Opt milioane de oameni primesc la inceputul acestui an o veste buna de la guvernanti, banii din conturile lor inmultindu-se. Conform ultimelor cifre prezentate, cele sapte fonduri de pensii la care contribuie aproximativ opt milioane de salariati de pe piata muncii din tara noastra au avut in 2023 cea mai buna performanta din istorie. Astfel, acum putem vorbi despre niste castiguri record la Pilonul II de Pensii.
Potrivit datelor, cele sapte fonduri de pensii au avut in anul ce tocmai s-a incheiat un randament record de aproape 18%. In aceste conditii, romanii care au contribuit cu bani la aceste fonduri au acum in conturi cu aproape 18% mai multi bani. Acest randament record se datoreaza in primul si primul rand investitiilor in titluri de stat si avansului considerabil al BVB. La ora actuala, romanii au peste 25 de miliarde de euro in conturile personale aferente Pilonului II de Pensii.
Banii din Pilonul II de Pensii vor ajunge inapoi la contribuabili odata ce acestia vor atinge varsta de pensionare in sistemul public. Ce este insa cel mai important este ca oamenii vor avea o pensie privata suplimentara fata de pensia din sistemul public. Si asta fara sa plateasca de fapt niciun ban in plus, o parte a contributiei la asigurarile sociale indreptandu-se catre fondul de pensii administrat privat.
Intrebat recent daca are vreo suspiciune legata de Pilonul II de Pensii, premierul Romaniei a spus hotarat ca nu exista niciun fel de discutie legata de acest subiect. “Nu avem niciun fel de suspiciune. Pilonul II de Pensii va fi neatins, este o asumare la nivel de coalitie, si o crestere a contributiei cu un procent, de la 1 ianuarie 2024”, a mai transmis seful PNL cu aceasta ocazie.
Majorarea contributiei cu 1% de la inceputul acestui an a fost asumata de coalitia de guvernare prin PNRR. Aceasta masura a fost confirmata recent si de ministrul Finantelor, Marcel Bolos, care a spus in urma cu cateva zile ca, in ciuda problemei sustenabilitatii deficitului care ramane deschisa si care implica identificarea unor solutii care sa fie cuprinse in strategia fiscal-bugetara, cresterea contributiei la Pilonul II de Pensii nu va fi amanata.
Citeste si: Cum sa fii cu un pas in fata inflatiei: Cele mai bune investitii pe care le poti face
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea