Comisia Europeana a dat unda verde: 216 milioane de euro pentru firmele romanesti
comisia europeanaimmurifirmeajutor de statproduse de factoringgarantii
Comisia Europeana a aprobat o schema romaneasca in valoare de 216 de milioane de euro, pentru sprijinirea IMM-urilor care au fost afectate de pandemia de coronavirus.
Schema a fost aprobata in temeiul
Cadrului temporar privind ajutoarele de stat si are ca scop sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, sa faca fata deficitului de lichiditati cu care se confrunta din cauza pandemiei de coronavirus si de a se asigura ca dispun de canale de finantare diversificate.
207 milioane de euro (1 miliard de lei) in garantii pentru produse de factoring (cu recurs impotriva vanzatorului).
In ceea ce priveste garantiile pentru produsele de factoring, garantia nu poate depasi 50 % din produsele de factoring iar produsul de factoring garantat are o perioada de valabilitate initiala de 12 luni, care poate fi prelungita pana la o limita de 48 de luni, dar fara nicio putere discretionara din partea autoritatii care acorda ajutorul.
9 milioane de euro (43 de milioane lei) - granturi directe pentru acoperirea comisioanelor legate de produsele de factoring garantate.
In ceea ce priveste granturile directe, cuantumul maxim nu va depasi 100 000 euro de beneficiar, care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, 120 000 de euro de beneficiar care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii si 800 000 de euro pentru cei din alte sectoare.
Numai produsele de factoring emise intre 26 august 2020 si 30 iunie 2021 sunt eligibile in cadrul masurii.
Atat garantiile, cat si granturile directe sunt canalizate prin intermediari financiari si, prin urmare, exista masuri de siguranta pentru a se asigura ca ajutorul este transmis in integralitate beneficiarilor finali.
''Comisia a concluzionat ca schema este necesara, adecvata si proportionala pentru a remedia o perturbare grava a economiei romanesti'', conform unei informari transmise de reprezentantii institutiei.
In contextul pandemiei actuale, toate intreprinderile, indiferent de tipul acestora, se pot confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati. Cele mai expuse sunt IMM-urile
Conform Cadrului temporar privind ajutoarele de stat, in circumstantele exceptionale create de epidemia de COVID-19, toate intreprinderile, indiferent de tipul acestora, se pot confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati. Atat intreprinderile solvabile, cat si intreprinderile mai putin solvabile se pot confrunta cu un deficit brusc de lichiditati sau chiar cu indisponibilitatea lichiditatilor.
In special IMM-urile sunt expuse riscului. Prin urmare, situatia economica a multor intreprinderi viabile si a angajatilor acestora poate fi afectata in mod grav pe termen scurt si mediu si pot exista, de asemenea, efecte pe o durata mai lunga, dat fiind ca este pusa in pericol supravietuirea acestor intreprinderi.