Din nefericire, efectele negative ale statului la birou nu pot fi combatute chiar daca alegi sa iti inchei ziua cu o ora la sala. De aceea, este de preferat sa iti corectezi postura pentru a reduce riscul de probleme cronice. Mai jos sunt cateva sfaturi si recomandari in acest sens.
Biroul trebuie sa aiba inaltimea in asa fel incat sa permita coatelor sa formeze un unghi de 90 de grade atunci cand scrii la tastatura. Daca scaunul de birou are brate ajustabile, asigura-te ca se afla la inaltimea potrivita.
Durerile de gat si de cap apar frecvent daca petreci multe ore uitandu-te intr-un ecran care este prea sus sau prea jos prin comparatie cu ochii tai. Pentru a evita acest lucru, asaza-ti ecranul direct in fata ochilor.
Pozitia incorecta la birou reprezinta un factor de risc in aparitia cifozei, o problema de sanatate manifestata prin deformarea unor vertebre. Mai mult, postura incorecta a corpului cauzeaza durere in cazul a peste 80% dintre adultii care lucreaza la birou. Pentru a limita aceste probleme, posteriorul trebuie sa stea cat mai aproape de spatele scaunului, iar golul creat intre partea centrala a coloanei si scaun poate fi acoperit de o perna speciala pentru spate. Aceasta va permite mentinerea unei pozitii corecte pe scaun.
Adevarul este ca mentinerea unei pozitii corecte la birou implica, pe langa concentrarea asupra task-urilor zilei, si pauzele periodice. Seteaza un timer la fiecare 20-30 minute si fa cateva intinderi de maini si picioare pentru a le dezmorti. De asemenea, la fiecare doua sau trei ore, ia-ti zece minute de pauza, mergi sa bei o cafea, discuta cu un coleg sau odihneste-ti putin mintea cu cateva minute de meditatie.
Un astfel de dispozitiv incurajeaza o postura corecta. Desi este voluminos si te obliga sa stai intr-o pozitie ce-ti poate fi nenaturala, el te ajuta sa inveti cum trebuie sa stea umerii, spatele si coloana atunci cand lucrezi. Bineinteles ca vei purta un astfel de dispozitiv timp de cateva zile sau saptamani pana vei invata sa iti corectezi singur postura la birou.
Atunci cand scrii, asigura-te ca tastatura este in fata ta si ca exista aproximativ 10-15 cm intre tastatura si marginea biroului. Astfel vei avea un spatiu pentru a-ti odihni incheieturile mainilor. Pentru mai multa ergonomie poti folosi o pernuta si incheieturile vor fi la acelasi nivel cu tastatura.
Pentru o pozitie corecta la birou, greutatea corpului trebuie sa fie distribuita corect. Genunchii trebuie sa fie in aceeasi linie cu soldurile, iar picioarele direct pe podea. Daca picioarele nu ajung pe podea foloseste un suport ergonomic pentru picioare. Acesta este reglabil pentru a se adapta usor in functie de inaltimea ta. Evita sa stai cu picioarele incrucisate, deoarece acest lucru poate reduce din fluxul sanguin si duce la tensiuni musculare.
Mouse-ul, capsatorul, telefonul sau agenda ar trebui sa fie la indemana pentru a evita intinderile musculare. Pe termen lung astfel de miscari bruste pot afecta ligamentele.
De asemenea, este recomandat sa:
Corectarea posturii la birou poate lua timp, mai ales daca ani la rand ai avut de-a face cu dureri de spate, intinderi musculare sau probleme cu circulatia. Adopta recomandarile de mai sus, iar sanatatea ta va avea doar de castigat.
Ultimele NOUTATI
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice