Ai un salariu mediu si ai contribuit continuu la Pilonul II de pensii private in ultimii 15 ani? Ai putea avea astazi in cont in jur de 36.000 de lei, o suma deloc mica. Suma ar fi putut insa ajunge pana la aproape 50.000 de lei in cazul in care Guvernul ar fi respectat calendarul initial de majorare a contributiei virate la sistem, potrivit celor spuse ieri de Radu Craciun, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
Potrivit Economedia, legea care reglementeaza pensiile private prevedea initial o crestere treptata a contributiilor pana la 6% din salariul brut inca din 2016. Cu toate acestea, in 2015, Guvernul a decis sa mentina nivelul contributiilor la aproximativ 5%. Ulterior, „revolutia fiscala” din 2017, condusa de Liviu Dragnea, a inclus o majorare artificiala a salariului brut, pentru a include si taxele platite de angajatori pentru angajati, determinand o scadere a contributiilor la 3.75%, mentinandu-se tot la aceeasi valoare absoluta. In prezent, contributia la Pilonul II ramane la 3.75% din salariul brut, dar este programata sa creasca la 4.75% incepand cu 1 ianuarie 2024.
Conform estimarilor facute de administratorii fondurilor de pensii private, din cauza nemajorarii contributiilor virate la Pilonul II intre 2008 si 2023, au fost virate doar 91.8 miliarde de lei in sistemul de pensii private obligatorii. In tot acest timp, alte 39.5 miliarde de lei potentiale nu au mai fost virate in acest sistem, fiind directionate catre sistemul public de pensii controlat de stat.
Situatia contribuabililor a deviat, de asemenea, de la planul initial, cu 750.000 de angajati din domeniul constructiilor, agriculturii si industriei alimentare care nu contribuie la Pilonul II pana in 2028, conform schimbarilor fiscale din anul precedent. In plus, aproximativ 200.000 de angajati din IT, au fost exclusi anul acesta. Astfel, aproximativ 1 milion de romani nu contribuie la Pilonul II de pensii, comparativ cu 4 milioane de contribuabili.
Conform celor spuse de Radu Craciun, oficial exista 8 milioane de participanti in Pilonul II de pensii, dar doar 4 milioane dintre acestia contribuie activ. Situatia celorlalti 4 milioane de participanti ramane necunoscuta. Ar putea fi vorba despre imigranti sau despre persoane care lucreaza la negru si nu contribuie la Pilonul I.
Te-ar putea interesa si TOP 9 modalitati pentru recunoasterea banilor falsi: Putini romani se prind ca pot avea bancnote false in mana
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cum sa iti transformi afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a atrage clienti interesati de sustenabilitate
Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si