ANAF ia la puricat firmele care au scumpit preturile in starea de urgenta si alerta
controale anaf
Firmele care au aplicat scumpiri importante in perioada starii de urgenta si starii de alerta, intra in vizorul ANAF. Inspectorii vor face verificari la aceste firme, iar vizate sunt in special materialele de protectie sanitara, produsele de igiena sau cele alimentare.
"In perioada starii de urgenta a fost initiata monitorizarea si verificarea contribuabililor care comercializeaza astfel de produse, scopul principal al actiunii fiind identificarea comerciantilor care au realizat un salt semnificativ de pret si evaluarea modului in care acestia si-au indeplinit obligatiile fiscale pe tot lantul tranzactional, la finalul unei perioade fiscale", a transmis ANAF printr-un document citat de
profit.ro.
Controale se vor desfasura atat anul acesta, cat si in 2021.
Inspectorii ANAF nu urmaresc orice abatere obisnuita de la pret, ci scumpirile semnificative care au fost aplicate in aceasta perioada si care se dovedesc a incalca obligatiile fiscale pe lantul de aprovizionare.
''Ca urmare a dinamicii preturilor, Directia Generala Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF monitorizeaza si analizeaza comertul cu produse care au inregistrat cresteri semnificative nejustificate ale preturilor, pentru asigurarea unui mediu concurential onest si a accesibilitatii mijloacelor de prevenire a infectarii.
Monitorizarea variatiilor de preturi si verificarea modului de declarare a obligatiilor fiscale aferente veniturilor realizate in aceasta perioada include atat dispozitive medicale (masti, manusi, biocide, dezinfectanti) si alte echipamente de protectie sanitara, care asigura preventia si tratarea afectiunilor asociate COVID-19, cat si produse alimentare esentiale specifice cosului de baza'', a mai transmis ANAF.
De asemenea, institutia a precizat de curand ca este imputernicita sa verifice respectarea unor masuri prevazute de ordonantele militare emise in baza art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest context, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala verifica daca se respecta masurile suspendarii:
-
comercializarii si consumului produselor alimentare si a bauturilor alcoolice si nealcoolice in restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice
-
activitatilor comerciale sportive, de organizare jocuri de noroc, sau furnizare tratament balnear si de ingrijire personala
-
comertului cu amanuntul al produselor si serviciilor in centrele comerciale cu suprafata de vanzare mai mare de 400m2 in care-si desfasoara activitatea mai multi operatori economici. In centrele comerciale mentionate este permisa continuarea comercializarii de produse alimentare, veterinare sau farmaceutice, a produselor si serviciilor de optica medicala, a serviciilor de curatatorie si a produselor electronice si electrocasnice, daca operatorii economici respectivi asigura livrarea la domiciliu.
Incalcarea de catre persoane juridice a masurilor stabilite in ordonantele militare se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 70.000 lei (conform art. 28 din OUG nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare).
Citeste si:
Noul Cod Silvic - adoptat de Parlament: Furtul de arbori va intra direct sub incidenta penala, indiferent de prejudiciu