Cele 6 categorii de sporuri salariale de care poate beneficia un angajat
Sporurile la salariul de baza reprezinta elemente accesorii si variabile ale salariului care se acorda in functie de conditiile in care se presteaza munca si pot fi: a) legale sau b) contractuale. Cele legale sunt acele sporuri pe care angajatorul este obligat prin lege sa le acorde daca salariatul lucreaza in anumite conditii. Sporurile conventionale sunt cele pe care angajatorul are obligatia sa le acorde daca au fost negociate si inserate in contractul individual sau colectiv de munca, cele mai frecvente fiind sporul pentru vechimea in munca si sporul pentru stabilitate.
Cele 6 categorii de sporuri sunt:
a) Sporul pentru repausul saptamanal
Acest spor este reglementat de art. 137 din Codul muncii si se acorda atunci salariatul trebuie sa lucreze sambata si duminica, deoarece absenta sa ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii.
In acest caz, el beneficiaza de repausul saptamanal de 48 de ore consecutive in alte zile ale saptamanii si, pentru compensarea acestui neajuns, primeste un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
b) Sporul pentru munca suplimentara
Sporul pentru munca suplimentara se acorda daca salariatul munceste peste program, la solicitarea angajatorului, si doar daca acest timp suplimentar nu poate fi compensat prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile.
Potrivit art. 123 din Codul muncii, sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
c) Sporul pentru munca prestata in zilele libere si in zilele de sarbatori legale
Acest spor nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. Sporul se acorda numai in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda ulterior zilele libere.
d) Sporul pentru vechime in munca
Acest spor nu este reglementat de Codul muncii. Prin urmare, cuantumul acestuia precum si alte conditii de acordare vor fi stabilite prin contractul individual sau colectiv de munca.
e) Sporul de noapte
Acest spor se acorda salariatilor de noapte, adica celor care presteaza munca intre orele 22.00 si 6.00, cel putin 3 ore din timpul zilnic de lucru sau in proportie de cel putin 30% din timpul lunar de lucru. Potrivit art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus, fara reducerea salariului, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.
f) Sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare
In sectorul bugetar, acest spor fusese anterior stabilit, potrivit Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, la 15% din salariul de baza. In prezent, ca efect al OUG nr. 36/2025, acest spor a fost plafonat la 300 lei brut lunar, corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective.
In sectorul privat, acordarea sporului pentru conditii grele, vatamatoare sau periculoase nu este reglementata printr-un cuantum fix de lege, ci se stabileste prin contractul individual sau colectiv de munca, in baza evaluarii locului de munca si a buletinului de determinare ori expertizare eliberat de autoritatile competente in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Sursa foto: www.pexels.com