Centenarul Marii Uniri: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (V)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Centenarul Marii Uniri: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (V)
Centenarul Marii Uniri: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (V)
de Lucian Vasilescu la 23 Iul. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
primul razboi mondialstiricentenarmarea unireunirea din 1916

Intrata in Primul Razboi Mondial in 1916, de partea Antantei, dupa doi ani de neutralitate, Romania a pierdut, la propriu, teren, Bucurestiul a fost ocupat de trupele germane (in decembrie acelasi an) iar principalele institutii ale statului, Curtea regala, Guvernul, Parlamentul, Banca Nationala, Curtea de Casatie si Justitie au fost nevoite sa se retraga la Iasi, care a devenit capitala unei Romanii mai mici decat fusese vreodata.

In 1917, in bataliile de la Marasti, Oituz, Marasesti, armata romana a reusit sa apere Moldova in fata ofensivei trupelor Puterilor Centrale dar, dupa ce, din pricina izbucnirii revolutiei bolsevice, nu a mai putut conta pe sprijinul armatei ruse, a fost nevoita sa semneze (in martie, la Buftea - forma preliminara, apoi in mai, la Cotroceni - forma finala) un Tratat de pace umilitor cu Puterile Centrale.
 
Cele doua camere ale Parlamentului au ratificat tratatul, dar acesta nu a fost niciodata semnat si promulgat de catre Regele Ferdinand.
 
Desi unirea Basarabiei cu Romania fusese votata la 27 martie/9 aprilie 1918, la Chisinau, de Sfatul Tarii, si ratificata prin decretul regal din 9/22 aprilie 1918, Romania se gasea intr-unul dintre cele mai neprielnice momente ale istoriei sale, "captiva" a unui tratat de pace care aproape ca-i anula existenta si cu teritoriul ciopartit.

 
Viata insa, cu bune si cu rele, mergea mai departe. Vom face, in serial, o calatorie prin Romania de acum 100 de ani rasfoind doua dintre ziarele care apareau in epoca: cotidianul de limba romana "Drapelul" de la Lugoj, si cotidianul "Renasterea", care aparea la Bucuresti.
 
In acele vremuri, vedeta vietii politice romanesti era prim-ministrul Marghiloman, filogerman, cel care conducea tratativele de pace cu Puterile Centrale. Marghiloman nu pierdea nicio ocazie sa-l desfiinteze pe predecesorul sau, Ionel Bratianu, cel care sustinuse intrarea Romaniei in razboi de partea Antantei. Istoria, insa, avea sa-l retina pe Bratianu drept principalul artizan al infaptuirii Marii Uniri, iar pe Marghiloman sa-l "exileze" la capitolul "si altii".
 
Presa confirma informatia conform careia ultimul Tar al Rusiei, Nicolae, a fost asasinat impreuna cu Imparateasa Alexandra si toti cei cinci copii ai lor.
 
Quentin, fiul presedintelui american Roosevelt, isi pierde viata pe campurile de lupta din Europa.
 
Iese la iveala tragedia copiilor romani manati pe jos catre Moldova in perioada retragerii din Muntenia, in vreme ce mai-marilor vremii li s-au pus la dispozitie trenuri speciale pentru a se evacua, cu intreg avutul lor.
 
La Bucuresti se organizeaza o mare expozitie colectiva de arta plastica, Gala Galaction deplange destinul ingrat al scriitorilor romani, rusii aliati devasteaza Galatiul, Petrogradul este bantuit de holera, un aeroplan de posta se prabuseste fiindca pilotul era beat, o fabrica de cicoare din Iasi este mistuita de incendiu fiindca pe perioada noptii apa era oprita…



Citeste si: 8.000 Lei amenda pentru bucurestenii care nu reabiliteaza fatada cladirilor
 
"Drapelul", 23 iulie 1918
 
Discursul D-lui Al. Marghiloman rostit in sedinta camerei romane dela 27 iunie 1918
 
Domnule Presedinte!
Domnilor Deputati!
 
Inainte chiar de a prezenta pe ministrii Regelui, am obtinut o prima linie prin care scapam o multime de localitati, scapam valea Trotusului, scapam orase, Slanicul etc.
 
Iar am luat tratativele si cu atata indarjire au fost conduse de o parte si de alta, noi cari am fost acuzati ca am facut o pace usoara, nu le doresc sa petreaca noaptea pe care am petrecut-o noi in 22 Martie, cand din partea contelui Czernin am primit o instiintare ca pe calea transactiunilor nu se poate merge mai departe si ca in 36 de ore va incepe razboiul.
 
