Conceperea unui CV este o misiune care ii sperie pe multi candidati care se afla in cautarea unui loc de munca nou. Procesul nu este totusi unul atat de greu, insa este esential sa respecti cateva reguli. CV-ul este cartea ta de vizita in fata angajatorului, asa ca prin ceea ce scrii acolo trebuie sa ii transmiti ca meriti sa ajungeti fata in fata in cadrul unui interviu.
In primul si primul rand, asigura-te ca ai citit foarte bine descrierea postului pentru care aplici si ca stii ceva despre compania care ofera acest post. Foloseste un limbaj care sa reflecte experienta pe care o ai in domeniu si utilizeaza cat mai multe cifre pentru a iti cuantifica realizarile pe care le-ai avut in cariera. Poti scrie si o scrisoare de intentie prin care sa explici de ce crezi ca esti candidatul ideal pentru postul pentru care aplici.
Daca experienta ta este una bogata, probabil ca te intrebi cat de stufos ar trebui sa fie CV-ul. Ei bine, nici specialistii nu au o parere clara referitoare la acest subiect! Unii cred ca un CV de o pagina este ideal, in timp ce altii considera ca un CV care sa se intinda pe doua pagini reprezinta cea mai buna solutie. Un singur lucru este insa clar, experienta pe care o treci in CV trebuie sa fie relevanta pentru jobul la care aplici. Este important ca ceea ce pui in CV sa se alinieze cu ceea ce cauta, de fapt, angajatorul.
Tocmai din acest motiv, este foarte important sa citesti cu mare atentie si sa intelegi descrierea postului. Uita-te cu atentie peste competentele pe care si le doreste angajatorul de la candidati si observa care sunt prioritatile acestuia. Astfel, vei putea sa treci in CV fix acele lucruri care se potrivesc cu cerintele angajatorului. Atunci cand iti concepi CV-ul, noteaza mai intai posturile pe care le-ai ocupat recent si care includ sarcini precum cele pe care ar urma sa le ai si la postul pentru care aplici.
Nu este obligatoriu sa treci in CV toate joburile pe care le-ai avut in tinerete, in special daca acestea nu sunt relevante absolut deloc pentru cariera pe care o ai acum si pentru postul la care tocmai ai aplicat. Un recrutor va intelege asta si nu i se va parea curios ca nu ai scris nimic in CV despre locurile de munca pe care le-ai avut la varsta de 20 de ani!
Incearca, totodata, sa nu depasesti doua pagini si sa lasi suficient spatiu alb. CV-ul trebuie sa fie aerisit si usor de citit, nimeni nu are timp sa sape prea mult pentru a isi da seama daca un candidat se potriveste sau nu pentru postul scos la concurs.
Citeste si: Sfaturi de la un milionar pensionat la 35 de ani: fa aceste 3 lucruri la 20 de ani
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si