Cum sa incluzi decorul gotic in casa ta, fara sa para morbid
amenajari interioarehome decodesign interior
De obicei, cand oamenii aud de stilul gotic se gandesc la amenajarile pentru petrecerile de Halloween, sau la conacul Familiei Adams. In esenta, vorbim despre un decor care iti insufla un sentiment de infricosare, prin elementele morbide, combinatiile de culori inchise si lumina foarte obscura. Nimeni nu si-ar dori o locuita caracterizata astfel, insa ce facem atunci cand ne plac elementele gotice si le dorim in casa noastra, fara insa a ne dori si senzatia ca te afli intr-o biserica medievala?
Ei bine, designerii interiori stiu sa creeze un spatiu placut, cald cu accente gotice ce inspira o doza de mister. Designul gotic modern incorporeaza elemente ale stilului victorian cu stilul contemporan.
Si tu poti realiza un decor de acest tip in propria ta casa, daca tii cont de cateva reguli simple:
1. Tapetul cu motive complicate si in culori puternice
Tapetul este un must-have pentru un interior gotic, fiind un element central al perioadei de renastere. De asemenea, detaliile sunt importante in stilul gotic si, cu cat sunt mai complicate, cu atat mai bine. Insa pentru stilul modern, aceste reguli de baza sunt usor modelate si readaptate.
Cauta culori monocromatice ale tapetului, cu modele complicate. Desenele florale elegante sunt perfecte pentru aceasta. Acestea functioneaza deosebit de bine in culori bogate, mai intunecate , cum ar fi rosu intens, pana la gri carbune, sau chiar negru.
Daca esti un veritabil iubitor al goticului, cu siguranta te dai in vant dupa tapetul negru, insa in cazul in care alegi un tapet de culoare mai inchisa, sau cu multe motive complicate, ia in considerare adaugarea unui element modern de alb sau crem pentru a echilibra tapetul intunecat.
De asemenea, opteaza pentru aplicarea tapetului pe un sigur perete, pentru a da accentul in decor si pentru a evita ca incaperea sa para aglomerata si intunecata.
2. Cauta mobilier gotic, in culori deschise si confectionat din materiale moderne
De asemenea, poti jonga cu rafturi suspendate, din fier forjat, pe care sa amplasezi obiecte de decor de inspiratie gotica.
Fierul forjat si lemnul sculptat fin sunt elementele pe care designerii de interior le folosesc pentru stilul gotic modern.
Daca nu esti adeptul mobilierului cu detalii precum sculpurile, opteaza pentru mobilier minimalist. Poti alege o canapea din piele, in linii simple, minimalista. Daca are tonurile potrivite (in ton cu peretii), va fi alegerea ideala.
3. Lasa lumina sa patrunda in incaperi
Desi pentru stilul gotic, de baza este intunericul, nu iti doresti sa construiesti in casa ta o atmosfera medievala si rece. Pentru acest lucru, trebuie sa te folosesti de lumina. Lasa lumina sa patrunda in incaperi, pentru a oferi "caldura" de care au nevoie elementele gotice pentru a deveni primitoare si moderne.
Ferestrele cu lanceta sunt un must have in casele gotice, insa nu e intotdeauna posibil sa le creezi, mai ales in apartament.
Daca nu poti opta pentru ferestre in forme inedite, aplica vitralii, cu siguranta vei fi multumit de efect.
4. Lumina artificiala de efect
Pe langa lumina naturala, fii atent ca, in fiecare camera sa ai sisteme de iluminat adecvate, care sa asigure ambianta pe care ti-o doresti, dar care sa iti confere si confortul de care ai nevoie, in mod practic.
De asemenea, daca iti doresti o nota de dramatism, eleganta si rafinament, candelabrele pot fi punctul de atractie al camerei.
O idee foarte buna pentru iluminatul in casa gotica o reprezina si suporturile de lumanari. Fie ca le asezi pe masa, sub forma de sfesnic, fie ca le pui pe perete, in suporturi din fier forjat, nu vei da gres cu alegerea facuta.
Nu trebuie sa te bazezi exclusiv pe lumanari, atunci cand Soarele apune, insa daca iti plac foarte mult, cauta solutii de iluminat cu becuri ce imita focul de lumanare.
De asemenea, poti opta si pentru un semineu, insa unul clasic, contruit pe baza de piatra, lemn, caramida, cu elemente de fier forjat.
5. Decoratiuni ornamentatale gotice
Sculpturile, globurile si vazele pot functiona bine in acest stil de design interior. Pentru o nota de eleganta, opteaza pentru jocul de culori alb-negru.
6. Investeste in vesela de inspiratie gotica, de foarte buna calitate
Vesela in stil gotic e absolut fermecatoare. Toate acele detalii fine ale paharelor, culorile preponderent violet, sau chiar negre, pot reprezenta "sarea si piperul" in orice masa servita in familie.
7. Tesaturile fine de inalta calitate
Tesaturile de inalta calitate nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa gotica. Prin urmare, cel mai bine este sa iti concentrezi atentia asupra materialelor precum matasea, catifeaua si satinul.
Impresia generala ar trebui sa fie de farmec, eleganta si mister. De asemenea, perdelele de matase sau catifea sunt foarte in voga in casele gotice moderne.
8. Oglinzile incadrate in forme ornamentale, cu accente metalice sau negru mat, sunt o piesa de rezistenta
Nu exista casa gotica moderna fara oglinzi ovale, incadrate in forme ornamentale. Dau o nota de eleganta incaperii si, totodata, maresc vizual spatiul.
Oglinzile cu rame ornamentate in forma ovala pot fi amplasate la intrarea din fata a usilor sau pe peretii opusi ai usilor. Pentru un stil modern, evita ornamentele din lemn pentru oglinzi si axeaza-te pe materialele metalice.
Daca, totusi, optezi pentru lemn, asigura-te ca e vopsit si nu si-a pastrat culoarea originala, care nu prea are ce cauta intr-un astfel de decor.
Foto: Pinterest