Romanii bogati sunt mai atenti cu bugetul decat cei saraci
bugeteconomisireeducatie financiara
Multiplele crize din ultima perioada ne determina pe toti sa fim mai atenti la modalitatile in care ne cheltuim banii si ne gestionam bugetul in general. Interesant este ca persoanele cu venituri mai generoase, cu situatie financiara mai buna sunt si cele care acorda mai mare atentie bugetului, decat oamenii saraci din Romania. De asemenea, seniorii din tara noastra sunt mai atenti la buget decat tinerii.
Doar 61,88% dintre romanii cu venituri sub 2.500 lei / luna au obiceiul sa-si urmareasca bugetul de venituri si cheltuieli, cifra sub media de 66,43% la nivel de populatie. La polul opus, cei care au venituri mari (de peste 10.000 lei pe luna) sunt cei mai atenti cu bugetul (72,55% dintre ei sunt atenti la costuri), arata datele unui sondaj realizat de CEC Bank in parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.
Tot din analiza citata reiese ca 66,43% dintre respondenti declara ca obisnuiesc sa-si urmareasca bugetul lunar, numarul acestora fiind in crestere (cu circa 3%) fata de primul trimestru al acestui an. Ponderea este mai ridicata - circa 75% - in randul celor mai inaintati in varsta (peste 55 de ani), iar tinerii imbratiseaza mai greu acest obicei – doar 55% din cei sub 25 de ani au obiceiul de a-si urmari bugetul in mod frecvent.
Cele mai mari cheltuieli sunt cele pentru casa, ne mai spun specialistii. Practic, pentru 25,52% dintre romani, aceste cheltuieli reprezinta 40-60% din venituri. Tinerii sub 25 ani au cheltuieli minime cu locuinta: 24% dintre acestia aloca sub 20% din venituri, o posibila explicatie fiind faptul ca multi prefera sa locuiasca in continuare cu parintii.
Te-ar putea interesa si: Liber-profesionistii din Romania, in risc mare de saracie: 7 din 10 sunt in pericol
"Digitalizarea din sistemul bancar, pe langa faptul ca a dus la aparitia unor facilitati moderne de plata, a devenit si un instrument util in ceea ce priveste urmarirea cheltuielilor lunare. Pentru a tine evidenta facturilor lunare, 48,74% dintre romani platesc cu cardul sau contul bancar, 11,79% doar in unele luni, 14,95% rareori fac acest lucru, in timp ce 24,51% declara ca nu fac plata cu cardul sau contul bancar pentru a tine evidenta facturilor.
38,96% dintre romani folosesc serviciile de internet banking si mobile banking saptamanal (cei mai multi dintre acestia castiga peste 5000 lei/ luna – dublu fata de media inregistrata la nivelul populatiei), 24,66% ocazional pentru activitati bancare, in timp ce 25,52% dintre cei chestionati utilizeaza portofelele digitale Google Pay/Apple Wallet, direct din telefon, pentru plata produselor cu cardul (tinerii sub 25 ani inregistreaza cele mai mari valori – 46,97%, aproape dublu fata de media inregistrata la nivel de populatie)", se mai arata in studiu.
Sondajul a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un esantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenti din toata tara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 55,43% dintre respondenti sunt salariati, 43,78% au declarat venituri intre 2.500 lei si 5.000 lei, 34,22% au varste cuprinse intre 25-40 ani, iar 39,04% au studii superioare.
Te-ar putea interesa si: Se vad concedieri masive la orizont - ce-i asteapta pe angajati. Are legatura cu inflatia si nu putem scapa
Foto: freepik.com