Sistemul bugetar a fost criticat intotdeauna pentru numarul foarte mare de angajati de care dispune, si asta pe buna dreptate, numeroase institutii ale statului avand mii de angajati. In cele mai multe situatii, numarul mare al angajatilor nu aduce nici macar un beneficiu real activitatii institutiilor in cauza, eficienta muncii fiind mai mult decat scazuta.
In ciuda numeroaselor critici pe care le primeste intotdeauna, Posta Romana face un pas in fata in aceasta directie si anunta o reinventare completa a institutiei. Conducerea Postei Romane a anuntat recent ca are in plan pentru anul 2023 disponibilizarea a unui numar de 300 de angajati din personalul administrativ. Decizia vine ca urmare a redimensionarii aparatului administrativ, prin implementarea in anul 2023 a noii structuri organizatorice a Companiei Nationale Posta Romana.
Pentru cei 300 de salariati care vor fi disponibilizati de-a lungul acestui an au fost prevazute deja salarii compensatorii conform prevederilor contractului colectiv de munca, potrivit notei de fundamentare a bugetului de venituri si cheltuieli a Postei Romane.
De asemenea, Posta Romana mai vorbeste si despre o medie de 100 de angajati care parasesc institutia in fiecare luna “pe cale naturala”. Mai exact, este vorba despre acei oameni care urmeaza sa iasa la pensie sau care, dintr-un motiv sau altul, aleg sa paraseasca organizatia.
Chiar si asa, numarul angajatilor pe care ii are Posta Romana este unul imens. Vorbim despre aproximativ 21.900 de angajati pe care institutia ii va mai avea la finalul acestui an, in aceasta cifra fiind incluse si disponibilizarile pe care le mentionam in randurile anterioare. Totusi, asta ar insemna ca Posta va avea cu circa 1.200 de salariati in minus la finele acestui an in raport cu sfarsitul anului trecut.
Castigul mediu brut lunar al unui salariat care lucreaza pentru Posta Romana este de 4.538 de lei. Compania Nationala estimeaza venituri de 1.66 miliarde de lei in 2023, cu 10.5% mai mari in raport cu cele estimate pentru anul 2022. De asemenea, cheltuielile sunt estimate la 1.65 miliarde de lei, mai mari cu 155 de milioane fata de anul precedent.
Sursa foto: Posta Romana
Ultimele NOUTATI
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea