Carlos Ghosn, fostul sef al uriasului concern Renault-Nissan risca sa castige un sejur all-inclusive in spatele gratiilor pentru evaziune fiscala si alte matrapazlacuri
carlos ghosnrenaultnissan
Carlos Ghosn, unul dintre cei mai influenti oameni de business de pe planeta, CEO al concernului Renault-Nissan, a fost retinut de politia japoneza anul trecut, la 19 noiembrie, si a fost inculpat pentru evaziune fiscala. Intre timp, au iesit la iveala si alte matrapazlacuri ale magnatului care avea totul dar a mai vrut si ceva in plus.
Pentru a intelege mai bine despre ce om vorbim, trebuie spus ca Ghosn este acuzat ca, numai in perioada 2010-2015, a declarat fiscului venituri mai mici cu 39 de milioane de euro. Nu stim care erau salariul si bonusurile incasate de Ghosn, dar ne putem face o idee asupra ordinului de marime al acestora: daca in doar sase ani incerci sa ascunzi de fisc 39 de milioane de euro (si sa speri ca suma dosita nu va fi remarcata) este destul de limpede cam care au fost veniturile reale ale acestui domn.
In paralel cu ancheta efectuata de politia japoneza, Renault si Nissan desfasoara propriile anchete interne pentru a vedea daca nu cumva fostul lor CEO a bagat mana si in portofelul companiilor. Si se pare ca da, a facut-o.
Iar descoperirile se tin lant: la 9 martie 2014, la Palatul Versailles, a fost organizat un banchet grandios in cinstea aniversarii a 15 de ani ai Aliantei Renault-Nissan. De fapt, data aniversarii asocierii celor doi mari constructori de automobile este 27 martie. Si atunci, de ce a fost organizat banchetul la 9 martie? Simplu: pentru ca Carlos Ghosn s-a nascut la 9 martie 1954, iar banchetul nu a fost altceva decat o aniversare mascata si pe banii companiilor a zilei sale de nastere. S-a descoperit ca factura petrecerii, adica 600.000 de euro, a fost achitata, la ordinul lui Ghosn, din fondurile concernului Renault-Nissan.
Fan, se pare, al palatului Versailles, Ghosn a organizat aici, in 2016, si tot pe banii companiei, o receptie cu prilejul celei de-a doua sale casatorii. De data aceasta, factura a fost mult mai modesta: doar 50.000 de euro pentru 120 de invitati.
Nascut in Brazilia, din parinti libanezi, Ghosn are si cetatenie franceza si libaneza. Cum sangele apa nu se face, lui Ghosn i-a placut sa se joace si de-a filantropul si a facut, intre anii 2011-2015, donatii insumand 1 milion de dolari catre Universitatea catolica Saint Joseph din Beirut (Liban). Atata doar ca nu a facut-o din fonduri proprii ci din "portofelul" Renault-Nissan. In semn de recunostinta, noua biblioteca a Universitatii a fost numita dupa numele binefacatorului: Biblioteca Carlos Ghosn.
Si inca: intre anii 2003-2016, Ghosn ar fi platit 1,7 mlioane de dolari surorii sale, in Brazilia, pentru servicii de consultanta acordate Nissan. Constructorul japonez a declarat ca nu a gasit niciun document care sa ateste contributia surorii lui Ghosn si ca angajarea acesteia ar fi fost una fictiva.
Publicatiile "Les Echos", "L’Express", "Le Figaro" precum si businessinsider.com gazduiesc o lista mult mai lunga de dezvaluiri ale matrapazlacurilor financiare ale fostului CEO al Aliantei Renault-Nissan. Deocamdata, Carlos Ghosn se gaseste in custodia politiei japoneze si cheltuieste o avere pe avocati. Pe acestia, insa, este nevoit sa-i plateasca din buzunarul propriu.
Citeste si:
Eugen Teodorovici a fost ales vicepresedinte al Consiliului Guvernatorilor BERD
Sursa foto: pexels.com