Punctul de amenda, mai mare: cat ne va costa si de cand
crestere punct amendavaloare punct amendacrestere amenzi circulatie
La prima vedere, cresterea salariului minim pe economie ar trebui sa-i bucure pe angajatii aflati pe cea mai joasa treapta in ierarhia retributiilor din Romania, desi castigul a fost topit, in avans, de inflatie.
In acelasi timp, nimeni nu se gandeste si la contribuabilii care-si platesc singuri asigurarea de pensie si pe cea de
sanatate si carora, desi nu le-au crescut catusi de putin veniturile, va trebui sa scoata mai multi bani din buzunar, si nici la faptul ca este posibil ca toti cetatenii sa fie impovarati cu noi niveluri ale amenzilor de circulatie, legate de nivelul salariului minim, in loc, de exemplu, de cat castiga contravenientul.
Din fericire, dupa recentele majorari ale salariului minim pe economie, statul si-a pasuit cetatenii si i-a scutit si de majorarea punctului de amenda.
Daca nu o va mai face si de aceasta data, atunci, valoarea punctului de amenda ar putea creste la 255 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2022, de la 145 de lei, ca urmare a majorarii salariului minim brut pe economie la 2.550 de lei, conform Hotararii Guvernului 1.071/2021 publicata in Monitorul Oficial.
In 2020, ca urmare a cresterii salariului minim, punctul de amenda ar fi trebuit sa creasca de la 145 de lei, la 223 de lei, dar punctul de amenda a fost plafonat printr-o ordonanta de urgenta.
Tot anul trecut, termenul de plata al amenzilor la jumatate din valoarea aplicata a crescut la 15 zile.
Daca, de la 1 ianuarie 2022, nu se va mai aplica decorelarea punctului de amenda de nivelul salariului minim pe economie, atunci amenda maxima pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) va creste de la 2.900 de lei, la 5.100 de lei.
De asemenea, pentru persoanele juridice, amenda maxima, de 100 de puncte de penalizare, ar putea creste de la 14.500 de lei, la 25.500 de lei.
De la doua la 100 de puncte de amenda
Clasele de sanctiuni pentru soferi sunt:
a. clasa I de sanctiuni: 2 sau 3 puncte-amenda;
b. clasa a II-a de sanctiuni: 4 sau 5 puncte-amenda;
c. clasa a III-a de sanctiuni: de la 6 la 8 puncte-amenda;
d. clasa a IV-a de sanctiuni: de la 9 la 20 puncte-amenda;
e. clasa a V-a de sanctiuni: de la 21 la 100 puncte-amenda.
Contraventiile prevazute la clasa a V - a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.
Punctele de penalizare se sterg dupa 6 luni din momentul sanctiunii.
Chitanta de plata a amenzii rutiere va avea trecute urmatoarele informatii: seria procesului verbal, codul numeric personal al contravenientului, contul unic al Trezoreriei, suma de plata, data platii.
Foto: facebook Politia Romana