Tot am continuat si am luptat, si dintr-o prima concesiune principala de 15.000 km patrati am recastigat pentru Romania 10.000 km patrati.
 
Care este partea noastra de actiune la dobandirea Basarabiei? De Basarabia pot vorbi toti in tara romaneasca, dar doua partide nu pot sa se atinga de aceasta tara sfanta: e partidul liberal si e gruparea care urmeaza pe d-l general Averescu (...)

"Drapelul", 25 iulie
 
Discursul D-lui Al. Marghiloman rostit in sedinta camerei romane dela 27 iunie 1918
 
Domnule Presedinte!
Domnilor Deputati!
 
Suntem un guvern care a incheiat o pace dureroasa, dar putem spune cu fruntea sus: uite ce am scapat, uite ce am dobandit. Cine poate spune ca am lipsit dela datoria noastra?
D-l general Averescu nu o poate spune: nu se poate uita ca d-sa reprezinta ideia ca pacea nu trebuia sa fie sincera.
 
Acum sa trecem la munca de recladire a tarei, pentru ca suntem singurii care o putem recladi (...)
 
Stiri marunte
 
Din Stockholm se anunta ca la Petrograd bantuie epidemie de holera, imbolnavindu-se 700 persoane. Epidemia aceasta s-a extins si la Stockholm, unde s-au constatat pana acum 13 cazuri de imbolnavire, dintre cari 2 au fost mortale.
 
Ziarul Pravda anunta din Moscova ca pe baza sentintei sowjetului fostul Tar a fost la 16 iunie a.c. impuscat la Jekaterinenburg.
 
"Drapelul", 27 iulie
 
Stiri marunte
 
Din Budapesta se anunta ca investigarea facuta in cauza prabusirei aeroplanelor de posta a constatat ca cauza primului aeroplan a fost ca locotenentul Vargha nu a fost destul de versat in conducerea aeroplanului, iar a doua nenorocire a cauzat-o imprejurarea ca pilotul Nemeth a fost beat.

Dupa stiri particulare insa se sustine ca o cauza principala a prabusirei aeroplanelor a fost ca aviatorii au voit sa transporteze faina de contrabanda la Viena, prin ce au impovarat prea tare aeroplanele.
 
Se sustine stirea ca cu Tarul si Tareviciul laolalta ar fi omorat si pe Tarevna si doua fete ale sale.


 
"Renasterea", 23 iulie 1918
 
Asasinarea ex-tarului Rusiei
 
A sosit stirea precisa ca fostul tar Nicolae al Rusiei a fost asasinat la Iekaterinenburg.
 
Dupa cum s-a anunta extarul a fost impuscat in Iekaterinenburg. Un decret publicat declara toata averea tarului precum si pe aceea a extarinei Maria si a tuturor membrilor fostei case imperiale in posesia republicei ruse. Sunt cuprinse in aceasta confiscare toate depozitele familiei extarului de la bancile rusesti si straine.


 
Exodul copiilor. Cum au fost evacuati cercetasii in Moldova. Nascocirile unui geniu rau
 
Reamintindu-si cineva, rand pe rand, toate suferintele cari ne-au facut sa sangeram in timpul celor doi ani de razboi, ar fi indemnat sa creada ca intreaga tara a fost lasata in acest sir de zile in ghiarele unui geniu nefast, ingenios nascocitor de mijloace diabolice, pentru a trimite, val-vartej in prapastie vietile noastre si averile noastre.
 
In cadrul tragic al retragerii din Muntenia, in toamna tarzie a lui 1916, exodul acelor copii nevinovati si plapanzi cari au pierit pe drumuri cu zecile de mii, e inca o dovada de perversitatea criminala cu care se dadeau sentinte de moarte impotriva celor mai fragede forte ale acestui neam (...)
 
In timp ce trenuri speciale porneau spre Iasi cu nuntasi ministeriali sau cu leandrii si putinele de muraturi ale puternicilor zilei, in timp ce se tineau banchete la cine stie care Cartier general, copiii luati cu sila de la casele lor, speriati ca daca vor ramane vor fi macelariti, arsi de vii, trasi in teapa, copiii nostri erau adunati in jalnice gramezi si porniti in Moldova pe jos (...)
 
