Navigand cu prudenta in lumea Criptomonedelor: Cum sa-ti protejezi activele de inselatorii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Navigand cu prudenta in lumea Criptomonedelor: Cum sa-ti protejezi activele de inselatorii
Navigand cu prudenta in lumea Criptomonedelor: Cum sa-ti protejezi activele de inselatorii
de Ioan Straton la 03 Nov. 2023
Urmareste-ne pe Google News
criptomonedetepe cu criptomonede

Criptomonedele au devenit un termen cunoscut de toata lumea in ultimii 5 ani, oportunitatile de investitii si crestere fiind nelimitate. Cu toate acestea, popularitatea in crestere a monedelor digitale a dat, fara voie, nastere unei serii de inselaciuni. 


Dupa cum spune un vechi adagiu, "Cu putere mare vine mare responsabilitate." 

In acest articol, ne adancim in lumea primejdioasa a inselaciunilor cu criptomonede, oferind perspective asupra celor mai comune tipuri de frauda si echipandu-va cu cunostintele necesare pentru a va proteja activele cripto de actorii lipsiti de scrupule.

Oferta pe care nu o poti refuza: Scamurile de santaj si extorcare

Potrivit Comisiei Federale pentru Comert (FTC), unii escroci pretind ca detin informatii personale jenante, cum ar fi fotografii sau video-uri cu victima, pentru a-i atrage in capcana. Acestia ameninta adesea cu publicarea acestor informatii, dar promit sa le pastreze private daca le fac pe plac. Cerintele lor par intotdeauna aceleasi: poti scapa de problema daca le trimiti o suma de criptomonede imediat.
  • Ce sa faci: FTC recomanda raportarea imediata a acestor scheme catre Biroul Federal de Investigatii (FBI) si sa nu trimiti escrocilor niciun ban si sa nu comunici cu ei deloc.

"Oportunitati de afaceri" care sunt prea bune pentru a fi adevarate

Aceasta inselaciune poate lua diverse forme, dar implica, in general, un contact care iti ofera o oportunitate de afaceri cu promisiunea de a te imbogati rapid. In unele cazuri, escrocii incearca sa te convinga sa investesti in criptomonede, promitandu-ti randamente exceptionale, inclusiv dublarea sau triplarea activelor tale criptomonetare peste noapte.
  • Ce sa stii: Nu exista nicio astfel de "randamente garantate," si aceasta este valabil atat pentru activele traditionale, cat si pentru cele digitale. Daca cineva iti promite ca poate face minuni cu criptomoneda ta si te poate imbogati rapid, evita-l.

Scamuri cu anunturi de locuri de munca false

In alte scenarii, escrocii creeaza anunturi de locuri de munca false sau trimit oferte de munca nesolicitate pentru a atrage noi victime in schema lor. Locurile de munca oferite sunt adesea in domeniul criptomonetar, cum ar fi mineritul de criptomonede sau recrutarea altor investitori in criptomonede.
  • Ce sa faci: Toate aceste joburi au un lucru in comun - trebuie sa faci o plata in criptomonede pentru a incepe. Aceasta schema poate lua multe forme ulterior, dar, in cele din urma, scopul este acelasi: sa obtina criptomoneda ta, indiferent de minciunile pe care le folosesc.

"Castiguri gratuite": Giveaway Scams

Acest tip de inselaciune promite bani gratuiti sau alte recompense in schimbul indeplinirii unor cerinte specifice. Multi escroci se prezinta ca celebritati sau influenceri pentru a atrage noi victime care nu stiu mai bine si pentru a induce in eroare.
  • Exemplu: Escrocii din lumea criptomonedelor incearca adesea sa se impersoneze ca Elon Musk pe retelele sociale si video pentru a convinge oamenii sa trimita active digitale. Intr-un exemplu notoriu, o inselatorie cu criptomonede intitulata "Elon Musk Freedom Giveaway" pe Twitter promitea criptomonede gratuite primilor 1.000 de noi urmaritori care se inscriau, dar totul era o inselatorie.

Scamuri de impersonare

Exemplul scamului de "Giveaway" mentionat mai sus este, de asemenea, un scam de impersonare, dar exista multe alte tipuri de scheme de acest gen. De exemplu, hotii de criptomonede pretind ca fac parte din guvern sau politie pentru a castiga credibilitate. Apoi incearca sa te convinga ca conturile sau activele tale sunt blocate in cadrul unei investigatii si ca poti plati in criptomonede pentru a rezolva problema.
  • Ce sa stii: In cele din urma, scopul este acelasi: sa obtina criptomoneda ta, indiferent de minciunile pe care le folosesc.

