Ce actiuni cumpara romanii, in perioada de criza inflationista

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce actiuni cumpara romanii, in perioada de criza inflationista
Ce actiuni cumpara romanii, in perioada de criza inflationista
de Magda Florea la 26 Mai. 2023
Urmareste-ne pe Google News
actiuniinvestitiidevalorizareinflatie

Traversam o perioada marcata de scumpiri agresive, ceea ce inseamna ca economiile noastre se devalorizeaza de la o luna la alta, daca nu sunt investite astfel incat sa ne ofere randamente peste rata inflatiei.
 


 
Multi romani constientizeaza acest lucru, motiv pentru care isi investesc banii in actiuni.
 
Conform unei analize realizate de analistul XTB Radu Puiu, actiunile gigantului Tesla reprezinta un "refugiu pentru banii romanilor pe timp de criza":
 
Anul 2023 a adus o dinamica volatila pe piete, optimismul investitorilor confruntandu-se frecvent cu diferiti factori de risc. Totusi, exista o tendinta comuna in top 10 cele mai tranzactionate actiuni de catre investitorii romani in primele patru luni ale anului si anume ca regasim preponderent actiuni din sectorul tehnologic, arata Radu Puiu, analist financiar in cadrul XTB Romania.
 
 
 
Cresterea economica pe termen lung este o functie a muncii, a capitalului si a inovatiei, iar tendintele demografice sunt negative in economiile cheie, context in care doar inovatia poate conduce la crestere pe termen lung.
 
 
 
In mod indirect, euforia alimentata de AI a impulsionat sectorul tehnologic, indicele tehnologic american, Nasdaq, inregistrand cel mai bun trimestru din 2020 (un avans de aproape 17%) si o crestere de la inceputul anului si pana in prezent de peste 26%.
 
 
 
AI inseamna concurenta intre Big Techs (companiile majore de tehnologie), care au cea mai mare pondere in indicii bursieri importanti. Piata „mizeaza" pe eforturi solide ale jucatorilor mari pentru a promova aceasta tendinta. Solutiile AI pot ajuta la reducerea costurilor, la imbunatatirea profiturilor si a marjelor pentru multe companii, iar pietei de valori ii place acest scenariu. Astfel, investitorii romani arata interes pentru trendurile actuale, in special in contextul in care din ce in ce mai multe companii declara utilizarea capabilitatilor de inteligenta artificiala, motiv pentru care aceasta tehnologie ar putea fi „revolutionara".
 
 
 
In acest context, pe primele doua pozitii are clasamentului celor mai tranzactionate actiuni internationale de romani se afla actiunile Tesla, listate pe bursa din SUA si pe cea din Germania. De la inceputul anului si pana in prezent, pretul actiunilor Tesla listate in SUA inregistreaza o crestere de aproape 70%, in timp ce varianta listata in Germania marcheaza o evolutie de la inceputul anului de 41%.
 
 
 
Productia de vehicule electrice a accelerat in mod clar in ultimele luni, iar Tesla ar putea investi in inovatii pentru a permite scalarea si eliminarea riscurilor lantului sau de aprovizionare.
 
 
 
Aceste eforturi, in special in ceea ce priveste rafinarea litiului, simplitatea vehiculelor, optimizarea materialelor si ciclurile de invatare a software-ului, continua sa fie cu mult inaintea competitorilor. „Cu toate acestea, principalul semn de intrebare pe termen scurt pentru actiunile Tesla ramane marja bruta a automobilelor deoarece compania continua sa creasca ponderea vehiculelor usoare pe plan global", arata Radu Puiu.
 
 
 
Gigantul de comert electronic din China, Alibaba, ocupa a treia pozitie din clasamentul de achizitii pe bursele internationale ale romanilor. Totusi, evolutia companiei de la inceputul anului pana in prezent este una negativa, marcand o pierdere de aproximativ 12%.
 
 
 
In urma cu opt luni, viitorul celor mai mari companii de internet din China arata sumbru. Restrictiile pandemice au afectat vanzarile iar reglementarile dure din domeniul tehnologiei din Beijing i-au speriat chiar si pe cei mai indrazneti investitori. Actiunile companiei au scazut la unele dintre cele mai reduse niveluri din ultimii cativa ani. Alibaba a raportat ca veniturile au crescut cu 2% fata de un an mai devreme, sub estimarile analistilor. Divizia sa de baza de comert electronic online si unitatea de cloud computing au raportat o scadere a vanzarilor cu o singura cifra, desi cumparaturile online au inceput sa revina in martie. Redeschiderea economica nu a fost atat de entuziasmata precum se astepta, populatia mergand in vacanta, dar nu cheltuind la nivelurile pre pandemice.  Alibaba se afla in plin proces de revizuire. A anuntat o reorganizare in martie, care a impartit compania in sase unitati si recent a anuntat un spin-off (desprindere) al diviziei sale de cloud, despre care compania a spus ca va fi finalizata in 12 luni pentru a se pregati pentru o listare publica. Aceste dificultati, atat in China, cat si in strainatate, ii tin departe pe unii investitori, stiind ca firmele de internet nu vor reveni la ratele de crestere pe care le-au avut cu un deceniu inainte. Altii cred ca merita mai multa atentie.
 
