Numarul de poluanti din interior este de o suta de ori mai mare decat in aer liber, de aceea este important ca in fiecare locuinta sa existe un sistem eficient de filtrare a aerului si fiecare familie trebuie sa profite din plin de noile tehnologii pentru a respira un aer curat.
Sistemul de incalzire/racire al casei este, uneori, cauza principala a aerului poluat din locuinta. Pentru ca aerul poate deveni uscat – la temperaturi ridicate –, e nevoie de purificarea atmosferei. Instalarea acasa a unui dispozitiv care trece aerul din incapere prin diverse etape de filtrare si tratare, retinand impuritatile, ar trebui sa reprezinte o prioritate. Un purificator de aer indeparteaza substantele poluante si alergenii, asigurand un mediu mai sanatos pentru intreaga familie.
Totodata, umiditatea poate reprezenta o problema. Pentru o atmosfera placuta, umiditatea dintr-o camera trebuie mentinuta in jurul valorii de 30%-50%, iar pentru a obtine acest lucru poti folosi un dezumidificator. Folosirea unui astfel de dispozitiv este recomandata in special in perioada iernii, cand temperatura de afara este mult mai scazuta decat cea din interior, iar acest lucru duce la cresterea umiditatii aerului.
Nu in ultimul rand, o rutina de dezinfectie te poate ajuta sa mentii calitatea aerului in locuinta. O lampa dezinfectie UV va contribui la dezinfectarea aerului din partea superioara a spatiilor inchise. Acest dispozitiv distribuie radiatia UV-C in partea superioara a incaperilor, acolo unde nu afecteaza oamenii. Este recomandat in special pentru casele mari, in care aerisirea poate fi un proces mai anevoios. Totodata, cu ajutorul unei baghete UV-C poti dezinfecta mobilierul din baie, chiuvetele si oglinzile, pentru a inlatura virusurile.
Unul dintre motivele principalele pentru care multi oameni deschid ferestrele si usile, chiar si in timpul iernii, este sa lase aerul proaspat sa le invadeze locuinta. Aerul din casa a fost „folosit“ si nu mai contine atat de mult oxigen ca cel proaspat de afara.
Oamenii au nevoie de oxigen pentru a functiona corespunzator, de aceea trebuie imbunatatita in permanenta calitatea aerului din casa.
Totodata, acest proces de aerisire ajuta si locuinta sa ramane in stare buna. Daca ferestrele si usile sunt mereu inchise, poate aparea condensul, ceea ce duce la formarea mucegaiului. Fara o ventilare adecvata a locuintei, aceasta devine un spatiu plin cu germeni. Acestia se pot raspandi usor, in special in sezonul virozelor.
Nici plantele verzi nu trebuie sa lipseasca din locuinte. Acestea filtreaza excesul de dioxid de carbon. Printre plantele verzi recunoscute pentru calitatile lor de filtrare a aerului se numara dracaena, ficusul si feriga. In plus, potrivit studiilor realizate in ultimii ani, plantele verzi contribuie la cresterea productivitatii cu pana la 15%. Cum in aceasta perioada activitatea profesionala se desfasoara majoritar de acasa, plantele te pot ajuta sa fii mai eficient in realizarea sarcinilor zilnice.
In definitiv, toti vrem sa ne pastram sanatatea, sa fim productivi si fericiti, iar calitatea aerului are un rol major in acest proces. De aceea, este important ca locuinta sa fie dotata cu un sistem de ventilatie corect, pentru a reduce raspandirea infectiilor respiratorii. In plus, cateva actiuni simple, precum folosirea plantelor, a lampilor de dezinfectie si a purificatoarelor, precum si aerisirea zilnica a camerelor, ne poate ajuta sa respiram mereu aer proaspat.
Sursa foto: lzf. Shutterstock
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si