Scamuri de investitii

FTC mentioneaza ca, in aceasta inselaciune, un "manager de investitii" despre care nu ai auzit niciodata te contacteaza cu o oportunitate de investitii incredibila. Procesul incepe prin a trimite criptomonede catre contul lor online sau descarcand o aplicatie care te va ajuta sa te imbogatesti rapid si trebuie sa o faci intr-o graba.
  • Ce sa stii: Acesti escroci pot avea site-uri web care par legitime si folosesc termeni complicati despre investitii pentru a parea reali. Cu toate acestea, daca incerci sa iti accesezi contul cu platforma respectiva, te poti trezi blocat si vei putea accesa banii doar daca platesti o suma exorbitanta.

Scamuri de phishing

O inselaciune de phishing are loc atunci cand cineva pretinde ca este altcineva, de obicei o companie sau platforma de criptomonede legale, pentru a-ti fura criptomoneda sau a te determina sa dezvalui cheile criptomonedei tale.
  • Ce sa faci: Nu raspunde la nicio solicitare de a-ti dezvalui cheile criptomonedei. Fii vigilent cu informatiile tale si verifica intotdeauna autenticitatea sursei.

Scheme "Pump and Dump"

Acest tip de inselaciune implica cresterea artificiala a pretului unei criptomonede printr-o serie de promotii sau stiri false pentru a atrage investitori, urmata de vanzarea masiva a activelor de catre escroci, lasand investitorii cu pierderi semnificative.
  • Ce sa stii: Daca o criptomoneda pare sa creasca rapid in valoare si vezi promotii care par prea bune pentru a fi adevarate, este posibil sa fii martorul unei astfel de scheme.

Scamuri sentimentale

Aceste scheme implica construirea unor conexiuni emotionale cu potentiale victime, in principal in mediul online. Escrocii pretind ca sunt indragostiti de victime sau pretind ca sunt in nevoie de ajutor financiar in numele dragostei.
  • Ce sa stii: Fii prudent atunci cand dezvolti relatii online si nu trimite niciodata criptomonede unor persoane pe care nu le-ai intalnit personal si in care nu ai incredere deplina.

Cum sa recunosti o inselaciune cu criptomonede

Pentru a evita sa devii victima a unei inselaciuni cu criptomonede, trebuie sa fii precaut si vigilent. Iata cateva sfaturi pentru a recunoaste astfel de scheme:
  1. Promisiuni nerealiste: Daca o oferta pare prea buna pentru a fi adevarata, este probabil o inselaciune. Criptomonedele nu asigura castiguri rapide si garantate.
  2. Comunicari nesolicitate: Ignora mesajele nesolicitate de la surse necunoscute sau cele care cer tranzactii cu criptomonede.
  3. Investigati inainte de a investi: Dedica timp pentru a cerceta companiile si oportunitatile de investitii, mai ales in spatiul criptomonedelor. Nu te lasa presat sa investesti in graba.

Cum sa te protejezi impotriva inselaciunilor cu criptomonede

Pentru a-ti proteja activele digitale si a evita caderea in capcana inselatoriilor cu criptomonede, ia in considerare urmatoarele masuri de precautie:
  • Foloseste stocarea la rece: Opteaza pentru optiuni de stocare la rece, cum ar fi portofelele hardware, pentru a-ti securiza criptomoneda. Acest lucru mentine cheile private in afara atingerii potentialilor escroci.
  • Ignora comunicarile nesolicitate: Nu raspunde la mesajele nesolicitate de la surse necunoscute si evita orice contact pana cand poti verifica autenticitatea acestora.
  • Verifica informatiile de contact: In cazul comunicarilor de la banci sau institutii financiare, verifica mereu datele de contact pe site-urile oficiale si contacteaza-le prin aceste canale pentru a verifica autenticitatea comunicarii.
  • Investigati inainte de a investi: Nu te lasa convins de oportunitatile care promit castiguri fabuloase. Acorda-ti timp pentru a cerceta companiile si tranzactiile propuse.
Inselatoriile cu criptomonede reprezinta o problema majora in era finantelor digitale. Pe masura ce popularitatea criptomonedelor continua sa creasca, riscul de a deveni victima a acestor inselatorii creste in mod proportional. Prin informare, recunoasterea schemelor comune si adoptarea masurilor de protectie adecvate, poti naviga in lumea criptomonedelor in siguranta. Desi promisiunea criptomonedelor aduce un potential enorm, este esential sa ramai vigilent in fata schemelor frauduloase in continua evolutie care vizeaza sa exploateze persoane neinformate si nepregatite.

Sursa foto: freepik.com
 

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x