Credit la banca, pe 25 de ani: ce impact emotional are indatorarea pe termen lung si cum scapi de stres
credit la bancaeducatie finaciaraindatorare
Realizarile financiare mari, precum achizitionarea unei locuinte, pot fi facute cu greu fara un imprumut, adesea efectuat la banca, nu la prieteni sau familie.
Insa, desi nevoia de stabilitate este resimtita la nivelul majoritatii persoanelor, nu toti oamenii sunt pregatiti pentru "impactul" emotional care deriva din angajamentul financiar. Pentru ca, da, exista asa ceva.
Nu pentru toata lumea este confortabila ideea de a plati, luna de luna, 10, 15 sau chiar 25 de ani o rata, cu atat mai putin cu cat rata are dobanda variabila si poate creste, in functie de conditiile de pe pietele monetare, asa cum se intampla, in prezent, cand ROBOR la trei luni a crescut de la aproximativ 3% cat era in zorii lui 2022, la chiar peste 8% in ultima luna de vara, dupa care a inceput sa oscileze intre 7 si 8%.
Problema cea mai mare care ajunge sa creeze stres, anxietate, tristete, nervozitate in sufletul si mintea datornicilor este generata de riscuri: traim vremuri in care locul de munca nu este o garantie, cu milioane de someri in intreaga lume. Poate interveni o problema medicala, o incapacitate de munca, pot aparea cheltuieli neprevazute, poate veni o criza financiara. E dificil sa anticipezi ca vei fi capabil peste 21 de ani sa rambursezi lunar o suma de bani, cu atat de multe necunoscute in ecuatie. De aici apare si presiunea psihologica, pe care poate multi nu o anticipeaza la inceput, dar pe care ajung sa o resimta in timp.
A-ti lua un angajament pe care descoperi pe parcurs ca nu-l poti respecta desigur ca nu este un capat de tara. Se vor gasi solutii, daca le vei cauta, dar mai bine ar fi sa nu ajungi intr-un astfel de moment.
Tocmai de aceea, trebuie sa te reflectezi profund la implicatiile reale ale unui imprumut rambursabil pe o perioada mai mare de 5 ani - timp in care putem presupune la nivel rezonabil ca avem o oarecare predictibilitate asupra vietii noastre si finantelor, totodata.
Daca vrei sa iei imprumutul, diminueaza stresul, dar si riscurile de a ajunge in imposibilitate de plata
Daca decizia ta finala este tot "pentru" a contracta imprumutul, consilierii financiari recomanda sa iti diminuezi riscurile. Cum poti face asta? De exemplu, evitand sa te imprumuti pana la gradul maxim permis. Lasa o marja de eroare, in cazul in care vor aparea cheltuieli neprevazute. Astfel, rata nu va deveni o povara, chiar daca veniturile tale disponibile vor scadea, din diferite cauze.
Evolueaza profesional si, daca este posibil, obtine mai multe calificari si competente care sa te ajute sa obtii joburi mai bine platite sau sa iti gasesti cu rapiditate un loc de munca satisfacator, in cazul in care esti nevoit sa pleci de la actualul job, indiferent de cauze.
Nu te imprumuta pentru lucruri care nu vor mai valora macar la fel de mult cand termina de rambursat datoria. De exemplu, e de preferat sa te imprumuti pentru un imobil, o casa, un apartament, decat pentru a pleca in vacanta cu banii respectivi sau a-ti cumpara ultimul model de masina.
Investeste si adopta un comportament financiar sanatos si responsabil, economisind lunar si punandu-ti banii sa produca alti bani in instrumente financiare care aduc randamente peste rata anuala a inflatiei.
Acumuleaza un depozit financiar de urgenta, care sa inglobeze minimum sase salarii. Banii sa iti ajunga sa te descurci, cu toate cheltuielile lunare, timp de 3-4 luni, pentru eventualitatea in care esti in imposibilitate de a lucra, din cauza unei probleme medicale, a unei disponibilizari neasteptate, a unor alte probleme ce iti fractureaza parcursul firesc.
Foto: freepik.com