Ce vor face firmele romanesti la iarna, cu facturile? Statul incepe sa-si puna intrebari, sa speram ca nu sunt retorice
firme romanesticriza energeticafacturi la energieimm
Contextul economic national si extern este unul instabil, lipsit de predictibilitate si presarat cu o criza energetica ce pune mari presiuni si aduce provocari atat persoanelor fizice, cat si companiilor.
Firmele se confrunta, pe langa probleme devenite deja cronice, precum criza fortei de munca, si cu o criza de lichiditate. Managerii locali se plang de impactul dezastruos al costului facturilor asupra bugetelor si multi dintre ei afirma ca nici in pandemie, pe vremea restrictiilor, nu aveau atat de multe piedici in dezvoltare.
Din pacate pentru noi toti, problemele patronilor romani sunt si ale noastre. Un mediu de afaceri care isi pierde competitivitatea inseamna pierderi economice, inseamna lipsa de bani la buget, inseamna pierderea si acelei mici sanse la dezvoltare durabila.
Statul incepe sa isi puna si el intrebari in raport cu situatia mediului privat si nu stim daca trebuia sa inceapa sa se ridice semnele de intrebare inainte de modificarea Codului fiscal, dar pana la urma e mai bine mai tarziu, decat niciodata.
Cert este ca ministrul Economiei, Florin Spataru, vorbeste despre faptul ca trebuie sa ne asiguram ca vom avea un pret al energiei corect, astfel incat companiile romanesti sa ramana competitive, in conditiile in care "tara noastra va avea o scadere a cresterii economice".
Acestea fiind spuse, statul ar urma sa sprijine companiile, in perioada urmatoare, mai ales ca, spune ministrul Economiei, Romania este o destinatie atractiva pentru investitorii straini, carora trebuie sa le asiguram cadrul prielnic pentru a veni aici si a-si plasa banii.
Ministrul Economiei: "Avem cateva instrumente financiare pe care le vom pune in functiune"
"Tara noastra va avea o scadere a cresterii economice pentru ca Romania are cateva avantaje competitive de care trebuie sa tinem cont. Mai mult decat atat, stiti ca in primele sase luni de zile, nivelul investitiilor straine in Romania a crescut cu 21% comparativ cu anul anterior.
Avem cateva instrumente financiare pe care le vom pune in functiune in perioada imediat urmatoare, inclusiv acea schema de ajutor de stat pentru industria prelucratoare, care este administrata de Ministerul Economiei si prin investitii vom reusi sa depasim un astfel de moment.
Ce trebuie, insa, sa facem, este sa ne asiguram ca vom avea un pret al energiei corect, astfel incat competitivitatea companiilor romanesti si a produselor romanesti sa ramana acolo unde trebuie", a declarat demnitarul.
Foto: pixabay.com