Auzim tot mai des in jurul nostru vorbindu-se despre independenta financiara si despre bogatie. Sunt doua concepte care sunt adesea confundate, desi exista diferente semnificative intre ele.
Bogatia se refera, in general, la acumularea de avere, adica posesia unor active sau resurse in valoare semnificativa. O persoana bogata poate detine o avere mare, inclusiv in proprietati, active financiare sau afaceri. Totusi, bogatia in sine nu implica neaparat o libertate financiara completa sau un nivel stabil de venit pasiv care sa acopere toate cheltuielile de zi cu zi.
Pe de alta parte, independenta financiara se refera la starea in care veniturile pasive sau investitiile unei persoane sunt suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile sale obisnuite, fara a mai fi necesar un venit activ, precum salariul primit de la job. Persoana independenta financiar este aceea care are libertatea de a-si gestiona timpul si activitatile fara sa fie presata de griji legate de bani. Acesta este adesea un obiectiv al multor persoane care urmaresc sa-si construiasca o stabilitate financiara pe termen lung.
Practic, bogatia este legata de valoarea totala a posesiunilor si activelor, in timp ce independenta financiara se concentreaza pe capacitatea de a trai fara sa depinzi de un venit activ. Poti fi bogat si totusi sa nu fii independent financiar, sau sa fii independent financiar fara a fi extrem de bogat, deoarece independenta financiara poate fi atinsa si cu un nivel de avere mai modest, dar cu o gestionare financiara inteligenta si o planificare adecvata.
Despre cele doua concepte a vorbit si specialistul financiar Iancu Guda intr-un interviu acordat Digi24, sustinand ca tinerii educati in capitalism se dovedesc a fi mult mai preocupati de atingerea independentei financiare in raport cu cei nascuti si educati inainte de ’89, care sunt mai interesati de ceea ce inseamna bogatia.
“Bogatia inseamna acumularea de pasive, precum case, masini sau diverse proprietati. Toate acestea „dau bine” in societate, dar reprezinta o capcana: blocam banii in pasive care nu produc, devenim dependenti de munca ca sa intretinem aceste pasive, avem mai putin timp liber sa ne bucuram de ele si, in definitiv, nu au o limita, deoarece bogatia este relativa/ subiectiva.”, spune realizatorul TV.
“In schimb, independenta financiara este foarte obiectiva: inseamna cate luni pot sa traiesc din randamentul investitiilor. Spre exemplu, daca o familie are cheltuieli lunare de trai de 1.000 EUR si un portofoliu de investitii de 120.000 EUR, care genereaza un randament mediu anual de 10% (calculat pe un interval de 3-5 ani), atunci este independenta financiar. Deoarece banii investititi genereaza in fiecare an un randament de 12.000 EUR, suficient pentru acoperirea cheltuielilor de trai. Practic, aceasta familie nu mai trebuie sa munceasca o singura zi din viata pentru a se intretine”, continua Iancu Guda cu explicatiile pe aceasta tema.
Prin toate aceste explicatii, Iancu Guda nu incearca decat sa transmita ca independenta financiara este mult mai importanta decat bogatia. “Spre deosebire de cei „bogati”, cei care sunt independenti financiar muncesc cat vor si cand vor, fac ceea ce fac din pasiune si sunt mai relaxati, au timp de toate. Cu alte cuvinte, sunt autentici, conditie esentiala pentru fericirea in viata, asa cum o inteleg eu”, spune el.
Citeste si: Iancu Guda: Ca sa merite sa cumperi o masina, trebuie sa faci 1.000 de km lunar cu ea
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!