Ce trebuie sa iei in considerare atunci cand cumperi un aparat de sudura?
suduraaparat de sudura
Fie ca iti maresti echipa si ai nevoie de utilaje noi sau vechiul tau aparat de sudura si-a depasit durata de viata si necesita inlocuire, trebuie sa stii ca la nivelul pietei vei gasi o multitudine de modele care par a fi potrivite pentru tine. Un aparat de sudura bun din punctul de vedere al calitatii poate insemna o investitie semnificativa, dar, cel mai adesea, presupune o durata lunga de functionare. O comparatie intre diversele brand-uri de pe piata s-ar putea sa para complicata.
Iti prezentam, in cele ce urmeaza, cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont inainte de achizitionare, pentru a alege modelul de
aparat de sudura potrivit nevoilor tale.
Natura metalului sudat
Inainte de achizitionarea aparatului de sudura, printre primele lucruri de care trebuie sa tii cont este chiar natura metalului pe care doresti sa il sudezi. De principiu, sunt trei tipuri de metale ce pot fi supuse acestui proces: otelul carbon, otelul inoxidabil si aluminiul.
Cele mai adesea vorbim despre sudarea otelului carbon tocmai pentru ca acesta este un material compatibil cu majoritatea aparatelor de sudura si pentru ca poate rezista excesului de caldura la care este supus.
Pentru sudarea otelului inoxidabil se utilizeaza aparate de tip MIG sau TIG, iar, spre deosebire de otelul carbon, acesta nu necesita o forta de operare prea mare.
imbinarea aluminiului reprezinta un proces ceva mai complex, motiv pentru care necesita utilizarea
aparatelor de sudura MIG. Este posibila si sudarea cu un
aparat de sudura TIG, insa acest lucru se realizeaza cel mai bine cu ajutorul aparatelor din gama profesionala.
Procedeul de sudura si aparatul aferent acestuia
in functie de tipul de realizare a arcului, dar si de modul de depunere a materialului de adaos, exista mai multe procedee de sudura, iar pentru fiecare dintre acestea exista un anumit tip de aparat. Principalele modalitati de sudare a materialelor sunt:
Sudura MMA (Metal Metal Arc) - care foloseste arcul electric dintre materialul de adaos sub forma de bagheta complet fuzibila invelita intr-un strat de pasta (flux sudura). Bagheta de otel (electrodul) are rol de initiere si intretinere a arcului electric, dar si de material de adaos si de aliere a baii de sudura.
Sudura MIG/MAG (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) - la fel ca in cazul sudurii MMA, arcul electric se produce intre electrodul fuzibil si piesa de sudat. in schimb, materialul de adaos este sub forma de sarma si este antrenata dintr-o bobina. Practic, este o sudura cu electrod continuu.
Sudura TIG (Tungsten Inert Gas) este un procedeu de sudura electric care produce caldura necesara crearii baii de sudura prin intermediul unui arc electric dintre piesa de sudat si un electrod nefuzibil de tungsten (wolfram), sudura fiind protejata de un gaz inert care are de asemenea si proprietati ionizante ale arcului electric si de curatire a baii de sudura.
Accesibilitatea pieselor de schimb si a serviciilor de mentenanta
Indiferent de cat de performant sau de fiabil poate fi aparatul de sudura pe care vrei sa il achizitionezi, trebuie sa iei in considerare si acel moment in care acesta va necesita servicii de mentenanta sau chiar inlocuire a anumitor piese. Asadar, asigura-te inca de la inceput ca punctele de service recomandate de catre producator se afla in zone care cat mai apropiate de tine, termenele de solutionare oferite sunt cat mai scurte, iar posibilitatea lor de a se aproviziona cu piese de schimb este cat mai rapida.
Nu uita si de consumabilele de care vei avea nevoie in proiectele tale! tine cont de faptul ca si acestea trebuie sa fie usor de gasit, iar raportul pret-calitate sa fie unul satisfacator pentru tine. In acest sens, recomandarea noastra este sa folosesti numai acele produse sugerate de catre producator.