Nu vom duce lipsa de carburant la pompa, in iarna: soferii sa stea linistiti, spune un inalt oficial
deficit carburantembargo petrolsanctiuni rusiacarburantpompa
Dan Dragan, secretar de stat in Ministerul Energiei, spune ca in tara noastra nu exista riscul de a ne confrunta cu deficit de carburant, in contextul emgargoului impus petrolului din Rusia.
Oficialul guvernamental puncteaza faptul ca noi suntem parte a Uniunii Europene si suntem activi in toate dezbaterile si comunicarile si toate masurile pe care comunitatea europeana le implementeaza.
"Prin aceste masuri, nu ne dorim sa afectam piata din Romania si intotdeauna cautam alternative la aceste probleme, care sunt cauzate in cea mai mare parte de invazia Rusiei in Ucraina. Cu siguranta cautam alternative care sa ne asigure necesarul de consum si cautarea acestor alternative se desfasoara alaturi de celelalte state europene (...)
Toate statele transmit si colaboreaza pentru gasirea unei solutii, unei alternative, care sa ofere predictibilitate si sa nu creeze panica sau intreruperi in furnizarea de combustibil pentru piata europeana", a subliniat secretarul de stat in Ministerul Energiei.
Discutiile despre posibilul deficit de carburant au aparut in Romania in contextul impunerii embargoului asupra titeiului din Rusia si al faptului ca Petrotel - una dintre marile rafinarii autohtone (detinuta de Lukoil) - era importatoare de petrol rusesc. Dar, din cate ne prezinta oficialul guvernamental, nu avem motive sa credem ca ne vom confrunta cu o penurie pe aceasta piata!
"Dupa cum am observat, nu am avut o intrerupere a furnizarii de combustibili in Romania si cred ca nici in perioada urmatoare nu exista un asemenea risc major", a mai tinut sa precizeze secretarul de stat.
Te-ar putea interesa si: Mai multi bani pentru pensionarii romani, inca din prima zi a lui 2023: la cat urca punctul de pensie, de la 1 ianuarie
Amintim ca, incepand cu data de 5 decembrie, Uniunea Europeana va bloca importurile de petrol din Rusia. Embargoul va diminua cu aproximativ 90% importurile de titei provenite de la rusi catre blocul comunitar, conform estimarilor institutiilor europene. Dependenta Europei de energia ruseasca era, cel putin in 2021, la cote foarte inalte. Anul trecut, Europa a importat aproximativ 50% din produsele petroliere ale rusilor si trei sferturi din gazele sale naturale (datele provin de la Administratia americana pentr informatii in sectorul energetic).
"Trebuie sa vedem ce va aduce data de 5 decembrie. Din cate se observa, se pare ca piata va fi deveni destul de volatila, probabil pentru ceva timp", transmitea Ben van Beurden, CEO-ul Shell, in luna septembrie.
Intre timp, UE mai pregateste un pachet de sanctiuni pentru rusi. Tinta e sa loveasca Moscova unde o doare mai tare
Intre timp, Uniunea Europeana lucreaza intens la cel de-al 9-lea pachet de
sanctiuni pentru Federatia Rusa, conform demnitarilor comunitatii europene. Oficialii blocului spera ca, astfel, Rusia sa faca un pas in spate in razboiul neprovocat pe care l-a declansat in luna februarie, in tara vecina.
"Lucram asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scadea si mai mult capacitatea de a duce razboiul contra Ucrainei si pot anunta astazi ca lucram cu viteza maxima la cel de-al 9-lea pachet de sanctiuni.
Sunt increzatoare ca foarte curand vom aproba un plafon al pretului global pentru petrolul rusesc cu G7 si cu alti parteneri majori. Nu vom avea liniste decat atunci cand Ucraina se va impune in fata lui Putin si a razboiului sau ilegal si barbar", a declarat Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, saptamana trecuta.
Foto: pixabay.com