Teapa de la samsarii auto! Ce sa verifici la o masina SH, in primele 60 de minute de testare
masina second handmasina la mana a douasamsari auto
Daca te gandesti sa-ti cumperi o masina second hand, trebuie sa stii un lucru esential: samsarii auto nu dorm niciodata. In fiecare colt de parcare, anunt online sau stand de vanzari, poate sta ascuns un vehicul cu probleme cosmetizate perfect, cu kilometri dati inapoi, cu accidente ascunse si cu promisiuni impachetate frumos. Iar daca nu esti atent, in primele 60 de minute de interactiune cu o astfel de masina, risti sa pierzi bani seriosi si, mai grav, sa te alegi cu o bomba pe patru roti.
Primul contact: cum citesti masina inainte sa o pornesti
La o masina rulata, starea generala spune multe inainte sa ajungi la motor. Uita-te cu atentie la caroserie, dar nu doar la aspectul vopselei. Orice diferenta de nuanta, urme de revopsire prost facute, sau aliniamente imperfecte intre panouri (portiere, capota, aripi) pot indica reparatii dupa accidente. Verifica geamurile – anul fabricarii imprimat pe ele trebuie sa fie acelasi sau foarte apropiat cu cel al masinii. Daca nu e, e posibil ca acele geamuri sa fi fost inlocuite, ceea ce trage un semnal de alarma. O oglinda schimbata sau o bara revopsita nu inseamna automat o problema, dar daca mai multe piese nu par „originale”, incepi sa ai motive sa pui intrebari.
Kilometrajul: cea mai mare iluzie din piata
Romania este, din pacate, pe podiumul european la kilometraje falsificate. Iar daca te bazezi doar pe ce scrie in bord, faci o greseala majora. In primele minute, uita-te la uzura volanului, a pedalelor, a scaunului soferului si a schimbatorului de viteze. Daca masina are „doar” 130.000 km, dar volanul e ros sau pielea de pe scaun e crapata, ceva nu se leaga. Intotdeauna cere istoricul complet de service, de preferat cu intrari consecutive in reprezentanta. Orice gol sau lipsa de coerenta trebuie sa ridice semne de intrebare. In plus, poti verifica online istoricul prin diverse platforme precum carVertical, AutoDNA sau chiar baza RAR, pentru modele inmatriculate in Romania.
Testarea dinamica: sunetele care nu mint
Dupa ce pornesti masina, las-o cateva minute pe loc. Asculta. Motorul trebuie sa functioneze rotund, fara batai sau vibratii suspecte. Observa daca sunt scurgeri sub masina, daca ventilatorul porneste normal si daca nu apar martori de bord aprinsi. In timpul testului pe drum, fii atent la directie – daca trage intr-o parte, poate fi o problema de geometrie sau ceva mai grav. Franele trebuie sa fie ferme, fara vibratii. La acceleratie, masina nu ar trebui sa scoata fum excesiv sau sa aiba goluri de putere. Daca simti ceva ciudat la schimbarea treptelor, mai ales la o cutie automata, poti presupune ca urmeaza o reparatie costisitoare.
Verificarile care nu se vad cu ochiul liber
Oricat ai fi de atent, nu poti bate un diagnostic profesionist. Daca in prima ora nu ai identificat probleme grave, programeaza o verificare tehnica intr-un service de incredere. Acolo poti afla adevarul despre starea reala a suspensiei, a sistemului de franare, a motorului si a altor componente vitale. Samsarii stiu sa cosmetizeze temporar problemele mecanice, dar un test de compresie sau un tester OBD nu mint.
Fii cumparatorul informat, nu victima grabita
In primele 60 de minute, poti salva mii de lei doar daca stii ce sa cauti. Nu te lasa furat de caroserii stralucitoare si interioare parfumate. O masina second hand buna se cunoaste prin transparenta, prin documente complete si prin comportament sanatos in mers. Daca ceva pare prea frumos ca sa fie adevarat, de cele mai multe ori… chiar asa este. Asa ca nu cumpara emotional, ci informational. Masina perfecta nu exista, dar cea corecta pentru tine trebuie sa fie una in care poti avea incredere din prima clipa.
Sursa foto: freepik.com