Bursa, pe intelesul tuturor: ce sa faci atunci cand scade

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bursa, pe intelesul tuturor: ce sa faci atunci cand scade
Bursa, pe intelesul tuturor: ce sa faci atunci cand scade
de Vlad Strunescu la 03 Mar. 2022
Urmareste-ne pe Google News
tranzactii lipsasfaturi bursahedgingproduse derivate bursa

Din noianul de sfaturi si catalogari originale ale produselor financiare, era imposibil ca Warren Buffett sa nu aiba un fel aparte de a privi produsele financiare derivate. Din ce deriva un astfel de produs? Dintr-un asa-numit activ suport. Nu este acel activ, ci ceva in legatura cu el. Nu detii acel activ, ci faci un fel de pariu pe el si, ca in cazul oricarui pariu, poti castiga si poti pierde. In schimb, detinand un activ, de exemplu, o actiune, este mult mai probabil ca, pe termen lung, sa ai de castigat din detinerea lui, inclusiv din dividende.


Tocmai aceasta diferenta dintre un activ si derivate/derivative ale acestuia l-au determinat pe Buffett sa le considere pe cele din urma echivalentul financiar al unor arme de distrugere in masa.

Citeste si: Ce ar trebui sa stii INAINTE de a investi bani la BURSA, ca sa-ti cresti sansele de CASTIG

 
In urma cu multi ani, vanzarea si cumpararea de actiuni presupunea negocierea fizica (in cel mai propriu sens, inclusiv cu impingeri si imbranceli) intr-un ring bursier intre brokerii (intermediarii) care vindeau in numele cuiva si cei care cumparau, insa computerele si mai ales internetul au adus schimbari radicale.
 
Casele de brokeraj au platformele lor de tranzactionare on-line, pe care oricine are bani si este dispus sa-i riste le poate accesa. 
 
Din pacate, pentru ca urmaresc castiguri facile si rapide, multi investitori pot pierde la fel de repede pe cat erau de lacomi sa castige.
 
Inainte de a apuca pe calea tranzactiilor la bursa, este musai sa te familiarizezi cu alfabetul bursier, sa te informezi din surse sigure si sa stii cum sa te protejezi in momente de volatilitate ridicata, iar pentru asta, e bine sa stii cum sa folosesti mecanismele de short selling si hedging.
 

Cum sa faci tranzactii cu ceva ce nu ai

Aproape toata lumea crede ca poate castiga bani vanzand activele detinute, cand pretul acestora il depaseste - mai mult sau mai putin - pe cel la care le-au cumparat. Chestie plictisitoare, nu? Pentru a invinge plictiseala, au fost inventate pariurile pe cresterea sau pe scaderea pretului unei valute sau actiuni.
 
Poate cel mai faimos caz este cel al lui George Soros care, dupa ce a mizat masiv pe deprecierea lirei sterline, a castigat un miliard de dolari, intr-o singura zi. Si asta, in anii 1990, cand miliardul reprezenta mult mai mult decat acum, cand Rezerva Federala a SUA a tiparit dolari cu nemiluita.
 
Intrucat pietele financiae fluctueaza, mai putin sau mai mult, cum a fost la inceputul pandemiei si cum este acum, sub imperiul razboiului din Ucraina, preturile activelor pot creste puternic intr-o zi, tendinta urmata de o scadere la fel de puternica, dar investitorii au posibilitatea sa activeze fie o pozitie long (de cumparare), fie una short (de vanzare in lipsa), avand de castigat si cand preturile cresc, si cand scad.
 
Daca un investitor considera ca pretul unui instrument financiar va scadea (asa cum a anticipat perfect, dar, atentie (!!!) in baza uriasei sale experiente si capacitati de analiza, George Soros), acesta ar putea activa o pozitie short, adica sa vanda in lipsa instrumentul respectiv, urmand sa-l rascumpere la un pret mai bun. Daca pretul instrumentului scade (conform planului initial), tranzactia va fi astfel profitabila.
 
Ingineria, schepsisul este tocmai ca un investitor nu trebuie sa detina un activ pentru a face o vanzare in lipsa, de unde si cel din urma termen: lipsa. Asadar, exista posibilitatea de a vinde ceva chiar daca nu detii activul respectiv, deschizand o pozitie short. Asta inseamna tranzactionarea in lipsa si se poate realiza cu ajutorul unor instrumente numite CFD.
 