 
 
Pe locul patru se situeaza Marathon Digital Holdings, companie ce se ocupa cu tehnologia activelor digitale, in special cu minarea de criptomonede. De la inceputul anului si pana in prezent, compania inregistreaza un randament de 178%.
 
Bitcoin si actiunile cripto in acest an au crescut, in mare parte pe ideea ca Rezerva Federala este gata sa isi incheie campania intensa de crestere a ratei dobanzilor si ar putea reduce ratele, ceea ce ar fi benefic pentru activele mai riscante, cum ar fi criptomonedele si, prin urmare, actiunile legate de activele digitale. De asemenea, Marathon Digital a anuntat un parteneriat cu firma de dezvoltare a activelor digitale Zero Two pentru a dezvolta doua site-uri de cripto mining in Abu Dhabi. Aceste actiuni tind sa replice dinamica Bitcoin, dar intr-o maniera multiplicata. Cand pretul Bitcoin creste, acestea tind sa avanseze rapid, dar se intampla invers cand Bitcoin scade. Acest lucru le face mai volatile decat Bitcoin, motiv pentru care investitorii trebuie sa fie atenti.
 
 
 
A cincea pozitie a clasamentului este ocupata de parintele Google, Alphabet. Gigantul tehnologic inregistreaza un randament de la inceputul anului pana in prezent de peste 33%. Entuziasmul legat de sectorul AI este unul dintre catalizatorii care au alimentat evolutia companiei. Firma este unul dintre actorii care sunt asteptati sa fie importanti in sector, previzionandu-se ca AI-ul sa imbunatateasca eficienta activitatii companiei cu motoarele de cautare. In consecinta, cresterea veniturilor motorului de cautare ar putea accelera deoarece va lua o cota de piata uriasa de la platformele publicitare non-digitale. De asemenea, inteligenta artificiala ar putea fi utilizata pentru a imbunatati evolutia YouTube iar serviciul va putea face reclamele mult mai interactive. In plus, Alphabet ar trebui sa poata oferi servicii AI prin Google Cloud.
 
 
 
Locul al saselea din clasament este ocupat de UiPath, „unicornul" romanesc continuand sa isi faca simtita prezenta in portofoliile si preferintele romanilor. Chiar daca nu este cel mai impresionant nume din lista, nici dupa sonoritate, nici dupa performanta, evolutia de la inceputul anului si pana in prezent este similara cu cea a gigantului Google, un avans de peste 33%.
 
 
 
UiPath este considerat lider pe piata de automatizare a proceselor robotizate. Software-ul sau ajuta companiile sa reduca costurile si erorile operationale prin automatizarea multor sarcini repetitive legate de munca, cum ar fi introducerea datelor. Platforma este alimentata de modele de inteligenta artificiala care invata cum indeplinesc angajatii sarcini comune in aplicatiile lor de afaceri. Aceste modele construiesc apoi „roboti" software care pot replica acele fluxuri de lucru, ceea ce inseamna ca nu mai trebuie sa fie facute manual. Din acest punct de vedere, compania a beneficiat de hype-ul (entuziasmul) AI, evaluarea firmei impingand evaluarea de piata sa depaseasca pragul de 9 miliarde de dolari. Compania a raportat pe 24 mai rezultate trimestriale care au depasit estimarile in ceea ce priveste veniturile si castigul per actiune, insa valorile continua sa fie negative, fapt ce face ca firma sa nu fie profitabila in prezent. Avand in vedere ca in ultimele patru trimestre, compania a depasit de patru ori estimarile consensuale in privinta EPS (earnings per share, castigul per actiune) trendul sugereaza ca firma ar putea intra in teritoriul pozitiv in viitor, odata cu dezvoltarea sectorului AI.
 
 
 
Palantir Technologies ocupa locul 7 in topul companiilor tranzactionate de romani, obtinand un randament de peste 91% de la inceputul anului si pana in prezent, profitand de "valul" de accelerare a adoptarii inteligentei artificiale (AI) si a redresarii in curs a actiunilor din sectorul tehnologic. 
 
