Ai reusit sa economisesti ceva bani si te gandesti acum sa ii investesti? Este o idee foarte buna, iar o investitie la bursa s-ar putea dovedi o oportunitate excelenta pentru tine. Atentie insa, exista riscuri asociate cu tranzactionarea instrumentelor financiare pe bursa. Pentru a evita tepele, este important sa stii cateva lucruri esentiale inainte de a incepe aventura pe bursa!
Uite trei sfaturi practice care te vor ajuta sa te protejezi si sa eviti dezamagirile in lumea investitiilor la bursa:
Primul pas important pentru a evita inselatoriile in domeniul investitiilor este acela de a alege un intermediar financiar autorizat si inregistrat. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ofera un Registrul al Intermediarilor autorizati sa vanda servicii si instrumente financiare in Romania. Daca intermediarul tau nu apare in acest registru, ar trebui sa iti ridici cateva semne de intrebare cu privire la legitimitatea serviciilor oferite de acesta. Astfel, registrul in cauza poate fi considerat o resursa valoroasa pentru a verifica si confirma statutul intermediarului tau.
Atunci cand esti gata sa investesti, este obligatoriu sa citesti cu atentie contractele si ofertele inainte de a le semna. Asigura-te ca intelegi toate prevederile contractului, iar daca ai intrebari sau nedumeriri, cere clarificari. Contractul de intermediere financiara ar trebui sa contina informatii esentiale, precum natura serviciilor oferite, durata contractului, drepturile si obligatiile ambelor parti, comisioanele si tarifele percepute si multe altele. O intelegere clara a acestor detalii este cruciala pentru protejarea ta si a investitiilor tale.
O regula de baza in investitii este sa investesti doar banii pe care ii poti pierde fara a-ti afecta situatia financiara personala sau obligatiile pe termen scurt. Investitiile implica intotdeauna riscuri, iar pretentiile de imbogatire rapida sunt deseori prea bune pentru a fi adevarate. Evita sa-ti investesti economiile de-o viata intr-o singura tranzactie sau intr-un instrument financiar prea riscant. Diversificarea portofoliului tau de investitii este o modalitate eficienta pentru a iti proteja capitalul si pentru a iti minimiza riscurile.
Totodata, este important sa iti mentii un nivel realist de asteptari in ceea ce priveste profiturile din investitii. Evita sa te lasi atras de promisiuni nerealiste de castiguri rapide, deoarece acestea pot duce adesea la pierderi financiare.
Citeste si Iluziile de imbogatire rapida online: Analiza tepelelor financiare si manipularile "Guru-ilor" digitali
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"