Atunci cand vorbim despre corpolenta vinului, ne referim de fapt la „textura” acestei bauturi. Ca sa ca dati seama mai usor, ganditi-va, spre exemplu, la o cana cu lapte dulce si la una cu lapte batut. Desi amandoua sunt lactate, acestea au o corpolenta diferita. Astfel, in functie de corpolenta, fiecarui vin i se asociaza un anumit fel de mancare.
Vinuri cu o corpolenta scazuta – predominant albe, aceste vinuri pot fi servite cu mancaruri usoare: peste, legume, salate. In general, cele mai cunoscute vinuri din aceasta categorie sunt Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Vinho Verde si clasicul vin spumant.
Vinuri cu o corpolenta medie–in aceasta categorie intra atat vinuri albe cat si vinuri rosii, care merg, deopotriva, cu salatele cu sos mai greoi, dar si cu paste sau pizza: vinurile din Alsacia, vinul alb de Bordeaux, Marsanne, Tamaioasa romaneasca, vinul de Chianti, vinurile Burgundy (din regiunea Bourgogne) si Merlot;
Vinuri cu o corpolenta mare – sunt vinurile rosii, tari, care se combina cel mai bine cu preparatele din carne rosie si cele care au in componenta sosuri mai grele. In aceasta categorie intra vinurile syrah (sau Shiraz), Barolo si Brunello di Montalcino.
In general, mancarea gourmet merita asociata cu un vin pe masura. De aceea, este indicat sa alegi vinuri rafinate, care sa evidentieze aroma preparatelor pe care le servesti.
Foie Gras – acest preparat poate fi servit cu vinuri albe dulci, precum Sauternes, Bergerac, sau cu vinuri albe seci – Grand Cru sau Graves.
stridii si melci – pot fi servite cu vinuri albe seci - Sauvignon Blanc sau cu vinuri spumoase, usoare.
scoicile – gustul lor poate fi evidentiat cu un vin alb, precum Pinot Grigio, sau cu anumite sortimente de vinuri rosii, precum Pinot Noir, Merlot, Dolcetto.
Prosciutto – poate fi servit cu vinuri precum Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay sau un Sangiovese.
sushi si fructele de mare – sunt mult mai delicioase alaturi de un pahar de vin alb sec, precum Pinot Grigio, Chardonnay sau cu un vin rosé.
Daca, in cazul carnurilor, vinul trebuie ales in functie de consistenta preparatului, in cazul branzeturilor trebuie sa iei in calcul alte aspecte. Aciditatea dar si zona de provenienta sunt printre aspectele cele mai importante. De exemplu, zona Brie din Franta, celebra pentru productia de branza cu acest nume, este cunoscuta si pentru productia de vin Beaujolais, astfel incat, cele doua produse din acelasi areal geografic se vor completa perfect. De asemenea, celebrul vin italian Chianti merge cel mai bine cu branza Asiago, originara din aceeasi regiune.
Mai jos, gasesti o lista a celor mai cunoscute branzeturi si sortimentele de vinuri care li se potrivesc cel mai bine:
• branza Camembert se potriveste cel mai bine cu vinul alb Chardonnay, cu Feteasca regala, dar si cu un Chenin Blanc
• branza Taleggio poate fi servita cu Pinot Blanc;
• branza Gouda se combina, de regula, cu Merlot sau Carbent Sauvignon;
• branza Cheddar se asociaza cu un pahar de Cabernet Sauvignon sau Malbec;
• parmezanul se serveste cu un vin rosu Chianti sau cu Prosecco;
• branza Pecorino merge, de obicei, cu vinul Valpolicella;
• branza Fontino se asociaza cu un rosu sec, precum Bardolino;
• branza Gorgonzola poate fi combinata cu vinul de Porto sau Barolo;
• branza Ricotta se combina cu un vin alb Pinot Gris;
• branza mozzarella se savureaza, cel mai bine, alaturi de un pahar de Sauvignon Blanc.
• branza feta e, parca, mai buna cu un vin rosu Beaujolais;
• branza Burrata se potriveste cu vinul alb Tocai Friulano.
In general, deserturile pot fi asociate cu vinuri dulci, albe sau rose, sau cu vinuri spumante. Totusi, in cazul dulciurilor cu multa ciocolata, nu e o greseala daca sunt asociate si cu vinuri rosii.
Deserturile cu vanilie, cum ar fi cremsnitul sau eclerele, pot fi servite cu Prosecco sau sampanie. In schimb, prajiturile cu fructe sau cele aromate cu scortisoara pot fi asociate cu Sauternes sau cu o cupa cu sampanie rose.
Pentru deserturile cu ciocolata sau caramel, poti opta pentru Shiraz, Pinot Noir sau vin de Porto. Iar dulciurile cu bezea sunt mult mai aromate, atunci cand sunt servite alaturi de un pahar de Pinot Blanc sau Moscato.
Asadar, atunci cand nu stii ce vin sa asociezi cu un anumit preparat, aminteste-ti ca mancarurile mai grele merg cu vinuri corpolente, deserturile cu vinuri dulci, iar pestele, mereu, cu vinuri albe. Daca urmeaza sa pregatesti o cina pentru prietenii tai, cauta vinul preferat pe Gault&Millau, tinand cont de sfaturile pe care ti le-am oferit.
Ultimele NOUTATI
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
10 greseli pe care toti soferii le fac iarna - esti sigur ca nu le faci si tu?
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Inteligenta artificiala si creativitatea cum poate tehnologia sa schimbe arta si designul
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?