Aurul a fost perceput intotdeauna ca un activ de refugiu, cumparat adesea de investitorii care sunt dispusi sa aiba rabdare. Potrivit specialistilor, o investitie in aur te protejeaza de inflatie, de aprecierea unei monede si, poate cel mai important in momentul de fata, de anumite socuri ale pietei. Aurul tinde sa isi pastreze valoarea pe timp de criza, asa ca nu este de mirare ca razboiul din Ucraina a readus in prim plan investitiile in aur. Nu sunt putini insa nici cei care sustin ca investitiile in Bitcoin sunt cele mai potrivite in momentul de fata, investitorii in piata crypto punandu-si toate sperantele intr-o crestere spectaculoasa a monedei digitale.
Pretul celei mai importante monede digitale de pe piata crypto a scazut insa destul de puternic in 2022, de la 47.733 de dolari in prima zi a anului pana la 38.471 dolari la inceputul lunii mai. Nici celelalte monede de top nu au dus-o mai bine in aceasta perioada, Ethereum, Solana sau Dogecoin raportand scaderi semnificative. De partea cealalta, aurul a crescut cu peste 4% si a revenit in jurul valorii de 1.900 de dolari pe uncie, cochetand chiar cu maxime record de peste 2.000 de dolari.
Potrivit specialistilor, multi investitori par sa realizeze ca intr-o perioada in care Rezerva Federala a Statelor Unite creste agresiv ratele dobanzilor, atat aurul, cat si alte metale pretioase, precum argintul sau paladiul, reprezinta o solutie mai buna de acoperire impotriva inflatiei. In aceste conditii, Bitcoin nu mai poate fi vazut drept “aurul digital”, neputand fi privit sub nicio forma drept un refugiu sigur intr-o perioada tulbure. Riscurile de stagflatie sunt in crestere la momentul actual, iar tensiunile geopolitice nu par sa se incheie prea curand. Istoric vorbind, aurul este unul dintre cei mai puternici performeri intr-un mediu stagflationist.
Mai mult, majoritatea expertilor sunt de parere ca aurul are inca de partea sa mult mai multe avantaje in comparatie cu activele digitale. Spre exemplu, aurul poate fi detinut fizic si este recunoscut universal. In plus, exista ingrijorari din ce in ce mai mari ca inflatia galopanta din aceasta perioada ar duce in cele din urma la o incetinire economica, ceea ce nu ar face nimic altceva in afara de a stimula si mai mult aurul. In acest context, specialistii estimeaza o crestere a pretului aurului pana la 2.100 de dolari pe uncie pana la sfarsitul acestui an.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung