Economisirea incurajeaza obiceiurile sanatoase de gestionare a banilor si invatarea disciplinei financiare de la o varsta frageda. Chiar si economisirea unei sume modeste poate genera dobanzi sau randamente in timp. Fie ca este vorba de dobanzi bancare sau de investitii, banii economisiti si lasati sa creasca in timp pot deveni o sursa importanta de venit pasiv sau de sprijin pentru viitoarele obiective financiare.
In plus, economisirea regulata poate contribui la reducerea stresului financiar. A avea o rezerva de bani economisita ofera un sentiment de siguranta si stabilitate financiara, reducand anxietatea legata de problemele financiare imprevizibile.
Un alt aspect esential este acela ca economisirea timpurie creeaza o mentalitate de planificare a viitorului. Invata oamenii sa isi stabileasca obiective financiare realiste si sa urmareasca atingerea acestora in timp, ajutandu-i sa devina mai constienti si mai proactivi in gestionarea banilor.
In medie, romanii au 10.000 de lei pusi in depozite bancare, conform celor mai recente date furnizate de Banca Nationala a Romaniei, ceea ce semnifica un nivel redus al economiilor individuale. Totusi, cati bani ar trebui sa avem economisiti in functie de varsta pe care o avem? Mai multe detalii in acest sens ne ofera Adrian Anghel, Head of Sales in cadrul OTP Asset Management.
Cand ai in jur de 20 de ani, inceperea economisirii, chiar si cu 10% din salariu, se poate dovedi a fi extrem de importanta. De asemenea, nu uita nici de contributia la Pilonul III de Pensii. Pe langa acestea, directionarea restului banilor catre fonduri de investitii cu expunere pe actiuni este recomandata.
Persoanele cu varsta de peste 30 de ani ar trebui sa aiba economisit deja de doua ori venitul anual, urmand sa ajunga la de trei ori venitul pana la varsta de 40 de ani. Chiar daca acest obiectiv poate parea dificil de atins, ajustarea cheltuielilor si economisirea a 23% din salariu pot fi solutii utile. La varsta de 40 de ani, conform recomandarilor Fidelity, ar trebui sa ai economisit de sase ori venitul tau anual, cu accent pe maximizarea economiilor si pe randamentul investitiilor.
Pe masura ce varsta creste, economisirea devine si mai importanta. Pentru persoanele de peste 50 de ani, obiectivul este de a avea economisit de opt ori venitul anual pana la varsta de 60 de ani. In plus, consultarea unui expert financiar si ajustarea portofoliului de investitii sunt pasi esentiali.
La varsta de peste 60 de ani se recomanda sa ai economisit de zece ori venitul anual si sa te orientezi spre investitii mai sigure, cum ar fi obligatiunile. Aceste recomandari sunt menite sa asigure un nivel confortabil de trai si dupa pensionare, fiind adaptate nevoilor si obiectivelor individuale. Este important sa incepi economisirea cat mai devreme. Tine cont ca pasii mici fac intotdeauna diferenta in perspectiva financiara pe termen lung!
Citeste si: Care e diferenta dintre bogatie si independenta financiara. Economistul Iancu Guda ne explica
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"