Asa ca, odata ce ai trecut examenul auto, ti-ai luat permisul si te pregatesti sa urci la volan, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa conduci in siguranta si sa manevrezi masina asa cum trebuie.
Este natural sa te simti nelini?tit atunci cand conduci pentru prima data singur in masina. Pe de-o parte, acest lucru este benefic pentru tine deoarece te ajuta sa fii vigilent la volan. Pe de alta parte, un sofer emo?ionat poate fi un sofer nesigur pe sosea.
Asadar, inca din prima zi trebuie sa inveti sa iti tii emotiile sub control si sa ai incredere in abilitatile tale de sofat. De altfel, acesta este si motivul pentru care ai obtinut permisul de conducere. Scapa de starea de nervozitate si bucura-te de condus.
Toate masinile sunt diferite, asa ca trebuie sa te simti confortabil si sa detii controlul necesar pentru a putea conduce in siguranta. Totusi, inainte de a te acomoda cu masina, trebuie sa alegi un model fiabil si sigur. Poti opta pentru o Toyota Corolla second-hand, care poate fi intretinuta usor si fara costuri mari.
Apoi, asigura-te ca stii cum functioneaza fiecare buton, aerul conditionat, geamurile, farurile, dar si alte comenzi ale masinii. Totodata, citeste manualul de folosire si verifica restul sistemelor, motorul, rezervorul. Nu in ultimul rand, ajusteaza-?i scaunul si oglinzile pentru a te bucura de un condus confortabil.
Atat timp cat consideri ca tu conduci in siguranta, nu trebuie sa iti faci griji pentru ceea ce gandesc ceilalti soferi, mai ales atunci cand vad ca esti incepator. De exemplu, atunci cand conduci cu viteza legala, iar cel din spatele tau iti da flash-uri, nu inseamna ca trebuie sa maresti viteza.
Cel mai important este sa respecti regulile de circulatie deoarece acesta este singurul mod in care vei fi in siguranta pe sosea.
In mod evident, vorbitul la telefon sau trimisul mesajelor in timp de conduci reprezinta una dintre cele mai comune activitati care iti pot distrage atentia. Insa tine cont ca mai exista multe alte lucruri care te-ar putea influen?a la condus. De exemplu, simplul fapt ca ai un pasager in masina poate fi o forma de distragere a atentiei, la fel si faptul ca bei apa sau suc in timp ce conduci. Cu alte cuvinte, orice alte activitati care nu au legatura cu condusul in sine te pot pune in pericol cand esti la volan. Asa ca fii cu ochii la drum si evita activitatile care iti distrag atentia.
Desi viteza este considerata una dintre principalele cauze care duc la producerea de accidente, faptul ca nu mentii distanta fata de masina care se afla inaintea ta poate fi la fel de periculos. Chiar si atunci cand nu ai viteza, dar te afli mult prea aproape de masina din fata, tot exista riscul de a te lovi. Asa ca mentine mereu distanta sigura, mai ales in conditii meteo nefavorabile.
Nu in ultimul rand, bucura-te de condus. Chiar daca trebuie sa urmezi atat de multe reguli, sofatul in sine poate fi o activitate extrem de distractiva si relaxanta. Atat timp cat ai o masina in care te simti in siguranta si esti stapan pe abilitatile tale de condus, primul an de incepator va fi lipsit de incidente.
Ultimele NOUTATI
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita
Cea mai mare pensie speciala din Romania sare de 25.000 de lei lunar. Ce a muncit norocosul beneficiar la viata lui
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita