Analistii avertizeaza: vine valul de insolvente peste firmele din regiune
insolventefirmemediul privatbusinessrazboi ucraina
Razboiul din Ucraina agraveaza problemele economice la nivel global si cu precadere pe cele din Europa Centrala si de Est. Mediul privat local va resimti din plin multiplele crize si va reactiona in consecinta, ingrosand randurile companiilor insolvente.
Situatia companiilor private era ingrijoratoare inca din timpul pandemiei de coronavirus, cand a inceput sa creasca numarul societatilor intrate in insolventa. Acum e asteptata o accelerare a acestui fenomen, conform economistilor.
"In 2021, regiunea ECE a inregistrat o crestere economica de 5,5%, dar este de asteptat ca acest trend sa se disipeze in acest an, cu o rata de crestere estimata de 3,2%", a declarat Grzegorz Sielewicz, economist Coface pentru Europa Centrala si de Est.
"Toate tarile ECE sunt susceptibile de a suferi de pe urma consecintelor, directe si indirecte, ale razboiului Rusia-Ucraina. Tarile baltice urmeaza sa inregistreze cele mai slabe rate de crestere datorita legaturilor lor comerciale cu Rusia".
A crescut numarul insolventelor in Romania
Bulgaria, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia sunt tarile care au inregistrat un numar mai mare de insolvente comparativ cu anul precedent. In Polonia avem o situatie de criza, in conditiile in care numarul insolventelor nu doar ca a crescut, ci chiar s-a dublat!
La polul opus regasim Croatia, Estonia, Letonia, Serbia si Slovenia, cu o scadere a numarului insolventelor, de la un an la altul.
"Avand in vedere provocarile actuale, ne asteptam ca numarul companiilor insolvente sa creasca in urmatoarele trimestre", explica J. Jaworski, CEO regional pentru Coface Europa Centrala si de Est.
"Consecintele razboiului Rusia-Ucraina vor accelera aceasta crestere, mai ales ca este putin probabil ca programele de sprijin pentru companiile locale sa fie implementate, asa cum a fost cazul in perioada declansarii pandemiei de coronavirus", mai subliniaza expertii.
Regiunea se confrunta cu probleme economice ample, ca urmare a razboiului din tara vecina. Vorbim, pe langa criza umanitara fara precedent in Europa ultimelor decenii, si de o crestere accelerata a preturilor. Inflatia bate record dupa record, in timp ce Bancile Centrale depun eforturi pentru a o tempera, inasprind conditiile de pe piata monetara. Nu in ultimul rand, se resimte o semnificativa erodare a puterii de cumparare pentru gospodarii.
O alta problema ar fi ca productia agroalimentara este, de asemenea, direct influentata de pretul ingrasamintelor, care a crescut, iar regiunea ECE este dependenta de ingrasamintele importate din Rusia si Belarus.