S-au ieftinit carburantii: cat costa astazi benzina, soferilor nu le vine sa creada
ieftinire carburantisoferipret benzina astazi
In sfarsit, scriem si o stire referitoare la ieftinirile de pe piata interna a carburantului. Sambata, soferii care au mers la statiile peco pentru a alimenta au avut parte de o surpriza pe cat de neasteptata, pe atat de placuta: benzina s-a ieftinit.
Scaderea de pret nu este una considerabila, dar dupa saptamani de scumpire, conteaza! In ultimul an, carburantii aproape ca si-au dublat pretul, iar soferii protesteaza frecvent in statiile de alimentare, nemultumiti de preturile explozive! Oamenii spun ca, raportat la salariile noastre, preturile sunt de nesuportat!
La Statia Petrom de pe Soseaua Virtutii din Bucuresti
soferii plateau sambata, 18 iunie, 8,62 lei/litru, in timp ce motorina standard avea un pret afisat de 9,21 lei/litrul, conform datelor
economica.net. Astfel benzina s-a ieftinit cu patru bani pe litru, motorina pastrandu-si pretul neatins.
Din pacate, bucuria mare e intristare sigura
Unii analisti considera ca preturile la carburant stau pe un butoi de publere si sunt mari sanse sa explodeze de-a binelea. Am putea plati chiar si 12, 13 lei pe un litru de carburant, in viitorul apropiat!
"Stiti fabula cu greierele si furnica? Din pacate statul roman joaca in acest moment rolul greierului care nu se gandeste mai deloc la ce iarna urmeaza. In loc sa se pregateasca pentru iarna, pentru provocarile economice, autoritatile canta de zor arii politicianiste, cu iz fiscal, continua sa se intreaca in idei si propuneri, iar masurile de avarie intarzie.
Cele mai noi estimari privind evolutia petrolului indica o cotatie de 175 de dolari/baril, daca embargo-ul la adresa petrolului rusesc se va extinde si daca OPEC va continua sa tina productia sub nivelul cererii.
Asta inseamna ca, daca cel mai negru scenariu se va indeplini, nu este exclus sa vedem motorina si benzina la 12-13 lei/litru in cel mai rau caz. Preturi care, daca le vom vedea la pompa, vor trimite economia romaneasca direct in recesiune”, a explicat Adrian Negrescu pretul carburantilor in 2022, conform
Ziare.com.
"Soferii au tot dreptul sa fie nemultumiti", spune seful Consiliului Concurentei din Romania, care subliniaza, totusi ca scumpirile de la noi nu depasesc media UE
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, da dreptate soferilor nemultumiti de preturile de la pompa, dar subliniaza faptul ca scumpirile din tara noastra nu depasesc media UE, deci vorbim despre cresteri de pret accentuate la nivel international.
"Protestele sunt perfect indreptatite si au consumatorii tot dreptul sa fie nemultumiti (...) Monitorul Preturile poate sa-i ajute, ca poti sa vezi in zona ta, in orasul tau, unde ai statii de combustibil care au preturi ceva mai mici (...) Nu avem semne ca avem cresteri peste media UE, din contra, ultima data cand am verificat eram cu 5% sub media UE, deci nu spun ca aceste cresteri de la noi sunt ceva ce iese din linia restului UE, sunt o reactia la situatia economica pe care o traim cu totii", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Foto: pixabay