Mare incendiu la fabrica de cicoare Adelsberg din Iasi
 
Azi dimineata la orele 3 a fost anuntat un mare incendiu la fabrica de cicoare si cafea Adelsberg din strada Sf. Lazar. Pompierii aparura curand dupa aceea la locul incendiului si incepura lucrarile de stingere.
 
Toate incercarile de stingere au ramas insa zadarnice deoarece conductele de apa fiind inchise de la oara 11 noaptea pana la 6 dimineata nu era apa suficienta. Pagubele se urca la 150.000 lei.
 
"Renasterea", 24 iulie
 
Expozitie colectiva de pictura si sculptura
 
O noua expozitie de arta s’a deschis eri in Calea Victoriei, peste drum de Teatru National, in Palatul "Imobiliarei".
 
E vorba despre o expozitie colectiva de pictura si sculptura, in care sunt stranse laolalta opere de-ale artistilor nostri de vaza.
 
Gasim, astfel, cateva pretioase picturi, in pastel, o acuarela si o pictura in ulei, datorite acelei glorii a artei noastre care ramane Stefan Luchian.
 
Sunt, apoi, picturi semnate de Verona, Petrascu, Nicolae Vermont, N. Grant, M. Teisanu (...)
 
Ultime informatii
 
Ni se semnaleaza un caz care prezinta multa gravitate.
 
In vreme ce nu se mai vinde nicaeri paine facuta din faina de grau si malai, in urma constatarilor facute ca malaiul ramane crud in amestec, cu toate ordinile autoritatilor ca painea sa fie paine si malaiul malai la spitalele din capitala se da bolnavilor paine cu malaiu fabricata de fabrica "Viata".
 
Moartea fiului lui Roosevelt
 
La incercarea unei escadre aeriene americane de a strapunge blocada aeriana germana de peste Marna si-a gasit moartea aeriana si Quentin Roosevelt, fiul presedintelui Statelor Unite.
 
"Renasterea", 25 iulie


 
Asasinarea fostului Tar
 
Fostul Tar Nicolae ucis si desigur in mod inutil.
 
Acestea sunt crimele tuturor revolutionarilor. Cu aceleasi principii au pornit si oamenii revolutiei franceze, pentru a sfarsi prin a asasina pe Regina Maria Antoineta, floare plapanda, gratioasa si de o candida inocenta si pe Regele Ludovic al XVI-lea, un mielusel menit sa pasca in parcul din Versailles, culminand opera de dreptate printr’o monstruoasa hecatomba a poporului francez (...)
 
Orase devastate, orase distruse
 
(...) Galatii au avut de suferit si ei – poate mai mult decat oricare altul – de invazia ruseasca. In Galati era intr’adevar cuibul rusilor, cari aveau aici un vast camp de... operatii.
 
Pagubele pe cari le-au facut rusii la Galati se ridica poate la cateva zeci de milioane. Soldatii rusi au devastat cu o furie pe care imaginatia n’o poate cuprinde. Mai traesc inca oameni cari au vazut cum bravi soldati ai nefericitului Tar aruncau in Dunare, dintr’o placere diabolica, mobilierul autoritatilor noastre, in localurile carora isi instalasera, cate odata, chiar si caii.
 
S’au devastat la Galati curtile oamenilor, s’au stricat gradinile, s’au desertat pivnitile... N’a ramas un singur locuitor care sa nu fi suferit de pe urma "vizitei" de mai bine de un an pe care au facut’o rusii la Galati (..)


 
26 iulie
 
Sinecuristii
 
Se anunta ca guvernul este serios hotarat sa curme odata pentru totdeauna practica scandaloasa a sinecurilor de pe vremea regimului bratienist.
 
Ca dovada de energia acestei hotarari barbatesti se arata ca d. Ministru al industriei, in urma unei inspectiuni facute la departamentul sau, constatand ca nici jumatate din numarul functionarilor bugetari nu-si faceau serviciul a facut indata raport motivat pentru revocarea a 23 de functionari din administratia centrala a departamentului.
 
Dreapta si bine venita hotarare, mai ales ca, dupa cum arata un confrate guvernamental, functionarii dati afara nici nu se deranjau macar sa-si incaseze singuri salariile ci trimiteau alte persoane in locul lor (...)
 
Ultime informatii
 
Se face cunoscut populatiei din Basarabia ca nu se admite in nici un chip corespondenta particulara de orice natura in alte limbi decat romana, rusa, franceza si germana. Orice corespondenta scrisa in alta limba, ca: evreiasca, armeneasca, greceasca, poloneza, ucrainiana, bulgareasca etc. si cu alte caractere de cat cele latine sau cirilice nu se va trimite la destinatiune si se va distruge.
 
