Cum asociezi mancarea cu vinul potrivit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum asociezi mancarea cu vinul potrivit
Cum asociezi mancarea cu vinul potrivit
de Redactia Manager la 20 Nov. 2020
Urmareste-ne pe Google News
vinmancarerafinatbranzeturideserturipeste

De multe, alegerea vinului potrivit poate fi exact ceea ce aveai nevoie pentru a transforma o cina banala, intr-una, cu adevarat, deosebita. Asa ca, iti venim in ajutor cu mai multe sfaturi ca sa stii cum sa alegi cele mai bune soiuri de vinuri, pentru preparatele pe care vrei sa le servesti familiei tale.

Corpolenta vinului si combinarea gusturilor

Atunci cand vorbim despre corpolenta vinului, ne referim de fapt la „textura” acestei bauturi. Ca sa ca dati seama mai usor, ganditi-va, spre exemplu, la o cana cu lapte dulce si la una cu lapte batut. Desi amandoua sunt lactate, acestea au o corpolenta diferita. Astfel, in functie de corpolenta, fiecarui vin i se asociaza un anumit fel de mancare.

  • Vinuri cu o corpolenta scazuta – predominant albe, aceste vinuri pot fi servite cu mancaruri usoare: peste, legume, salate. In general, cele mai cunoscute vinuri din aceasta categorie sunt Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Vinho Verde si clasicul vin spumant.

  • Vinuri cu o corpolenta medie–in aceasta categorie intra atat vinuri albe cat si vinuri rosii, care merg, deopotriva, cu salatele cu sos mai greoi, dar si cu paste sau pizza: vinurile din Alsacia, vinul alb de Bordeaux, Marsanne, Tamaioasa romaneasca, vinul de Chianti, vinurile Burgundy (din regiunea Bourgogne) si Merlot;

  • Vinuri cu o corpolenta mare – sunt vinurile rosii, tari, care se combina cel mai bine cu preparatele din carne rosie si cele care au in componenta sosuri mai grele. In aceasta categorie intra vinurile syrah (sau Shiraz), Barolo si Brunello di Montalcino.

Ce vinuri alegi pentru mancarurile rafinate

In general, mancarea gourmet merita asociata cu un vin pe masura. De aceea, este indicat sa alegi vinuri rafinate, care sa evidentieze aroma preparatelor pe care le servesti.

  • Foie Gras – acest preparat poate fi servit cu vinuri albe dulci, precum Sauternes, Bergerac, sau cu vinuri albe seci – Grand Cru sau Graves.

  • stridii si melci – pot fi servite cu vinuri albe seci -  Sauvignon Blanc  sau cu vinuri spumoase, usoare.

  • scoicile – gustul lor poate fi evidentiat cu un vin alb, precum Pinot Grigio, sau cu anumite sortimente de vinuri rosii, precum Pinot Noir, Merlot, Dolcetto.

  • Prosciutto – poate fi servit cu vinuri precum Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay sau un Sangiovese.

  • sushi si fructele de mare – sunt mult mai delicioase alaturi de un pahar de vin alb sec, precum Pinot Grigio, Chardonnay sau cu un vin rosé.

Ce vinuri alegi pentru branzeturi

Daca, in cazul carnurilor, vinul trebuie ales in functie de consistenta preparatului, in cazul branzeturilor trebuie sa iei in calcul alte aspecte. Aciditatea dar si zona de provenienta sunt printre aspectele cele mai importante. De exemplu, zona Brie din Franta, celebra pentru productia de branza cu acest nume, este cunoscuta si pentru productia de vin Beaujolais, astfel incat, cele doua produse din acelasi areal geografic se vor completa perfect. De asemenea, celebrul vin italian Chianti merge cel mai bine cu branza Asiago, originara din aceeasi regiune.

