Cand vine vorba de cautarea unui nou loc de munca, CV-ul este una dintre cele mai importante parti ale procesului de aplicare. Este adesea prima impresie pe care o faci in fata unui potential angajator si poate face diferenta dintre a fi invitat la interviu sau a fi trecut cu vederea. Din pacate, nu sunt deloc putini cei care fac greseli serioase in redactarea CV-ului, ceea ce poate duce la respingerea lor inca din start.
In randurile urmatoare, aducem in discutie trei greseli majore pe care trebuie sa le eviti atunci cand iti scrii CV-ul!
Prima greseala majora este de a face CV-ul prea lung. Desi este important sa detaliezi experienta si competentele pe care le ai, nu trebuie sa exagerezi cu prea multe detalii inutile. CV-ul ar trebui sa aiba intre 1 si 2 pagini si trebuie sa fie structurat clar si concis. Daca CV-ul tau este prea lung, angajatorul ar putea sa nu aiba rabdarea sa-l citeasca in intregime si sa il treaca cu vederea.
A doua greseala majora este de a face CV-ul prea generic. Fiecare job este diferit si necesita abilitati specifice, deci trebuie sa iti personalizezi CV-ul pentru fiecare job la care aplici. Daca folosesti un CV generic pentru fiecare job la care aplici, vei fi lipsit de posibilitatea de a iti evidentia abilitatile si experienta care ar fi relevante pentru locul de munca pe care ti-l doresti.
A treia greseala majora este de a iti face CV-ul greu de citit. CV-ul tau trebuie sa fie usor de citit si de inteles pentru angajator. Utilizeaza fonturi clare si dimensiuni usor de citit si structureaza-l in sectiuni clare si bine organizate. Nu folosi prea multe culori sau stiluri de formatare care ar putea distrage atentia celui care il citeste. In plus, evita folosirea jargonului sau a terminologiei tehnice care ar putea fi neclara pentru un angajator care nu activeaza intr-un anumit domeniu de activitate.
Respectand aceste reguli de baza, vei putea avea un CV usor de citit si care sa transmita angajatorului lucrurile relevante pe care vrei sa le scoti in evidenta. Astfel, sansele de a fi chemat la un interviu de angajare sunt mai mari!
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici