Cati bani castiga in medie un roman? Raspunsul o sa va surprinda!
Cati bani castiga in medie un roman? Cand aud intrebarea aceasta, multi se gandesc imediat la salariul mediu comunicat periodic de Institutul National de Statistica (5.300 de lei net, in luna ianuarie 2025) si cred ca acesta e raspunsul: un roman castiga in medie 5.300 de lei. Doar ca suma aceasta e inselatoare, ea nu reflecta de fapt realitatea.
Problema e ca
salariul mediu, prin insusi modul cum e calculat (ca medie aritmetica a tuturor salariilor), e tras mult in sus de salariile mari din IT, transporturi aeriene sau industria extractiva, unde nu activeaza totusi chiar asa de multi oameni.
Din acest motiv, un raspuns mult mai corect la intrebarea din titlu este oferit de
salariul median, un indicator care arata mai exact cum stau lucrurile, deoarece el este mult mai aproape de ideea de „medie”. Formula de calcul a acestui indicator este una complicata, tine de analiza matematica, dar nu va faceti griji, aveti la indemana o metoda foarte simpla ca sa va dati seama cam despre ce este vorba.
Concret, inchipuiti-va ca toate salariile individuale din Romania sunt ordonate crescator, de la cel mai mic la cel mai mare, intr-o lista lunga, cu 5,7 milioane de pozitii, cati salariati sunt acum pe piata muncii autohtona. Si-acum duceti-va la jumatatea listei, la pozitia cu numarul 2.850.000. Ce salariu figureaza acolo?
Acela este salariul median, adica salariul care arata cu adevarat care este media, deoarece jumatate din salarii sunt sub aceasta valoare si jumatate peste. Iar valoarea acestui salariu median in Romania, la inceputul acestui an este de
2.951 de lei net, nu cu mult mai mare decat salariul minim net pe economie – 2.574 lei (care beneficiaza insa de aplicarea scutirii de taxe pe suma de 300 de lei).
Si concluzia e clara: daca vrem sa stim cat de bine sau de prost suntem platiti, fiecare dintre noi, in comparatie cu restul concetatenilor nostri, trebuie sa ne raportam la salariul median (2.951 de lei), nu la cel mediu (5.300 de lei).
Cu toate ca si acesta din urma are rolul lui, foarte sugestiv: astfel, daca intr-o tara salariul mediu este mult mai mare decat cel median, atunci in mod clar in economia tarii respective exista fie niste sectoare de inalta specializare, foarte bine platite, fie o categorie de privilegiati, cu salarii nesimtite.
Sursa foto: freepik