Problema este cunoscuta si la nivelul autoritatilor, Guvernul luand chiar decizia in anul 2019 de a atrage un numar de 20.000 de muncitori straini in Romania, cu 5.000 mai multi in comparatie cu anul 2018. Solutia s-a bucurat de o primire pozitiva din partea mediului de afaceri, 74% dintre antreprenorii chestionati pe acest subiect declarandu-se de acord.
Intr-un raport publicat de Ministerul Muncii la jumatatea acestei luni, privind prognoza cererii de forta de munca in anul 2025, se arata ca tara noastra va avea nevoie de aproximativ 3 milioane de angajati in urmatorii cinci ani. Conform analizei specialistilor din cadrul Ministerului Muncii si nu numai, cea mai mare nevoie de angajati va fi in domeniul constructiilor, domeniu urmat de sanatate si de industria auto. Totodata, este subliniat faptul ca cea mai mare cerere de forta de munca este previzionata pentru persoanele cu nivel inalt de instruire, urmand ca in urmatorii cinci ani sa fie nevoie de aproximativ 1.3 milioane de angajati cu studii universitare.
Conform unui sondaj efectuat recent printre angajatorii romani, unul din trei angajatori are in plan sa recruteze forta de munca din strainatate in acest an. Mai mult decat atat, 11% dintre cei care au raspuns chestionarului au sustinut ca au facut deja demersuri in acest sens. De asemenea, 22% dintre angajatorii care au participat la sondaj au admis ca nu exclud aceasta solutie.
Rezultatul analizei ne mai arata ca peste 70% dintre angajatorii romani sustin ca principalul motiv pentru care au ajuns sa se gandeasca la aceasta solutie de recrutare a fortei de munca din strainatate este reprezentat de lipsa fortei de munca specializate de pe piata locala. De asemenea, angajatorii romani se mai plang de productivitatea din ce in ce mai redusa a angajatilor romani sau de pretentiile salariale mult prea ridicate raportat la cerintele locului de munca ale potentialilor angajati.
Daca vrem sa vorbim despre pozitiile pentru care angajatorii romani vor sa recruteze forta de munca din strainatate, vom observa ca 45% dintre acestia au nevoie de muncitori necalificati. De asemenea, 41% dintre cei care au participat la aceasta analiza au admis ca au nevoie de ingineri si de specialisti in diverse domenii, acestia putand fi adusi din strainatate in cazul in care pe piata locala nu sunt gasiti. 33% dintre oamenii de afaceri participanti la sondaj au sustinut ca au nevoie de muncitori calificati, in timp ce 8% dintre antreprenorii romani au admis ca au nevoie de oameni care sa fie angajati in pozitii de management.
Asa cum era de asteptat, marea majoritate a angajatorilor romani se orienteaza pentru recrutarea fortei de munca spre pietele unde pot gasi personal de munca la costuri ceva mai reduse. Asadar, principala regiune vizata este Europa de Sud-Est. In acest caz, vorbim in principal despre Republica Moldova, in tara noastra fiind angajati un numar considerabil de cetatenti de peste Prut. Totodata, un numar semnificativ de angajatori romani isi indreapta privirea si catre regiunea Asiei de Sud-Est atunci cand vine vorba despre recrutarea fortei de munca.
Aproape jumatate dintre angajatorii romani care iau in calcul aceasta solutie sunt dispusi sa ofere un salariu net cuprins intre 300 si 400 de euro pentru angajatii din afara tarii, in timp ce 24% dintre antreprenori se gandesc la un salariu net de cel mult 500 de euro.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si