Romania conduce detasat in clasamentul tarilor Uniunii Europene unde se inregistreaza cel mai mare numar de decese in urma accidentelor de circulatie
Cu cateva zile in urma, un studiu efectuat de Transparency International (organizatie non-guvernamentala, care studiaza fenomenul coruptie la nivel international) la solicitarea Uniunii Europene a relevat faptul ca, in perceptia oamenilor, Politia romana este a doua cea mai corupta din toate statele UE (la egalitate cu Croatia), locul intai fiind ocupat de Bulgaria. Acum, o alta veste proasta despre Romania vine de la Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene.
Conform unui studiu realizat de Eurostat, Romania este campiona, la nivelul Uniunii Europene, in privinta numarului de decese survenite in urma accidentelor de circulatie.
In intervalul 2009-2019, numarul deceselor survenite in urma accidentelor de circulatie a scazut constant, la nivelul Uniunii Europene, de la cca 34.000, la 22.756.
Cel mai sigur trafic din UE este cel din Suedia unde, in 2019, s-au inregistrat doar 22 de decese la 1 milion de locuitori.
Pe locurile urmatoare se situeaza Irlanda (29 de decese la 1 milion de locuitori), Malta (32 de decese), Olanda si Danemarca (cate 34 de decese), Luxemburg (36), Germania si Spania (cate 37), Finlanda (38), Estonia (39), Austria (47), Franta (48), Slovenia (49) si Slovacia (50).
In toate aceste tari s-au inregistrat mai putine decese survenite in urma accidentelor de circulatie raportate la 1 milion de locuitori decat media deceselor la nivelul Uniunii, care este de 51 de decese.
In toate celelalte tari s-au inregistrat, in anul de referinta, mai multe decese decat media din Uniunea Europeana.
Campioana absoluta in acest sinistru clasament este Romania unde, in 2019, si-au pierdut viata in accidente de circulatie 96 de persoane la 1 milion de locuitori.
Tinand seama de faptul ca Romania are cam 19 milioane de locuitori, rezulta ca, in anul de referinta, nu mai putin de 1.824 de persoane si-au pierdut viata, in tara noastra, in urma accidentelor de circulatie.
Studiul Eurostat nu comenteaza asupra cauzelor care au condus la numarul mare de decese survenite in accidente de circultie in anumite tari, insa cifrele pot fi puse, cu indreptatire, in relatie cu gradul de coruptie al Politiei.
Bulgaria, cu cea mai corupta Politie din UE este pe locul al doilea in UE in clasamentul numarului de decese raportat la 1 milion de locuitori (90), iar Romania, locul al doilea la coruptia din cadrul Politiei, este pe primul loc la numarul de decese survenite in urma accidentelor de circulatie.
In anii din urma, in Romania au fost destructurate mai multe "fabrici de permise" - mai mult ca sigur, insa, au ramas inca destule care functioneaza in continuare.
Asadar, la noi, una dintre cauzele principale pentru producerea accidentelor mortale de circulatie este coruptia din cadrul Politiei.
Sursa foto: pexels.com