Investitiile pe piata de capital iti pot aduce castiguri importante, insa vin la pachet si cu o serie intreaga de riscuri pe care trebuie sa le constientizezi inainte de a ti le asuma. Intr-adevar, exista oameni care s-au imbogatit prin intermediul investitiilor reusite la bursa. In acelasi timp insa, exista si mai multi oameni care si-au pierdut economiile de-o viata din cauza unor investitii mai putin reusite pe piata de capital.
Principala regula pe care ar trebui sa ti-o impui singur inainte de a porni in aceasta aventura este aceea de a investi pe bursa numai acei bani pe care iti permiti sa ii pierzi. Investeste doar banii pe care daca ii pierzi nu iti va fi afectata viata de zi cu zi nici pe termen scurt si nici pe termen mediu sau lung.
Uite patru motive pentru care aceasta regula de baza este atat de importanta in lumea investitiilor:
Orice investitie presupune un anumit grad de risc. Valorile activelor pot fluctua in functie de multi factori, cum ar fi evolutia pietei, performanta companiilor sau evenimentele globale in desfasurare. Chiar si cele mai bune analize si prognoze nu pot garanta profituri constante. Deci, chiar daca ai face tot posibilul sa alegi doar investitiile de succes, exista intotdeauna riscul de a inregistra pierderi.
Banii pe care ii investesti ar trebui sa fie cei pe care ii poti pierde fara sa iti afecteze semnificativ situatia financiara sau sa iti aduca dificultati in gestionarea cheltuielilor curente sau a datoriilor. Pariaza doar sumele pe care esti dispus sa le pierzi in cazul cel mai pesimist. Acest lucru te ajuta sa te protejezi de efectele negative ale investitiilor nereusite, precum stresul financiar sau presiunea asupra bugetului tau.
Investitiile se pot dovedi a fi o experienta extrem de emotionala, cu fluctuatii ale valorii portofoliului tau care pot duce la anxietate si stres. Investind doar banii pe care esti dispus sa-i pierzi te ajuta sa eviti deciziile de investitii bazate pe panica. Acest lucru iti permite sa iei decizii mai rationale si sa ramai calm in fata volatilitatii pietei.
Un plan financiar bine gandit ar trebui sa includa investitii, dar si o gestionare corecta a riscurilor. Mizand doar banii pe care esti dispus sa-i pierzi reprezinta astfel un element cheie in crearea unui portofoliu de investitii echilibrat si in stabilirea asteptarilor realiste cu privire la cresterea sau scaderea activelor tale.
Citeste si Cum sa NU iei teapa daca vrei sa investesti la bursa
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Accesul in REGES ONLINE pentru angajatori. Aspecte esentiale, explicate pas cu pas
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale
PatrimVen: Ce este, cum functioneaza si cine are acces la datele tale
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si