 
 
In timp ce entuziasmul din jurul AI a contribuit la stimularea cresterii actiunilor companiei, rezultatele financiare mai bune decat se asteptau ale Palantir au fost un factor important. Investitorii au din ce in ce mai multa speranta ca factorii de risc macroeconomici care au afectat actiunile Palantir in ultimul an s-ar putea tempera in sfarsit. Compania a generat profit pentru al doilea trimestru consecutiv si acum se asteapta sa ramana profitabila in fiecare trimestru din acest an.
 
 
 
A opta pozitie in top este ocupata de Opendoor Technologies, o companie online care cumpara si vinde proprietati imobiliare rezidentiale. Actiunile Opendoor Technologies au inceput anul la minime istorice, insa au reusit sa se aprecieze cu peste 132% pana in prezent. Compania de tip home-flipping (cumparare si vanzare de case) a emis o orientare EBITDA ajustata pentru Q2, mai buna decat estimarea consensului, iar castigurile si veniturile din Q1 au depasit marje confortabile.
 
 
 
Evolutia firmei a fost ajutata de o cerere in continuare solida pentru locuinte. Vanzarile de case noi unifamiliale din SUA au crescut in aprilie la cel mai mare nivel din ultimele 13 luni, stimulate de o penurie persistenta de case detinute anterior pe piata si de o scadere brusca a preturilor fata de nivelurile ridicate de anul trecut.
 
Actiunile majore din sectorul tehnologic traverseaza un inceput de an 2023 grozav. Dupa ce 2022 a fost dificil pentru sectorul de tehnologie, multi investitori ofera acestor companii o alta perspectiva astazi. Odata cu criza din sectorul bancar, de exemplu, este de inteles de ce investitorii au mutat o parte dintre fonduri inapoi in tehnologie, ca un activ de refugiu.
 
 
 
In acest context, ultimele doua pozitii ale clasamentului sunt ocupate de Nvidia, respectiv, Apple.
 
 
 
Actiunile producatorului de semiconductori Nvidia s-au bucurat de o crestere incredibila in 2023. Actiunile au crescut cu peste 113% pana in prezent. Astfel, capitalizarea de piata a gigantului de cipuri a depasit 750 miliarde de dolari, devenind a cincea companie ca marime din Statele Unite dupa capitalizarea bursiera.
 
 
 
Aceasta dinamica este relativ nesustinuta de aspectele fundamentale. Pentru ultimul trimestru, veniturile Nvidia au scazut cu 21% de la an la an. Castigul pe actiune a scazut cu 52% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la doar 0,57 dolari. Avand in vedere reducerea brusca a cererii de placi grafice si reducerile de pret asociate, nu este surprinzator ca rezultatele Nvidia au avut de suferit in ultima perioada.  Inteligenta artificiala este principalul motor al firmei. Nvidia este un lider incontestabil in AI si, la un moment dat, in viitorul indepartat, se prognozeaza ca Nvidia sa castige mult din inovatiile AI. In 2023, insa, Nvidia se bazeaza pe lucruri precum sectorul de gaming si centrele de date pentru a genera vanzari, iar aceste categorii sunt intr-o recesiune.
 
 
 
Randamentul Apple de la inceputul anului pana in prezent este de peste 37%. Cel mai bun argument pentru Apple este stabilitatea companiei. Investitorii s-au orientat catre actiunile firmei intr-un mediu macroeconomic problematic.
 
 
 
Apple detine un brand de consum impunator, o putere ampla de stabilire a preturilor si un produs de baza pentru consumatori, indiferent de ce se intampla in economia mai larga. Rezultatele operationale reale nu justifica evolutia actuala. In cel mai recent raport trimestrial al castigurilor, Apple a anuntat ca veniturile au scazut cu 5% de la an la an. Castigul pe actiune al companiei a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut. Apple are o afacere grozava. Si ar trebui sa aiba o perspectiva destul de stabila pentru viitor. Totusi, piata telefoanelor inteligente pare saturata, iar Apple nu a demonstrat prea multa inovatie in ultimii ani.
 
 
 
Top 10 companii preferate de investitorii romani in 2023:
 
1. TSLA.US
 
2. TSLA.DE
 
3. BABA.US
 
4. MARA.US
 
5. GOOGL.US
 
6. PATH.US
 
7. PLTR.US
 
8. OPEN.US
 
9. NVDA.US
 
10. AAPL.US
 
Sursa foto: manager.ro
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x