Traim vremuri dificile din punct de vedere economic, nefiind deloc putini oamenii care se confrunta in aceasta perioada cu probleme de ordin financiar. Inflatia a crescut in mod alarmant in ultimii ani, preturile la produsele de baza majorandu-se substantial. In acelasi timp, salariile nu au crescut foarte mult, ba chiar din contra. In aceste conditii, nu trebuie sa ne miram ca multi dintre cei de langa noi ajung in situatia de a trai de la un salariu la altul.
Specialistii de la BRD incearca sa vina in intampinarea celor care se confrunta cu probleme financiare, aducand in discutie cateva sfaturi de planificare financiara. Uite ce spune BRD ca ar trebui sa faci in cazul in care si tu ai probleme cu banii:
Primul pas in planificarea financiara este sa iti gasesti motivatia. E important sa stii pentru ce economisesti si ce obiective financiare vrei sa atingi. Fie ca vrei sa iti cumperi o casa, sa calatoresti in jurul lumii sau sa te asiguri financiar pentru pensie, o motivatie puternica iti va oferi determinarea de a urma un plan financiar si de a face sacrificiile necesare.
Pentru a avea o imagine clara asupra situatiei tale financiare, este esential sa identifici toate sursele tale de venit. Acestea pot include salariul, venituri din chirii, dividende sau orice alta sursa de venit. Cu o intelegere clara a veniturilor tale, poti sa iti ajustezi planul financiar in functie de posibilitatile tale si sa iti stabilesti obiective realiste.
La fel de importanta este si identificarea tuturor cheltuielilor tale. Inregistreaza toate cheltuielile, fie ele fixe sau variabile, pentru a avea o imagine clara a modului in care iti gestionezi banii. Astfel, poti identifica zonele in care poti face economii si poti sa iti prioritizezi cheltuielile in functie de necesitatile si obiectivele tale financiare.
Daca ajungi la concluzia ca totalul cheltuielilor este prea mare, poate ca a venit timpul sa iei anumite masuri. Spre exemplu, ai putea sa mananci mai des acasa, evitand astfel iesirile scumpe la restaurant. De asemenea, ai putea merge ceva mai rar la cinema, alegand astfel sa vezi filmele de la tine de acasa!
Dupa ce ai identificat toate veniturile si cheltuielile, este important sa iti stabilesti un buget si sa economisesti tot ce iti ramane in plus. Crearea unui fond de economii de urgenta si alocarea unei parti din venituri pentru investitii te va ajuta sa iti construiesti un viitor financiar sigur si sa faci fata cheltuielilor neprevazute.
Citeste si: Cat de scumpa ar trebui sa fie masina ta, daca ai un salariu de 5.000 de lei net
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Partenerii nostri
Distribuire dividende in numerar: Atentie la platile fragmentate!
Declaratia unica 2025: Salariul minim folosit la stabilirea plafoanelor pentru CAS si CASS
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si