Romanii au prins gustul masinilor electrice. Se cumpara masiv vehicule verzi, desi infrastructura de incarcare e la pamant
masini electrice
Tara noastra reuseste performanta de a se impune la nivel european prin prisma puterii de crestere a pietei de masini electrice. Avem piata cu cea mai mare crestere din Europa, ne spune ministrul Mediului, Tanczos Barna, care mentioneaza ca la acest apetit crescut al romanilor pentru masinile electrice contribuie si programul guvernamental Rabla Plus, care ofera finantari importante. Totusi, suntem deficitari la capitolul infrastructura de incarcare, dar asta e doar o chestiune de timp, spun guvernantii!
Face Romania fata unei piete tot mai extinse de masini electrice?
Ne bucuram de piata care creste remarcabil, la cel mai inalt nivel din UE, insa suntem pregatiti pentru o "explozie" de
masini electrice pe soselele din Romania? Nu prea. Doar ca oficialii ne promit ca lucrurile se vor schimba. Autoritatile vor investi in infrastrctura de incarcare, iar atunci soferii se vor bucura de confortul de a nu-si calcula autonomia la fiecare pas, deoarece vor gasi mai usor statii de incarcare.
Astfel de promisiuni vin de la ministrul Mediului, Tanczos Barna.
"Avem un program de sustinere a primariilor pentru instalarea statiilor de incarcare. Aproximativ 20% dintre primarii au aplicat in perioada de cheltuieli 2021 – mai 2022 pentru a instala asemenea statii de incarcare rapide.
Vom deschide in luna iulie o noua sesiune pentru statii de incarcare, cu o capacitate mai mica, dar din care se pot instala mai multe asemenea puncte, mai ales in orase, in zona parcarilor libere, sa spun asa, pentru ca la casa, la curte se mai poate rezolva problema incarcarii printr-o statie simpla, dar in zona blocurilor, in zona parcarilor din urban este nevoie de multe puncte de incarcare, chiar daca nu sunt de capacitate mare si nu incarca in jumatate de ora, ci incarca in timpul noptii.
Avem 3.000 de asemenea statii care vor fi finantate din AFM si vine si PNRR cu 15.000 de statii de incarcare care vor fi finantate de catre Ministerul Dezvoltarii. Reteaua se va dezvolta, in doi-trei ani de zile vom avea mii de statii de incarcare", a spus oficialul, pentru
B1 tv.
In pofida tuturor crizelor, 2022 a debutat exceptional pentru piata auto din Romania
In primul trimestru din 2022, piata auto din Romania prezinta semne importante de crestere, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In vreme ce primele trei luni din 2021 nu au inregistrat volume impresionante in privinta tranzactiilor auto de masini noi, 2022 a debutat in forta.
Peste 11.000 de autovehicule noi au fost inmatriculate doar in luna martie a acestui an, marcand cea mai activa luna martie din ultimii 14 ani.
In ceea ce priveste segmentul de masini second-hand tranzactionate pe plan intern (reinmatriculari), piata se mentine la aproape acelasi nivel ca in 2021, inregistrand doar o usoara scadere de 4% fata de primul trimestru al anului precedent, arata o analiza Autovit.
Piata masinilor noi a crescut cu 40% in primul trimestru din 2022, comparativ cu inceputul anului trecut. Acest procent semnificativ s-a inregistrat si datorita unui prim trimestru din 2021 neobisnuit de slab, cu medii lunare sub 7.000 de masini inmatriculate.
"In plus, modelele noi, a caror productie si livrare au fost intarziate de criza semiconductorilor de anul trecut, au ajuns in stocurile reprezentantelor abia la inceputul lui 2022. Moment in care s-au incheiat si tranzactiile, iar asta a inceput sa se vada in numarul inmatricularilor din primele luni ale anului. Practic, acest volum de inmatriculari de masini noi, concentrat pe primele 3 luni ale anului 2022, reprezinta o compensare a pietei auto de anul trecut, care a avut cel mai slab prim trimestru din ultimii 5 ani – 20.762 de masini inmatriculate", a declarat Sorin Balan, Head of Operations Autovit.ro si OLX Motors.