Mai jos, gasesti o lista a celor mai cunoscute branzeturi si sortimentele de vinuri care li se potrivesc cel mai bine:

branza Camembert se potriveste cel mai bine cu vinul alb Chardonnay, cu Feteasca regala, dar si cu un Chenin Blanc

branza Taleggio poate fi servita cu Pinot Blanc;

branza Gouda se combina, de regula, cu Merlot sau Carbent Sauvignon;

branza Cheddar se asociaza cu un pahar de Cabernet Sauvignon sau Malbec;

parmezanul se serveste cu un vin rosu Chianti sau cu Prosecco;

branza Pecorino merge, de obicei, cu vinul Valpolicella;

branza Fontino se asociaza cu un rosu sec, precum Bardolino;

branza Gorgonzola poate fi combinata cu vinul de Porto sau Barolo;

branza Ricotta se combina cu un vin alb Pinot Gris;

branza mozzarella se savureaza, cel mai bine, alaturi de un pahar de Sauvignon Blanc.

branza feta e, parca, mai buna cu un vin rosu Beaujolais;

branza Burrata se potriveste cu vinul alb Tocai Friulano.

Ce vinuri alegi pentru deserturi

In general, deserturile pot fi asociate cu vinuri dulci, albe sau rose, sau cu vinuri spumante. Totusi, in cazul dulciurilor cu multa ciocolata, nu e o greseala daca sunt asociate si cu vinuri rosii.

Deserturile cu vanilie, cum ar fi cremsnitul sau eclerele, pot fi servite cu Prosecco sau sampanie. In schimb, prajiturile cu fructe sau cele aromate cu scortisoara pot fi asociate cu Sauternes sau cu o cupa cu sampanie rose.

Pentru deserturile cu ciocolata sau caramel, poti opta pentru Shiraz, Pinot Noir sau vin de Porto. Iar dulciurile cu bezea sunt mult mai aromate, atunci cand sunt servite alaturi de un pahar de Pinot Blanc sau Moscato.

 

Asadar, atunci cand nu stii ce vin sa asociezi cu un anumit preparat, aminteste-ti ca mancarurile mai grele merg cu vinuri corpolente, deserturile cu vinuri dulci, iar pestele, mereu, cu vinuri albe. Daca urmeaza sa pregatesti o cina pentru prietenii tai, cauta vinul preferat pe Gault&Millau, tinand cont de sfaturile pe care ti le-am oferit.

Ultimele NOUTATI

Ingrasaminte NPK si dereglarile de nutritie: Cum hranim corect plantele?
Casa si gradina

Ingrasaminte NPK si dereglarile de nutritie: Cum hranim corect plantele?

today01 Iul. 2025
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Noutati auto 2025 - stiri din domeniul auto

Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate

today01 Iul. 2025
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Travel

Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia

today30 Iun. 2025
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE
Ultimele stiri economice

Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE

today30 Iun. 2025
Tik Tok si-a infiintat subsidiara in Romania. Nici nu e de mirare, romanii sunt campioni la cadouri si tap-tap
Social Media

Tik Tok si-a infiintat subsidiara in Romania. Nici nu e de mirare, romanii sunt campioni la cadouri si tap-tap

today30 Iun. 2025
Lectie de economie predata in mare stil de Polonezi - de la saracie similara Romaniei postdecembriste, la cea mai mare economie din Estul Europei
Economie

Lectie de economie predata in mare stil de Polonezi - de la saracie similara Romaniei postdecembriste, la cea mai mare economie din Estul Europei

today30 Iun. 2025
Cati bani are, de fapt, Jeff Bezos si ce si-ar putea cumpara daca ar vrea sa-i cheltuiasca pe toti?
Economie

Cati bani are, de fapt, Jeff Bezos si ce si-ar putea cumpara daca ar vrea sa-i cheltuiasca pe toti?

today30 Iun. 2025
Pasi esentiali pentru o gestiune eficienta si sigura a companiei tale
Companii

Pasi esentiali pentru o gestiune eficienta si sigura a companiei tale

today30 Iun. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x