START Rabla pentru electrocasnice 2022: buget mai mare, dar conditii mai dure. Top MODIFICARI in acest an, cum obtii voucherul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
START Rabla pentru electrocasnice 2022: buget mai mare, dar conditii mai dure. Top MODIFICARI in acest an, cum obtii voucherul
Rabla pentru electrocasnice 2022: ce trebuie sa stii, pentru a-ti creste sansele de a obtine voucherele
de Magda Florea la 17 Iun. 2022
Urmareste-ne pe Google News
rabla pentru electrocasnice 2022inscriere rabla pentru electrocasnice

Astazi, 17 iunie, la ora 10 fix dimineata, se da startul unei noi sesiuni a programului Rabla pentru electrocasnice. Pe fondul unui succes rasunator in randul romanilor, statul a marit bugetul, ceea ce inseamna ca la aceasta sesiune vor putea participa mai multi beneficiari. Singura "problema" ar fi ca apar si criterii mai dure, dar despre toate acestea, discutam mai jos:
 


Pe 17 iunie "incepe intr-adevar sesiunea de inscriere in noua etapa a programului Rabla Electrocasnice.
 
Ne asteptam la cerere mai mare din partea cetatenilor, am pastrat aceleasi valori pentru tichete, dar am marit bugetul pentru a putea sprijini mai multi cetateni pentru a-si schimba instalatiile consumatoare de energie electrica.
 
Este un program important si in perspectiva facturilor care vin la energie electrica, pentru ca fiecare reducere de consum va ajuta gospodariile sa aiba o factura mai mica.
 
Am eliminat televizoarele, nu as vrea sa transformam acest program in program de schimbare a televizoarelor", a declarat, cu o zi in urma, Tanczos Barna, ministrul Mediului.
 
Prima sesiune Rabla electrocasnice vine cu noutati legislative, dar si cu un buget mai generos, dupa cum afirma ministrul Mediului, Tanczos Barna.

"A aparut ghidul solicitantului pentru programul "Rabla pentru electrocasnice" de anul acesta. In mare masura programul ramane pe acea structura pe care s-a desfasurat din punct de vedere organizare in anul 2021. Vom avea in derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice - masini de spalat rufe, masini de spalat vase si frigidere, intr-o prima etapa. In etapa a doua o sa avem laptopuri si tablete, fara televizoare in 2022. 
 
Aer conditionat, uscatoarele de rufe si aspiratoare in a treia etapa. Vom avea doua sesiuni de depunere de solicitari care vor fi precedate de cate o saptamana de inscriere in program pentru cetatenii care nu au participat in programul de anul trecut. Cei care si-au creat cont de utilizator nu trebuie sa se mai inscrie inca o data. Pot folosi aceleasi conturi pentru a solicita voucherele pentru acest tipuri de echipamente electrocasnice. 
 
Anul acesta vom avea un buget majorat cu 25 de milioane de lei. In total, bugetul pentru anul 2022 este de 100 de milioane de lei. Anul acesta, prima sesiune incepe pe 17 iunie, la ora 10:00", a explicat ministrul Tanczos.

AFM calendar rabla electrocasnice

 
AFM a publicat calendarul complet pentru prima editie din acest an a mult iubitului program Rabla pentru electrocasnice. Conform documentului consultat, romanii se pot inscrie la Rabla electrocasnice 2022 timp de o saptamana, pe platforma online dedicata programului, unde isi vor crea conturi de utilizatori, dupa care urmeaza trei etape pentru solicitare a voucherelor Rabla, astfel:
 
  • Etapa 1: 25 iunie ora 10:00 - 1 iulie ora 23:59 : masini de spalat rufe, spalat vase si frigidere.
 
  • Etapa 2: 1  ora 10:00 - 7 iulie ora 23:59, tablete si laptop-uri, buget 10 milioane lei.
 
  • Etapa 3: 8  ora 10:00 - 14 iulie ora 23:59, aparate de aer conditionat, aspiratoare, uscatoare de rufe.
 

Inscriere rabla electrocasnice

 
Inscrierea solicitantilor se realizeaza in aplicatia informatica de pe site-ul AFM. 
 
