Facturile la gaze si energie electrica au crescut accelerat in ultimele luni, pentru unii romani cu 20-30%, pentru altii s-au dublat sau chiar mai rau. Pentru a consuma mai putina energie, specialistii recomanda in primul si primul rand o izolare termica foarte buna a spatiului in care locuim. Sunt insa si alte aspecte ce tin de optimizarea energetica a locuintei de care ar trebui sa tinem cont daca nu vrem sa ne trezim cu facturi din ce in ce mai mari!
In zilele noastre, intr-un apartament cu trei camere in care traiesc trei sau patru persoane sunt utilizate in medie 13 aparate electronice. Printre acestea regasim frigiderul, televizoarele, laptopurile, cuptorul cu microunde si asa mai departe. Conform analizelor, 70% din consumul lunar de energie reprezinta consumul acestor aparate, doar 30% revenind iluminatului. Fata de situatia din urma cu trei decenii, spre exemplu, numarul electronicelor folosite zi de zi intr-o locuinta a crescut accelerat. Potrivit unui studiu realizat de Energy Consumption, in anii ’90 erau utilizate numai 4 aparate electronice intr-o astfel de locuinta.
Chiar daca numarul aparatelor electronice pe care le folosim a crescut considerabil in toti acesti ani, cantitatea de energie pe care o consumam nu s-a schimbat foarte mult. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, electronicele din ziua de astazi devenind mult mai eficiente din punct de vedere energetic. Totusi, nu este de ajuns, sunt inca multe alte aspecte de care daca s-ar tine cont ar putea reduce consumul de energie dintr-o locuinta!
In primul rand, specialistii recomanda folosirea unor aparate electrocasnice mai eficiente din punct de vedere energetic. Astfel, este incurajata inlocuirea aparatelor vechi cu unele noi cu rating A+++. Este recomandata, de asemenea, folosirea unor becuri economice, cu halogen sau de tip LED. Nu numai ca au un consum cu aproximativ 70% mai mic decat becurile clasice, dar au si o durata de viata mult mai mare. In acelasi timp, oamenii sunt incurajati sa scoata din priza dispozitivele neutilizate pe termen lung!
Nu putem sa vorbim despre optimizarea energetica a locuintei fara sa ne indreptam atentia catre bucatarie. Exista multe bucatarii in care, din pricina spatiului prea mic, frigiderul este amplasat imediat langa aragaz.
Evident, din punct de vedere al consumului de energie, aceasta alaturare nu este deloc o idee prea buna! Caldura de la aragaz va face compresorul frigiderului sa functioneze intr-un mod intensiv, ceea ce va duce la cresterea consumului de energie. Astfel, este de preferat ca frigiderul sa fie amplasat cat mai departe de aragaz.
Citeste si: EXPLICATII. Cum se aplica, mai exact, facturarea electronica in Romania: de la teorie, la practica
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea