Inainte de ‘89, resursele limitate ii obligau pe cei mai multi oameni sa gaseasca modalitati ingenioase pentru incalzirea locuintelor. Chiar daca tehnologiile erau mult mai simple, exista cateva trucuri si practici care s-au dovedit eficiente in mentinerea caldurii in case. In plus, bugetul necesar este unul foarte mic.
Desi conditiile din perioada comunista nu erau ideale, ingeniozitatea si resursele limitate au invatat oamenii sa utilizeze in mod eficient resursele disponibile pentru a-si incalzi casele. Iata cum poti sa iti incalzesti casa fara a investi sume mari de bani in energie sau gaz:
In lipsa sistemelor moderne de incalzire, izolarea casei era cheia pentru retinerea caldurii la interior. Se foloseau materiale precum hartia de ziar sau stofa groasa pentru a acoperi ferestrele si usile, reducand astfel pierderile de caldura. De asemenea, poti folosi banda izolatoare pentru geamuri si usi.
Plasele de bambus sau perdelele groase erau utilizate pentru a crea bariere pentru vant si pentru a reduce pierderile de caldura prin ferestre. Aceste materiale mai simple contribuiau semnificativ la mentinerea unei temperaturi mai constante in interior.
Folosirea paturilor groase si a tesaturilor pentru incalzirea patului si a incaperii era o practica obisnuita in timpul comunismului. Paturile se asezau pe pereti sau la baza usilor pentru a crea bariere izolatoare. Totodata, acestea te vor ajuta sa te odihnesti la caldura si pe timpul noptii, indiferent de cat de frig este afara.
In bucatarie, gatitul la un singur foc a devenit o practica obisnuita in perioada de dinainte de ‘89. Nu doar ca asigura hrana calda, dar si caldura rezultata din procesul de gatire contribuia la incalzirea spatiului.
Plasarea foliei de aluminiu intre perete si calorifer ajuta la reflectarea caldurii inapoi in camera, in loc sa fie absorbita de perete. Acest truc simplu poate imbunatati eficienta sistemului de incalzire. De asemenea, poti monta si niste rafturi deasupra caloriferelor pentru a pastra mai bine caldura in partea de jos a camerelor.
Utilizeaza la maximum lumina si caldura solara. Deschide draperiile si obloanele in timpul zilei pentru a permite soarelui sa patrunda in incapere. Aceasta sursa naturala de caldura poate reduce nevoia de incalzire artificiala. Profita de acest avantaj in special daca ai o locuinta care este orientata catre rasarit sau catre sud!
Podelele reci pot contribui la senzatia de racoare intr-o incapere. Pune covoare sau covorase pe podea pentru a crea o bariera izolatoare si pentru a retine caldura in spatiul in care te afli. La baie poti folosi covorasi care absorb umiditatea si care tin cald la picioare, iar la bucatarie iti poti indrepta atentia catre niste covoare din sisal.
Citeste si: Amenajarea livingului intr-un stil modern
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?