Contractul pentru diferenta (CFD) este un instrument financiar care are aceasta caracteristica. Cand cumperi un CFD avand ca activ suport actiunile emise de o companie, nu detii instrumentul de baza (actiunea), ci doar tranzactionezi pretul acestuia, mizand pe  cresterea cotatiei, deci faci un pariu pe aceasta crestere.
 

Exista bucurie si cand pietele scad

Tranzactionarea contra tendintei unei piete presupune nu doar abilitati innascute, ci si recurgerea la experienta profesionistilor din domeniu. Spre exemplu, XTB opereaza una dintre cele mai importante platforme de tranzactionare din lume.
 
In cazul unor scenarii negative precum pandemii, cutremure, razboiaie, este o arta sa stii sa beneficiezi de scaderea valorii actiunilor, marfurilor, indicilor sau criptomonedelor. 
 
Datorita posibilitatii de a beneficia de scaderea preturilor (prin intermediul mecanismului de short-selling specific CFD-urilor), traderul poate specula impotriva investitorilor clasici care se bazeaza pe cresteri de pret. 
 
Mai mult, investitorul isi poate asigura (proteja, hedgiui) in portofoliul detinut, cand presupune ca poate avea loc o ajustare a cotatiilor, aplicand o strategie de „hedging”, de exemplu inghetarea temporara a rezultatului tranzactiei prin deschiderea unor pozitii de vanzare si cumparare simultan de aceleasi dimensiuni, pana trece perioada de fluctuatii nedorite.
 
Astfel, exista o multime de posibilitati, de la speculatiile clasice cu privire la scaderea pretului pana la abordarea unei strategii de hedging, adica asigurarea, acoperirea pozitiei din piata.
 
Atentie, doar instrumentele financiare derivate permit operatiuni de Short Selling. Daca vrei sa beneficiezi de astfel de mecanisme de protectie, este bine sa alegi un broker care ofera atat instrumente cu detinere, cat si instrumente derivate. Colaborarea cu un broker de piete de capital care permite realizarea unui bun management al riscului poate face diferenta dintre succes si esec in investitii.
 

Cu ce sa mananca... hedgingul?

In limba engleza, hedge inseamna, la baza si in cel mai propriu sens, gard viu. Are cumva legatura cu faptul ca, initial, termenul a fost legat de tranzactiile dintre producatorii de anumite recolte si cumparatorii acestora. 
 
Un producator de grau, de exemplu, isi poate vinde recolta chiar inainte de a fi pus semintele in pamant (!). Cum? Foarte simplu: gasind pe cineva, in cazul de fata, un trader de cereale, dispus sa o cumpere in acest stadiu. 
 
Ce au de castigat vanzatorul si cumparatorul in baza tranzactiei? Stabilesc, agreeaza, se inteleg, convin asupra unui pret viitor, de unde si numele acestor contracte, adica future(s). Strict pentru facilitarea intelegerii mecanismului, sa zicem ca pretul stabilit astfel este de 1 leu pe tona.

Citeste si: Martisor de la Ministerul Finantelor: titluri de stat TEZAUR cu dobanzi de 5,4%
 
Indiferent de pretul spot (adica pe loc) care va fi in momentul efectuarii tranzactiilor cu o recolta fizica, cu graul din silozuri, nu cu cel care nici nu era plantat, agricultorul va incasa pretul stabilit inainte de obtinerea recoltei. Daca pretul spot este sub 1 leu, deci mai mic decat cel convenit cand graul nici nu daduse firul, atunci este avantajat vanzatorul (omul care a plantat graul), iar, daca pretul spot este peste 1 leu, cumparatorul se poate felicita pentru ca a cumparat un grau mai ieftin decat cel stabilit de piata spot. 
 
Dar, indiferent de cine castiga (fara referire la speculatori) si vanzatorul, si cumparatorul s-au protejat (hedge-uit) impotriva foarte posibilelor fluctuatii de pret de pe piata spot.
 
Ulterior, hedginul a fost extins la alte marfuri si la piata de capital, dar cu tot felul de derivate. Astfel, nu mai este nevoie sa produci si sa detii graul...
 
Presupunand ca ai actiuni al caror pret este in scadere si vrei sa te protejezi pana trece trendul descendent, poti apela la mecanismul de Short Selling si poti vinde in lipsa, prin intermediul unui CFD o cantitate egala cu cea detinuta. 
 
