Tinerii nu economisesc suficient pentru a putea spera la o pensionare confortabila. Nu o spunem noi, ci chiar analistii de peste Ocean, situatia din tara noastra fiind una chiar cu mult mai ingrijoratoare, obiceiul de a economisi nefiind atat de popular printre romani. Se spune ca batranetea ta va fi cu atat mai linistita cu cat incepi sa economisesti mai devreme. Sigur, nu este chiar usor sa te gandesti la perioada in care vei ajunge la pensie atunci cand ai 20 sau 25 de ani, insa ar fi bine sa o faci! Nu de alta, dar s-ar putea sa ajungi la varsta la care va fi prea tarziu sa mai incepi sa economisesti!
Daca te simti cu musca pe caciula si stii ca nici tu nu prea ai pus bani deoparte pana acum, uite trei sfaturi pe care specialistii ti le dau pentru a ajunge pe linia de plutire!
Evident ca ai vrea sa poti pune deoparte un sfert din salariul pe care il castigi acum, insa este foarte putin probabil sa poti face asta. Stabileste-ti un obiectiv realistic din acest punct de vedere si fa tot ceea ce iti sta in puteri pentru a il duce la indeplinire luna de luna. Daca stii ca doar 5% din venituri le poti economisi, foarte bine, pune deoparte acesti bani la finalul fiecarei luni. Potrivit specialistilor, cel mai bine este sa economisesti intre 12% si 15% din veniturile tale. Incetul cu incetul se vor strange suficienti bani pentru a ii putea investi.
Ai inceput sa investesti pe piata de capital si ora de ora esti cu ochii pe fluctuatiile de pe piata bursiera? Nu ai de ce sa faci asta, pe termen lung nu are cum sa iti faca bine! Daca te concentrezi prea mult pe acest aspect, vei fi tentat mult mai usor sa reactionezi din impuls in loc sa te gandesti la obiectivele tale pe termen lung. Volatilitatea pietei este normala, nu trebuie sa sperie pe nimeni. In plus, nu poate sa fie controlata de tine, asa ca nu iti mai face atat de multe griji!
Oricat de tentat ai fi sa iti multiplici banii rapid, incearca sa nu o faci! Sansele sa te imbogatesti peste noapte din crypto sau jucand la bursa sunt minime, numarul celor care reusesc acest lucru fiind extrem, extrem de mic. Investeste-ti banii cu cap in domenii pe care le cunosti si ai rabdare, lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Un randament de 8-10% pe an este excelent, asa ca nu incerca sa reusesti imposibilul!
Ultimele NOUTATI
Programul Startup Nation 4 primeste unda verde: 22.000 de antreprenori, mai aproape de finantare. Inscrierile se redeschid, iar regulile se schimba
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti