ANAF vine in control la romanii care locuiesc la bloc, daca exista suspiciuni. Ce cauta inspectorii?
sediu firmaapartament sediu firmaevaziune fiscaladragos anastasiu
Romanii care gazduiesc in apartamentele lor firme, fie ca o stiu sau nu, ar putea primi vizita inspectorilor ANAF, daca apar suspiciuni de evaziune fiscala. Anuntul a fost facut de vicepremierul Dragos Anastasiu, care a declarat ca „este timpul ca ANAF sa-si faca treaba” si sa verifice companiile-fantoma care au sedii in blocuri, la adrese unde figureaza deja zeci sau sute de firme.
Problema nu este neaparat faptul ca mai multe companii au aceeasi adresa. In cazul holdingurilor sau al firmelor care inchiriaza spatii in cladiri mari de birouri, aceasta practica este comuna. Insa Anastasiu atrage atentia asupra cazurilor in care, in apartamente de dimensiuni modeste, apar inscrise mii de firme, multe dintre ele fiind fara activitate reala si chiar si cu datorii la stat. In astfel de situatii, suspiciunea de evaziune fiscala este justificata, sustine oficialul.
3.000 de firme inregistrate in 2 apartamente din Bucuresti
Un exemplu concret vine din Sectorul 2 din Bucuresti, unde, in doar doua apartamente, sunt inregistrate nu mai putin de 3.000 de firme. Situatia a devenit posibila in urma modificarii legislative din 2020, cand a fost eliminat articolul care limita numarul de firme la aceeasi adresa. Potrivit noii forme a Legii societatilor comerciale (Legea 31/1990), nu mai exista nicio restrictie privind inregistrarea unui numar nelimitat de companii la aceeasi locatie.
Aceasta modificare a fost vazuta initial ca o masura de debirocratizare. Dar intre timp a fost exploatata de retele care folosesc aceste adrese multiple pentru a derula activitati fictive, in special in scopul sustragerii de la plata taxelor. Anastasiu avertizeaza ca astfel de cazuri trebuie tratate cu prioritate de ANAF si de Directia Antifrauda, care au datoria sa identifice si sa sanctioneze companiile frauduloase.
Romanii care si-au dat acordul ca apartamentul lor sa fie sediu pentru zeci sau sute de firme nu comit o ilegalitate in sine. Dar pot fi afectati indirect de investigatiile ANAF, mai ales daca devin asociati pasivi in scheme care presupun
evaziune fiscala. Chiar daca nu sunt implicati direct, pot fi chemati la audieri sau pot deveni obiectul unor verificari extinse daca autoritatile suspecteaza activitati ilicite derulate prin acele adrese.
Pentru moment, nu exista o reglementare clara care sa stabileasca un prag maxim de firme la o singura adresa, dar autoritatile discuta despre necesitatea reintroducerii unor conditii stricte de inregistrare. Este analizata si optiunea ca ANAF sa verifice in mod automat adresele cu risc ridicat de frauda fiscala, adica acele locatii unde figureaza un numar neobisnuit de mare de companii si unde nu exista semne de activitate economica reala.
Acum, pe fondul digitalizarii si al luptei mai ferme cu evaziunea, ANAF si-a propus sa inaspreasca verificarile in zonele gri ale economiei, unde lipsa de transparenta a devenit regula. Apartamentele-fantoma din blocuri sunt doar un simptom al unui fenomen mai larg, in care legi bune in teorie pot deveni portite pentru abuz, in lipsa unor controale ferme si constante.
Citeste si: IMM-urile pot accesa acum 233 milioane de euro cu dobanzi reduse
Sursa foto: freepik.com