Aici ai nevoie de un cont rabla electrocasnice, folosind adresa de e-mail si un numar de telefon la care vei primi un SMS de confirmare. Dupa ce ti-ai creat contul, trebuie sa introduci urmatoarele informatii:
 
  • datele personale de identificare (nume, prenume, localitate, judet si CNP), conform actului de identitate. Trebuie sa mentionezi inclusiv data de expirare a actului de identitate;
  • un numar de telefon valid;
  • o declaratie pe propria raspundere conform careia nu ai obligatii de plata restante la bugetul de stat si bugetul local la data inscrierii, conform legislatiei nationale in vigoare. Mentionam ca, in conformitate cu declaratiile oficiale facute de reprezentanti ai Ministerului Mediului, nu este necesar sa ceri eliberarea unui certificat fiscal in acest scop. Declaratia pe proprie raspundere este suficienta;
  • acordul cu privire la prelucrarea de catre Administratia Fondului pentru Mediu a tuturor datelor personale si informatiilor furnizate, inclusiv pentru transmiterea acestora catre institutii terte sau persoane juridice, pentru verificarea indeplinirii tuturor obligatiilor si clauzelor specificate in ghidul de inscriere sau pentru realizarea de situatii si statistici.
 
De asemenea, nu uita ca trebuie sa descarci, sa semnezi si apoi sa reincarci in cont o declaratie pe propria raspundere prin care te obligi sa respecti conditiile programului rabla pentru electrocasnice. Prin aceata declaratie te angajezi sa predai un „DEEE” (deseu de echipament electric / electronic) in momentul cumpararii produsului nou electronic sau electrocasnic.
 
Iata, de exemplu, un exemplu de cum ar putea arata o parte formularul de inscriere de pe site-ul AFM. Screenshot-ul este de la precedenta etapa de inscriere in Rabla Electrocasnice (din noiembrie 2021):

 
 
 
 
 

Voucher rabla electrocasnice. Cati bani poti primi pe vechituri



 
Valoarea voucherelor acordate prin programul Rabla pentru electrocasnice a fost stabilita dupa cum urmeaza:
 
  • 500 lei pentru laptop-uri
 
  • 300 lei pentru tablete
 
  • 200 lei pentru aspiratoare
 
  • 400 lei pentru masini de spalat rufe, aparate de aer conditionat, masini de spalat vase, frigidere, uscatoare de rufe
 

Rabla pentru electrocasnice - noutati in 2022

 
Conform anuntului facut de ministrul Mediului, anul acesta au fost eliminate televizoarele din program.
 
"Am eliminat televizoarele pentru ca riscam sa transformam acest program intr-un program doar pentru ele. Cred ca anul trecut am asigurat un sprijin suficient de mare pentru televizoare (..) Succesul programului nu se poate masura in numarul de TV-uri cumparate. Nu cred ca un astfel de program trebuie sa se concentreze pe televizoare, ci pe echipamente ce ajuta gospodariile sa consume mai putin. Pe acele echipamente se va concentra programul", a spus ministrul Tanczos Barna.
 
Un alt aspect de noutate este acela ca beneficiarii voucherelor trebuie sa le foloseasca in termen de sapte zile, pentru se evita situatia in care voucherele Rabla raman nefolosite de la un an la altul, in timp ce lista de asteptare este lunga si multi romani nu ajung sa intre in program. Termenul initial de transformare a unui voucher rabla in cumparaturi era, inainte, de 15 zile.
 
"Prin aceasta presiune cream un mecanism mai eficient, iar cine s-a documentat si s-a decis trebuie sa mearga in cel mult 7 zile sa valorifice acest cupon prin care sa reduca pretul de cumparare", a explicat ministrul Mediului.
 

Obtinere voucher rabla

 
Pentru obtinerea unui voucher in programul Rabla pentru electrocasnice, romanii trebuie sa dea la schimb un produs vechi, similar celui nou pe care isi doresc sa-l achizitioneze. De la aceasta regula exista, insa, si exceptii: pentru laptop sau tableta se poate preda un echipament dintr-o clasa superioara din punct de vedere energetic.
 

