Pana la finalul anului trecut, numai un milion de soferi au reusit sa isi recupereze banii dati in trecut pe taxa auto declarata in cele din urma ilegala.
Statul roman s-a vazut pus in situatia de a restitui aproximativ 2.5 miliarde de lei pana la acest moment. Insa acesta este abia inceputul in tot acest proces, numarul soferilor care inca nu si-au recuperat banii dati pe taxa auto ridicandu-se la peste 5 milioane. Statul roman mai are de restituit soferilor o suma totala de aproximativ 4 miliarde de lei.
Comisia Europeana a luat nota de plangerile facute de soferii romani care nu si-au primit inca banii inapoi de la statul roman, luand decizia saptamana trecuta de a soma Romania sa finalizeze cat mai rapid procedura pornita in acest sens. In cazul in care soferii care au depus o cerere valida pentru restituirea taxei auto nu isi vor primi banii inapoi, statul roman risca sa ajunga in cele din urma in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Conform comunicatului de presa emis de oficialii Comisiei Europene, statului roman i se reproseaza faptul ca normele stabilite pentru restituirea taxei auto nu respecta principiile cooperarii loiale, a efectivitatii si a echivalentei. In concluzie, Comisia Europeana a somat statul roman sa restituie cat mai rapid taxa auto soferilor, intr-o singura transa si cu dobanzi.
Ce este insa cel mai surprinzator in acest moment este ca Executivul nu a trecut in bugetul pentru anul 2019 si banii pe care trebuie sa ii dea inapoi milioanelor de soferi care au platit taxa auto. In acest context, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a fost pus luni in situatia de a oferi explicatii in acest sens.
Eugen Teodorovici a promis ca banii pentru restituirea taxei auto vor fi alocati in bugetul Fondului de Mediu, peste cateva saptamani. De asemenea, Teodorovici subliniaza ca Romania isi va onora obligatia in cel mai scurt timp posibil. Teodorovici merge si mai departe cu promisiunile si transmite ca banii vor fi restituiti chiar mai devreme fata de termenul prevazut.
Economistii il contrazic insa pe Eugen Teodorovici, spunand ca este putin probabil ca toti cei peste cinci milioane de soferi sa fie despagubiti in termenul prevazut. De asemenea, economistii transmit ca exista posibilitatea sa apara o modificare normativa pe buget in acest context, pentru a putea fi restituita aceasta taxa. Bineinteles, nu este exclus nici ca banii sa fie restituiti in rate si in transe mai indelungate.
Citeste si: Dacia Sandero si Dacia Duster sunt in Top 20 cele mai bine vandute masini in UE
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea