Codul muncii a fost modificat: Amenzi mai mari pentru angajatorii care incalca aceasta prevedere
munca suplimentaracodul munciiamenzi
Proiectul legislativ care prevede aplicarea diferita de amenzi pentru angajatorii care nu respecta prevederile legale privind munca suplimentara, a fost adoptat de Camera Deputatilor miercuri. Proiectul de lege a fost adoptat in forul decizional cu 169 de voturi "pentru", 44 "impotriva" si 67 de "abtineri". Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa fie promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.
Conform proiectului care urmeaza sa intre in vigoare, angajatorii care nu respecta orele suplimentare ale angajatilor, vor fi sanctionati cu amenda de la 1.500 de lei la 3.000 de lei, pentru fiecare persoana gasita de autoritati in aceasta situatie.
Concret, proiectul modifica Articolul 260, alin. (1), lit. i) din Codul muncii. Inainte, acesta prevedea: "constituie contraventie si se sanctioneaza astfel nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei".
Acum, odata cu intrarea in vigoare a acestui proiect, litera i) va fi formulata astfel: "constituie contraventie si se sanctioneaza astfel nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 la 3.000 de lei, pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara".
Astfel, daca intr-o companie sunt identificate 10 persoane al caror program de munca nu respecta prevederile legale, angajatorul ar putea fi amendat cu 15.000 de lei sau cu 30.000 de lei.
In textul care motiveaza aceasta initativa legislativa, este prevazut faptul ca "nu exista o corelare a cuantumului amenzilor si numarul de ore suplimentare efectuate, numarul de salariati care au facut ore suplimentare. Exista companii cu mii de angajati, cifre de afaceri de milioane de euro si care cumuleaza, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legala. Aplicarea unei amenzi de maximum 3.000 de lei in asemenea cazuri nu are cum sa produca un efect desuasiv, avand o valoare modica. E necesara colerelarea cuantumului amenzilor cu numarul de salariati care presteaza ore suplimentare pentru a asigura proportionalitate intre amenda si amploarea contraventiei".
Citeste si:
Romania si Ungaria sunt campioanele inflatiei in Uniunea Europeana