Intr-o lume ideala, orice tanar in varsta de 20 de ani ar incepe sa economiseasca pentru pensie inca de la primul salariu. Astfel, inainte sa iasa la pensie, va reusi sa aiba cel putin 40 de ani sau chiar mai multi de investitii si plasamente constante. Poate ca esti tentat sa spui ca nu ai cum sa te gandesti la pensie atunci cand ai 20 de ani. Asa este, avem insa o vorba din popor care ne spune ca “paza buna trece primejdia rea”. Astfel, este indicat ca inca din timpul tineretii sa iti faci calculele in asa fel incat sa iti asiguri venituri suficiente care sa iti asigure un trai decent la batranete!
Un tanar abia iesit de pe bancile facultatii are o serie intreaga de probleme la care sa se gandeasca: gasirea unui loc de munca, cumpararea unei locuinte in care sa isi construiasca o familie si asa mai departe. Viitorul nu trebuie tratat insa cu indiferenta, o planificare financiara atenta fiind absolut necesara in ziua de astazi. Fie ca vrem sau nu sa recunoastem, cel mai probabil, pensia pe care o vom primi de la stat atunci cand nu vom mai putea munci nu va fi suficienta pentru un trai decent.
Totusi, care este varsta cea mai buna pentru economisire si investitii? De asemenea, cati bani din salariu ar trebui pusi deoparte in fiecare luna? Sunt intrebari pe care cel mai probabil si le pune fiecare tanar care ajunge sa se gandeasca la acest aspect. Evident, cu cat incepi sa economisesti mai devreme, cu atat efortul pe care va trebui sa il depui pentru a strange un fond care sa iti asigure o batranete linistita se va reduce considerabil.
Potrivit specialistilor financiari, cel mai bine este sa incepi sa economisesti pentru batranete inca de la varsta de 20 de ani. Daca pui deoparte, spre exemplu, 500 de lei pe luna timp de 45 de ani, la un randament anual mediu de aproape 5%, vei ajunge sa strangi mai bine de 180.000 de euro la varsta de 65 de ani.
Lucrurile se vor dovedi insa mult mai complicate daca vei incepe sa economisesti la varsta de 30 de ani si vei vrea sa strangi aceeasi suma de bani. Pentru a putea face asta, suma pe care va trebui sa o pui deoparte lunar va creste la aproximativ 160 de euro. De asemenea, daca incepi sa economisesti la 40 de ani, va trebui sa pui deoparte in fiecare luna ceva mai bine de 300 de euro pentru a ajunge la un total de aproximativ 180.000 de euro cand vei implini varsta de 65 de ani.
Citeste si: Top 4 greseli financiare care te vor ruina, desi par inofensive
Ultimele NOUTATI
Extended lanseaza a 5-a versiune a platformei de eCommerce, marcand un pas major spre segmentul Enterprise
Vin banii pentru firmele romanesti. Dupa ani de chin, patronii nostri vor primi miliarde de dolari
Colectarea Selectiva a Deseurilor: Un Pas Esential Catre un Viitor Mai Verde cu Sanito.ro
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Concediu medical pentru epuizare, anxietate si depresie. APEL catre Ministerul Muncii
PFA-urile si Intreprinderile familiale pot deveni societati cu personalitate juridica
Te-ar putea interesa si