Rabla pentru electrocasnice - conditii de eligibilitate

 
Pentru a putea beneficia de un voucher Rabla, trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
 
  • esti persoana fizica, majora, domiciliata in Romania (trebuie sa ai peste 18 ani impliniti in momentul inscrierii in aplicatia informatica Rabla Electrocasnice);
  • nu ai obligatii restante la bugetul de stat sau local, conform legislatiei in vigoare, la data achizitionarii echipamentelor prin program;
  • esti posesor al unui buletin valabil sau al unei carti de identitate valabile in momentul inscrierii;
  • te obligi sa predai un echipament uzat echivalent in momentul achizitionarii unui echipament nou, din aceeasi categorie (sau conform ghidului Rabla Electrocasnice);
  • iti dai acordul cu privire la prelucrarea unor date personale si informatii de catre AFM, dar si pentru transmiterea acestora catre terte institutii sau persoane juridice. Scopul este ca sa se poata verifica indeplinirea conditiilor si obligatiilor solicitate ori sa se realizeze statistici.
 

Buget Rabla electrocasnice 2022

 
Anul acesta, programul vine cu un buget mult mai generos, dat fiind succesul de care se bucura in randul romanilor, dupa cum afirma chiar autoritatile de la Bucuresti. Astfel, bugetul rabla pentru electrocasnice a fost suplimentat cu 25 milioane de lei fata de anul anterior, pana la 100 milioane lei.

Rabla pentru electrocasnice 2022 - magazine partenere

 
Lista comerciantilor validati este disponibila oficial pe site-ul AFM, in sectiunea Rabla Electrocasnice / Comercianti.
 
"Rabla Electrocasnice 2022 acopera 8 categorii de produse, iar retailerii electro-IT cunoscuti – precum eMAG, Altex si Flanco – au printre cele mai variate oferte. Rabla pentru Electrocasnice impune si anumite cerinte in privinta eficientei energetice a produselor noi cumparate, deci putem sa alegem doar din anumite tipuri de produse. In acest sens, RablaElectroacsnice.ro a studiat ofertele eligibile ale unor comercianti inscrisi in program", conform rablapentruelectrocasnice.ro.
 

Program rabla electrocasnice 2021 - un real succes


Prima etapa din  Programul Rabla pentru Electrocasnice 2021 a fost un real succes, cele 35.000 de vouchere puse la bataie fiind epuizate imediat de la lansare. Doar cinci minute le-a trebuit romanilor pentru a epuiza stocul de vouchere rabla anul trecut.
 
La acea vreme, AFM anunta ca au fost rezervate 35.000 de vouchere, din care peste 13.000 pentru masini de spalat rufe, peste 7.000 pentru masini de spalat vase si aproape 14.500 de frigidere.
 
Bugetul alocat de autoritati pentru editia din 2021 a fost de 75 de milioane de lei.

”Toti cei interesati sa participe in program, in oricare dintre etape, trebuie sa isi creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veti putea selecta electrocasnicele dorite in fiecare dintre cele trei etape.
 
In cazul in care aveti deja un cont de utilizator, creat in prima editie de anul acesta a programului, nu trebuie sa va creati alt cont, ci doar sa va autentificati utilizand adresa de e-mail si parola setata de dumneavoastra.
 
In cazul in care ati uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmand pasii descrisi in aplicatia informatica”, a declarat atunci presedintele AFM (Administratia Fondului pentru Mediu), Lorand-Arpad Fulop.
 

Rabla pentru electrocasnice a avut un "trend foarte ciudat" anul trecut

 
Conform ministrului Mediului, in programul de anul trecut s-a resimtit "un trend foarte ciudat". Mai exact, foarte multi cetateni s-au inscris in program, au solicitat vouchere, dupa care nu le-au valorificat din mai multe motive. 
 
"Probabil din lipsa de informatii din cauza faptului ca nu s-au documentat inainte si nu au vazut dinainte care sunt acele modele care pot fi cumparate folosind vouchere emise in cadrul programului. De aceea, incepand de astazi si pana pe 17 iunie, toti beneficiarii se pot documenta si pot verifica pe fiecare categorie de echipament electrocasnic care sunt tipurile eficiente din punct de vedere energetic, al consumului de energie electrica si in felul acesta vom putea sa crestem gradul de eficienta.

In acelasi timp, am propus si vom implementa aceasta regula, ca voucherele emise sa fie transformate in cumparatura in sapte zile, in loc de 15 zile. Prin aceasta presiune cream un mecanism mai eficient si cine s-a documentat si s-a decis trebuie sa mearga in sapte zile sa valorifice voucherul",
a explicat oficialul.
 
 
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x