La redactia noastra s’a prezentat azi sublocotenentul Nicolescu Grigore, care desi ranit de sase ori in luptele de la Siret, n’a gasit o tunica sa se imbrace potrivit gradului sau.
 
Acest adevarat erou ne asigura insa ca la Iasi si in toata Moldova nu-i femee de strada care sa nu fie imbracata cu stofa cazona, iar unele au si depozite de stofe ca si de provizii.
 
"Renasterea", 27 iunie
 
Chestia basarabeana si chestia evreiasca
 
Sunt la ordinea zilei doua chestii pentru a caror rodnica si binefacatoare deslegare se cuvine sa se depuna silintele cele mai calduroase cu putinta: chestia basarabeana si cea evreiasca.
 
Chestia basarabeana priveste intregirea tarei in directia cea mai corespunzatoare destinelor si nevoilor ei.
 
Chestia evreiasca, odata deslegata in senzul adevaratului interes de Stat, care nu este si nu poate fi altul de cat acel al celei mai largi dreptati, ne va aduce singura anexiune legitima, trainica si simpatica, anexiunea interna a unei populatiuni de sute de mii de suflete (...)
 
Fapte din capitala
 
Eri s-a prezentat la circ. 17 d. Avram Saraga din Calea Mosilor No. 370 reclamand ca spre seara pe la orele 8 d.a. niste indivizi necunoscuti au patruns in locuinta sa furandu-i dintr’un garderob ce se afla in antreu mai multe costume de haine.
 
"Renasterea", 29 iulie


 
O mare pierdere a artei romane. Disparitia "Colectiei Grigorescu" in "Sfanta" Rusie
 
Arta romana nu se putea sa fie scutita de o paguba, cel putin la acelasi nivel cu celelalte pierderi pricinuite de razboiu tarii noastre.
 
Intr’adevar, partea cea mai pretioasa din tezaurul nostru artistic, "Colectia Grigorescu" ce cuprindea  toate minunile de arta ramase pe urma intaiului nostru pictor national - aceasta adevarata comoara de arta a disparut.
 
Imprejurarile acestei dispariti nu sunt inca bine cunoscute. Ceea ce se stie hotarat asupra acestei tenebroase afaceri - fiindca se pare ca s’a transformat intr’o simpla "afacere" - cele ce nu pot sa fie  contestate sunt urmatoarele:
 
Cu prilejul evacuarei Bucurestilor, cele mai pretioase tablouri din Pinacoteca Capitalei au fost desfacute din cadre si facute suluri spre a fi duse la Iasi (...)
 
In debandada de pe vremea cand se punea la cale faimosul "triunghiu al mortei" tezaurul nostru artistic  a fost luat si tarat, chipul ca sa fie pastrat mai bine (!) in mijlocul nebuloasei rusesti.
 
Si comoara noastra artistica a fost atat de bine pastrata in cat pe vremea armistitiului, gazetele din Iasi au reprodus cateva zile in sir un anunt prin care un domn colonel fagaduia "10.000 lei cui ii va putea  da orice indicatii asupra Colectiei Grigorescu aflata intr'un vagon ce s'a pierdut la Odesa."
 
Oare aceiasi soarta au avut-o si tablourile maestrilor streini ridicate din pinacoteca in timpul evacuarei?
 
Vom urmari de aproape misterul acestei disparitiuni.


 
Soarta scriitorilor nostri
 
D. G. Galaction atinge cu o mana delicata intr’un foileton din "Renasterea" consacrat memoriei lui Em. Garleanu problema scurtei durabilitati de viata si activitate literara a scriitorilor nostri.
 
Prin transparentele subtile ale unui stil de o aristocratie eclesiastica, in articolul d-lui Galaction problema este fin intrezarita si explicatia mai mult sugerata decat formulata.
 
Intr’adevar, dupa cum constata d. Galaction, cei mai multi dintre scriitori nostri se sting intre varsta de 30 sau 40 de ani, dupa cum cei mai multi cari au izbutit sa depaseasca aceasta varsta nu se mai bucura in ochii generatiilor mai noi de dragostea si prestigiul din trecut sau inceteaza de a mai zamisli opere de valoare (...)
 
Va urma

Citeste si: Ce salarii mai au guvernatorul si prim-viceguvernatorul BNR
 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x