Astfel, ajungi sa detii simultan atat o pozitie de cumparare, cat si una de vanzare pentru aceeasi actiune. Indiferent in ce directie se va misca pretul, cat timp pierzi pe o pozitie, castigi pe cealalta si invers. 
 
Astfel, fluctuatiile pietei nu mai afecteaza rezultatul portofoliului pe perioada in care cele doua pozitii opuse sunt deschise simultan. 
 
Pentru inceput, mai ales daca nu ai mai facut niciodata short selling, poti testa, fara sa-ti risti banii, un cont demo. Managementul riscului se implementeaza cu ajutorul unui portofoliu suficient de variat incat sa permita realizarea facila de operatiuni de short selling, hedging si diversificarea corespunzatoare in functie de conditiile din piata si nevoile tale.
 
Un alt avantaj al CFD-urilor il reprezinta numarul instrumentelor suport. Spre exemplu, XTB ofera peste 1.900 de CFD-uri cu activ suport pe actiuni si peste 30 de CFD-uri cu activ suport pe indici bursieri. O astfel de varietate le permite investitorilor sa realizeze operatiuni de hedging nu doar in cazul investitiilor in actiuni, ci si in cazul unor portofolii mai complexe.
 

Ce sunt ETF-urile si tranzactiile cu efect de levier

Efectul de levier este un alt aspect important al CFD-urilor. Acesta iti permite sa deschizi o tranzactie implicand doar un procent din capitalul necesar in mod normal, nu intreaga suma. Daca deschizi o tranzactie de 300 de lei cu levier 1:10 (10%), nu va trebui sa blochezi in tranzactie toti cei 300 de lei, ci doar 30 de lei. 
 
Dar, atentie! Atat castigurile, cat si pierderile vor fi calculate ca pentru o tranzactie de 300 de lei, deci de 10 ori mai mari. Cu ajutorul efectului de levier, capitalul angrenat in deschiderea si mentinerea unei tranzactii de hedging este mai redus. Asadar, CFD-urile pot reprezenta o categorie de instrumente utila pentru a reduce riscul intr-o situatie de piata incerta.
 
ETF (exchange-traded fund) este o alta solutie pentru un short selling de succes. Un ETF este unul dintre cele mai inovatoare instrumente. El urmareste un indice, o marfa sau un cos de alte active (de exemplu un cos de actiuni din sectorul biotehnologiei). 
 
Un ETF este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor fata de cumpararea unui portofoliu de actiuni, iar utilizarea levierului si costurile sale de finantare mici fac din acesta un instrument foarte util: acopera toate sectoarele majore ale economiei, inclusiv sectorul financiar, energetic, telecomunicatiile, biotehnologia, metalele pretioase si multe altele.
 
Exista active care, prin ele insele, sunt sinonime cu volatilitatea. Probabil cel mai important argument pro, si paradoxal si contra, investitiilor in criptomonede este volatilitatea. O volatilitate zilnica de 1% inseamna foarte mult pentru instrumentele financiare traditionale, dar, de regula, foarte rar, volatilitatea Bitcoin este sub 3%
 
Pentru a veni in sprijinul protectiei investitorilor in criptomonede CFD, platforma XTB are integrate instrumente de administrare a riscului, precum ordine de tip SL (stop loss) si TP (take profit).
 
Asa cum ii spune numele Stop loss (oprire a pierderii) este un ordin folosit de limitare pierderilor. In cazul unui ordin SL, cand pretul atinge nivelul de depreciere sub care un investitor nu este dispus sa mai mearga, automat, se executa ordinul de vanzare, chiar daca investitorul nu este conectat la platforma de tranzactionare.
 
In cazul ordinului take profit (marcheaza profit), investitorul a stabilit un plafon si un pret la care este multumit sa vanda fara sa astepte cresteri mai mari. La fel ca in cazul SL, ordinul se executa automat, dar marcheaza profit, in loc de pierdere.
 
Alegerea platformei de tranzactionare este foarte importanta pentru siguranta tranzactiilor. XTB, casa de brokeraj listata pe Bursa de la Varsovia, este inscrisa in registrele celor mai importante autoritati de supraveghere din lume, inclusiv ASF, FCA si KNF.
 
Atentie! Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. 
 
XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. 
 
Informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 73% dintre conturile investitorilor de retail pierd bani cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Trebuie sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

Citeste si: Supraveghetorul pietei de capital din Romania atrage atentia asupra investitiilor pe burse si pe piata Forex

Foto: pexels.com
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x