Motivarea unui angajat e cheia. Nivelul de energie, implicare, seriozitate si creativitate pe care angajatii il aduc in companie contribuie direct proportional la succesul acesteia. Cu cat gradul de motivare a unui angajat e mai mare, cu atat el va fi mai implicat si mai productiv. Insa tot acesta e si motivul pentru care angajatii nemotivati sunt in topul listei ingrijorarilor conducerii unei companii.
Ce-i motiveaza pe oameni la locul de munca? Este una dintre intrebarile pe care si le pun in mod curent managerii, iar raspunsul corect nu e singular. Motivatia unui angajat e rezultatul unui cumul de factori individuali, diferiti de la persoana la persoana. Exista insa cateva elemente comune, asa cum au descoperit autorii unui studiu ce a evaluat peste 20.000 de angajati din diferite companii. Conform studiului efectuat de LeadershipIQ, exista cinci tipuri principale de motivare, care determina productivitatea muncii unui angajat:
Persoanele care pot fi incadrate in prima categorie vor sa exceleze in tot si cauta mereu obiective de indeplinit. Cei ce sunt motivati de putere vor sa preia conducerea unui proiect sau echipa si sa poata lua decizii cu impact asupra altora. Angajatii care au nevoie sa simta ca apartin unui grup doresc sa dezvolte relatii armonioase si sa fie acceptati de colegi. Siguranta e exprimata prin dorinta de a avea continuitate, rezultate constante si mai ales predictibilitate, atat in ceea ce priveste cariera, cat si veniturile. Si, nu in ultimul rand, spiritul de aventura se manifesta in randul angajatilor dispusi sa-si asume riscuri, sa treaca prin schimbari majore si sa accepte un grad mare de incertitudine. Desi nu se poate spune ca un tip de motivare e mai bun ca altul, studiul respectiv arata ca angajatii care se simt motivati de realizarile personale sunt cu 44% mai fideli unei companii si raman mai mult timp in cadrul acesteia.
Cum pot fi motivati eficient angajatii
Exista teorii complexe in privinta motivarii angajatilor si a crearii unui mediu in care acestia sa performeze, dar ne vom rezuma la cateva sfaturi simple, aplicabile oricarei companii, indiferent de marimea acesteia.
Bineinteles, un angajat motivat va aduce companiei o serie de beneficii importante. Fata de colegii fara motivatie, sau, mai rau, demotivati, acesti angajati sunt mai capabili sa faca fata incertitudinilor, sunt mai creativi si pot inova. Proactivitatea lor crescuta se poate traduce intr-o rezolvare mai rapida si eficienta a problemelor. Daca includem si criteriul transparentei intr-o companie, angajatii vor putea intelege mai bine obiectivele acesteia si vor putea actiona cu mai multa eficienta in directia atingerii lor.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea