In ciuda progreselor economice si a cresterii gradului de educatie financiara, multi dintre romani se confrunta in continuare cu fel si fel de probleme referitoare la gestionarea banilor si finantelor personale. De la decizii nepotrivite de cheltuire a banilor la neintelegerea conceptelor de economisire si investitii, exista o serie de erori comune care pot avea un impact semnificativ asupra stabilitatii financiare individuale.
Vorbim in randurile urmatoare despre patru dintre cele mai frecvente greseli financiare pe care le fac romanii!
Indiferent de cat de mult castigi, este foarte usor sa ajungi in sapa de lemn daca nu acorzi deloc atentie cheltuielilor pe care le faci. La prima vedere, ar putea sa nu iti para mare lucru sa iti cumperi in fiecare dimineata o cafea in drumul spre birou, insa la final de luna s-ar putea sa iti dai seama ca ai cheltuit cateva sute de lei bune. Daca faci o socoteala, la finalul anului ai putea sa ajungi la concluzia ca ai cheltuit un salariu doar pe cafea. Totodata, fii atent la acele cheltuieli impulsive!
Ti-ai facut poate in urma cu o jumatate de an sau poate chiar un an abonament la o platforma de streaming sau la o revista pe care obisnuiai sa o citesti? Nu este nimic rau in asta, insa mai cotesti acea revista sau te mai uiti la filme pe acea platforma? Nu de alta, dar ai putea sa platesti luna de luna un abonament care nu iti mai aduce niciun beneficiu. Acorda putin mai multa atentie acestor plati lunare recurente si ai putea economisi ceva bani!
Sigur, este normal sa iti doresti o masina noua si performanta, insa iti permiti cu adevarat o astfel de achizitie? Putini sunt cei care isi permit sa plateasca pe loc masina pe care si-o doresc, cei mai multi ajungand sa se imprumute pentru a putea face o astfel de achizitie costisitoare. A iti permite plata unei rate lunare nu inseamna acelasi lucru cu a iti permite masina! In plus, ia in calcul si faptul ca imprumutandu-te pentru a iti cumpara o masina nu vei face nimic altceva in afara de a plati dobanda pentru un activ care se depreciaza in timp!
Se spune ca daca nu faci banii sa lucreze pentru tine prin investitii generatoare de venituri, este posibil sa nu te mai poti opri niciodata din a munci. Chiar daca esti tanar, gandeste-te inca de acum la ceea ce vei face la batranete. Fii prevazator si incearca sa pui luna de luna niste bani intr-un fond de pensionare. Totodata, studiaza piata sau consulta-te cu cineva specializat pentru a iti da seama ce posibilitati ai in a iti investi banii de care dispui!
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si