In contextul scumpirii gazelor si energiei provocate de razboiul din Ucraina, unul dintre cele mai mari combinate chimice romanesti anunta ca isi reduce activitatea, un numar semnificativ de romani putand fi afectati de aceasta hotarare. Conducerea Combinatului chimic Chimcomplex SA trage un semnal de alarma in acest sens si transmite ca se poate ajunge pana la masura concedierii colective in cazul in care preturile nu se vor tempera in perioada urmatoare.
Combinatul chimic Chimcomplex SA este la aceasta ora cel mai mare producator de polioli din estul continentului european, fiind in acelasi timp principalul producator si furnizor de substante chimice vitale din intreaga regiune. Astfel, vorbim despre o companie extrem de importanta pentru economia romaneasca, fiind de altfel si cel mai mare exportator cu capital privat romanesc. La finalul anului trecut, Chimcomplex raporta o cifra de afaceri in valoare de 2.24 miliarde de lei.
In ciuda unei perioade in care grupul a raportat o crestere semnificativa, conducerea combinatului chimic transmite acum ca se regaseste in fata unor provocari socio-economice fara precedent aduse de escaladarea conflictului militar inceput de Rusia in Ucraina. Reprezentantii Chimcomplex avertizeaza ca pierderile economice se resimt deja in momentul de fata, conducerea combinatului vazandu-se obligata sa actioneze astfel incat sa contracareze trendurile negative ale pietei si sa pastreze stabilitatea companiei.
In aceste conditii, combinatul isi va reduce activitatea, iar platforma Chimcomplex Borzesti este prima care intra in revizie generala pentru cel putin trei saptamani. Specialistii din cadrul Chimcomplex sustin ca aceasta operatiune este necesara in vederea imbunatatirii echipamentelor si a tehnologiilor de fabricatie. Pe fondul cresterii costurilor materiilor prime, reprezentantii companiei sustin insa ca se vad nevoiti sa reanalizeze activitatile sectiilor de productie in vederea restructurarii acestora.
Potrivit ultimelor decizii ale conducerii, luate pentru a compensa impactul negativ al instabilitatii energetice globale, activitatea sectiei Soda de pe platforma Chimcomplex Borzesti se va reduce la jumatate, in timp ce trei sectii consumatoare de gaz de pe platforma Chimcomplex Ramnicu Valcea se vor inchide pe termen nelimitat. Totodata, a fost luata si decizia comasarii diviziilor din teritoriu.
Odata cu luarea acestor decizii, situatia celor peste 2.000 de angajati ai celui mai mare producator de polioli din Europa de Est devine incerta. Conducerea Chimcomplex intareste faptul ca angajatii “reprezinta o prioritate absoluta pentru companie”, anuntand ca se va lucra la gasirea unor solutii care sa ii protejeze. In acelasi timp insa, reprezentantii companiei avertizeaza ca se poate ajunge la punerea in aplicare a programului de disponibilizare colectiva in cazul in care “preturile la energie nu isi vor reveni”.
Citeste si: Esti angajat cu acte in regula? Iata de unde ai putea primi mai multi bani, in curand
Ultimele NOUTATI
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Partenerii nostri
Distribuire dividende in numerar: Atentie la platile fragmentate!
Declaratia unica 2025: Salariul minim folosit la stabilirea plafoanelor pentru CAS si CASS
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si