leasing operational auto si leasing financiar. Fiecare dintre ele vine la pachet cu cateva avantaje si dezavantaje de care ar trebui sa tii cont atunci cand faci o alegere.
In general, e bine de stiut ca firmele prefera sa inchirieze bunuri pe termen lung decat sa le cumpere. Necesitatea, conditiile de contractare mai bune sau lipsa fondurilor pentru achizitionare sunt doar cativa factori de care ar trebui sa tii cont atunci cand iei o decizie.
Principala diferenta intre leasingul operational si cel financiar o reprezinta finalitatea contractului. Daca leasingul financiar iti va permite ca la sfarsit sa detii flota respectiva de masini, leasingul operational se desfasoara pe o perioada limitata, iar la sfarsit flota va ramane in proprietatea companiei de la care ai inchiriat-o.
Cand inchiriezi o flota de masini in leasing operational, costurile aferente intretinerii masinilor vor fi incluse in suma lunara pe care trebuie sa o platesti. Daca alegi varinta de leasing financiar in schimb, tu vei suporta toate costurile care vin la pachet cu flota de masini. Singurul avantaj aici pare a fi faptul ca, la sfarsitul contractului, flota iti va apartine in totalitate.
Care este cea mai buna varianta? Asta depinde foarte mult de circumstante. E bine totusi sa tii minte ca, in general, leasingul operational este privit ca un simplu contract de inchiriere, deci contabilitatea ti-o va inregistra ca pe o cheltuiala, in timp ce costurile aferente leasingului financiar sunt tratate ca un imprumut.
De asemenea, o alta diferenta ar fi faptul ca leasingul financiar vine si cu o suma-balon care iti permite sa cumperi masinile la un anumit pret, in timp ce leasingul operational nu iti ofera aceasta posibilitate. Deci daca planuiesti ca la sfarsitul contractului sa detii proprietatile respective, iti recomandam sa alegi optiunea unui leasing financiar.
In schimb, daca nu dispui inca de banii necesari pentru a detine o flota de masini si de a te ocupa si de chetuilelile aferente, iti recomandam leasingul operational. Asa cum am spus, o astfel de intelegere te va scuti de stresul si cheltuielile care se leaga de o masina. Intretinerea, inregistrarea, cauciucurile sau asigurarea intra toate in factura lunara pe care o vei plati catre furnizor.
Indiferent de ce optiuni ai la dispozitie, ia-ti putin timp liber pentru a studia piata si a alege cea mai buna companie ca raport calitate-pret. Pentru ca atunci cand lucrezi cu profesionisti, afacerea ta are numai de castigat.
Ultimele NOUTATI
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii