In cautarea independentei financiare, tot mai multi tineri cauta sa isi puna pe picioare propria afacere si sa devina patroni. La prima vedere, ideea de a deveni patron este tentanta pentru cei mai multi dintre noi. Bineinteles, lucrurile nu sunt deloc atat de simple precum par la prima vedere, drumul spre succes fiind unul lung si dificil in cele mai multe dintre cazuri. Pentru a gasi o motivatie in plus care sa ne faca sa ne dorim sa pornim pe un asemenea drum, putem arunca o privire la veniturile CEO-urilor celor mai mari companii listate pe Wall Street.
Potrivit unei analize realizate de specialistii americani din cadrul STATISTA, un CEO al unei companii din S&P 500 a avut venituri in anul 2020 in medie de aproximativ 15.5 milioane de dolari. Pentru a realiza mai bine ce inseamna o asemenea suma, ar trebui sa spunem ca vorbim despre un venit care este de 299 de ori mai mare in comparatie cu salariul mediu al muncitorilor.
La prima vedere, bineinteles ca am putea sa spunem ca veniturile CEO-urilor acestor companii sunt exagerat de mari. Mai ales atunci cand facem comparatia cu veniturile pe care le castiga muncitorii acelor companii. Pe de alta parte insa, putem sa ne gandim si la faptul ca pe umerii unui CEO stau o serie intreaga de responsabilitati. In plus, o parte importanta dintre veniturile pe care ajunge sa le castige CEO-ul unei astfel de companii este legata de atingerea unor performante asumate in fata actionarilor.
Conform analizei despre care aminteam si in randurile anterioare, cel mai semnificativ decalaj salarial intre directori si angajati se regaseste in sectorul discretionar, sector in care putem include companii de renume precum Amazon. Mai exact, potrivit cifrelor adunate de cei de la STATISTA, directorii executivi din acest sector de activitate castiga in medie de 741 de ori mai mult decat salariul mediu al angajatilor lor. Bineinteles, decalaje foarte mari mai pot fi intalnite si in alte sectoare, precum IT, comunicatii, financiar, real estate, energie si asa mai departe.
Potrivit New York Times, cel mai bine platit CEO in anul 2020 in Statele Unite a fost Chad Richison, cel care conduce compania Paycom raportand venituri in valoare de peste 211 milioane de dolari. Pe locul secund in acest top se afla Amir Dan Rubin, CEO-ul 1Life Healthcare, cu venituri in valoare de 199 de milioane de dolari. John Legere, CEO-ul T-Mobile se afla pe ultima treapta a podiumului, cu venituri de peste 73 de milioane de dolari.
Si sefii Netlix se regasesc printre cei mai bine platiti zece CEO din Statele Unite in 2020. Conform datelor New York Times, Reed Hastings a avut venituri in valoare de 43.2 milioane de dolari, in timp ce Ted Sarandos a castigat putin peste 39 de milioane de dolari.
Ultimele NOUTATI
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Partenerii nostri
Distribuire dividende in numerar: Atentie la platile fragmentate!
Declaratia unica 2025: Salariul minim folosit la stabilirea plafoanelor pentru CAS si CASS
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si